Havlu ve bornoz üretimi denildiğinde ilk akla gelen kent Bursa idi.
Bursa hem yurtiçi hem de yurtdışında havlusu ve bornozu ile nam salmış bir şehirdi. Sonrasında, bu ünvanımızı Denizli ilimiz kaptı. Denizli’de kümelenen havlucular üretimde Bursa’yı katlayıp, geçti.
Şimdilerde yine meşhur havlu firmalarımız Bursa’da üretim yapıyor ama bu alandaki liderliğimizi kaybettik.
Dün dost ziyareti için Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ndeydik. İsmi bizde saklı iş insanı büyüğümüz ile sohbet ederken Bursa’nın bu durumuna üzüldüğünden bahsetti.
Ardından, hepimizi sevindirecek bir bilgiyi paylaştı.
Bursa havlularının artık Küba Devrimci Silahlı Kuvvetleri FAR tarafından kullanıldığını aktardı.
İmal ettikleri havluları üç ayrı parti halinde Küba’ya ihraç ettiklerini, toplamda da 355 bin adet havlu sattıklarını ifade etti.
Bunlar, üreten kent Bursa için sevindiren gelişmeler. Havlularımızın Küba devrimci ordu personelince tercih edilmesin sanayicilerimizi de mutlu etmiş.
Ülkemizdeki sığınmacı Suriyeliler konusunda bir ön yargı var. Bu satışa aracılık edenin de Küba’da yaşayan Suriyeli bir iş insanı olduğunu öğrendik.
Havlumuzun kalitesi konusunda zaten kimsenin söyleyebileceği bir şey yok. Bursa havlusunun bir Latin Amerika ülkesi olan Küba Silahlı Kuvvetleri’nce tercih ediliyor olması Bursa’nın bu konudaki deneyiminin de göstergesi.
Konuştuğumuz dostumuz Küba’ya olan havlu sevkiyatlarının bundan sonra da devam edeceğini, ürünlerinin beğenildiğini, Latin Amerika ülkelerinde daha çok ülkeye ve pazara girme konusunda da girişimlerinin sürdüğünü kaydetti.
İş insanlarının ufku, vizyonu geniş olmalı.
Fabrikada oturup bekleyerek üretilen mallar satılmaz. Dostumuz da dünyanın dört bir yanındaki fuarlara katılıp, yurtdışına ihracatlarını artırmak için çalıştıklarının altını çizdi.
Temennimiz, Bursa’da üretilen daha çok mamülün dünyanın dört bir yanına satılması.
Beşyol’da kavşak lupları için hamle
Bursa’nın çürük konut stokunu dönüştürmek için başlatılan çalışmalarda dün yeni bir gelişme daha yaşandı. Beşyol Köprülü Kavşağı’nın eksik luplarını tamamlamak için kamulaştırılan ve bölgeyi dönüştürecek yıkımlarda büyük mesafe alındı.
Büyükşehir Belediyesi dün bölgede yıkılacak son bina için sembolik bir tören düzenledi ve dönüşüm için düğmeye basıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş törendeki konuşmasında, Bursalılara yeni müjdeler de verdi.
Önce kavşağın eksik lupları yıl sonuna kadar tamamlanacak. Işıklar kaldırılacak. Bölgenin dönüşümü için yıkımlar sürecek. Sonrasında yıl sonuna kadar da Altıparmak bölgesine girilecek.
Hepsi Bursa için olumlu gelişmeler.
Başkan törende ana muhalefet partisine de gönderemelerde bulundu.
Aktaş, “Siz hiç kentsel dönüşüm konuşan CHP’li belediye gördünüz mü? Görmeniz mümkün değil. Çünkü; kentsel dönüşüm zor, sıkıntılı iştir. Yıkmak zor iştir” dedi.
Seçim öncesi Bursa’yı yıkarak güzelleştireceklerine dair vaatlerde bulunduklarını hatırlatan Aktaş, “40-50 yıllık, hiç bir dayanımı kalmamış, bir gün Allah göstermesin mezarımız olması muhtemel bu binaların acilen yıkılıp, yenileri ile değiştirilmesi lazım. Şehrin farklı 12 noktasında dönüşüme başladık. Temenni ediyorum ki, bir kartopu misali bu dönüşüm artarak devam etsin” dedi.
Aktaş, Bursa’nın depremselliği konusunda da Japon Kalkınma Ajansı JICA ile iş birliğine gittiklerini hatırlattı.
Aktaş şöyle devam etti:
“Hanlar Bölgesi’ndeki bu güzel projeye bile CHP’li meclis üyeleri hayır demişlerdi. Biz Bursa’yı, ülkeyi seviyoruz. Bizim derdimiz var. Acilen bu şehrin dönüşmesiyle ilgili derdimiz var. Bu şehri yeşile bezemek gibi bir derdimiz var. Birileri sokaklarda yalan yanlış konuşuyor. CHP’nin yeni il başkanı yine sokaklara düşmüş siyaset yapıyor. Bende burdan haykırıyorum. Eğer bu şehre dair bir heyecanınız, öngörünüz varsa, kapım da gönlüm de telefonum da 24 saat açık.Vallahi böyle bir dertleri yok. Onların Cumhur İttifakı, Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti ile dertleri var.”
Başkan Aktaş sözlerinin sonunda, vatandaşlardan 50 yıllık binalarını modern konutlara dönüştürmek için kendilerine yardımcı olmalarını da istedi.
Dönüşüm caddeden iç kesimlere de uzamalı
Şunu iyi biliyoruz ki, çürük bir tek konutu bile dönüştürmek burada yaşayan insanlarımızın yaşamını güvenceye almaktır.
Beşyol’daki bir dönüşüm projesinin devamındaki etaplarının bölgeye nasıl bir değişim kattığını görüyoruz. Fakat, bunun rantı yüksek cadde cepheleriyle birlikte iç kısımlardaki sokaklara da uzaması şart.
Beşyol civarında bu başarılamazsa, dönüşen yapılar, sadece caddeye cephe parsellerle sınırlı kalır. Bununla da istenilen hedefe ulaşılamaz.
Büyükşehir Belediyesi’nin mahallelerin iç kısımlarına doğru dönüşüm projelerini derinleştirmesinde, çoğaltmasında yarar var.
Vatandaşın da buna omuz vermesi gerekiyor.