Bir ilçe düşünün. 56 ilden daha büyük. Türkiye’nin statü olarak 23. büyükşehiri olabilecek kadar da dev bir nüfusa sahip.
850 bin hemşerimiz burada yaşıyor.
Osmangazi’den bahsediyoruz.
Dün sabah, erken saatlerde Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın davetiyle, ilçede ara ara gerçekleştirilen muhtarlar buluşmasının Altınova kısmını izledik.
Dündar bunu uzunca süredir yapıyor.
Bürokratlarıyla birlikte bölge bölge muhtarları topluyor.
Onları dinliyor, taleplerini not alıyor ve takibi için de bürokratlarına talimatlar veriyor.
Altınova Spor Tesisleri’ndeki buluşmaya bu kez Doğanevler Muhtarı Seyhan Mesut, Panayır Muhtarı Dursun Kara, Demirtaş Cumhuriyet Muhtarı Mustafa Mayil, Barbaros Muhtarı İsmail Yavaş, Dumlupınar Muhtarı Emin Topaloğlu, Sakarya Muhtarı Hasan Aslan, Alaşar Muhtarı ve Osmangazi Muhtarlar Derneği Başkanı İdris Aydın, Yeniceabat Muhtarı Selim Yatgı, Ovaakça Eğitim Muhtarı İsmet Ermiş, Merkez Muhtarı Hakkı Hiçdurmaz, Santral Muhtarı Ahmet Şen, Çeşmebaşı Muhtarı Şakir Yakupoğlu ile İsmetiye Muhtar Vekili Mehmet Köken davetliydi.
Başkan Dündar da toplantıya Muhtarlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Halil Döner, Özel Kalem Müdürü Orhan Mollasalihoğlu, Temizlik İşleri Müdürü Memiş Memiş, Zabıta Müdürü Erhan Altıparmak, İşletmeler Müdürü Tamer Balaban ve Fen İşleri Müdür Vekili Seyhan Altın Kırşehirlioğlu ile geldi.
Söze Başkan girdi.
İlçenin 7 bin sokağında her gün ve 3 gün arayla çöp toplandığını, 65’i Fen İşleri, 25’i Park bahçeler olmak üzere değişik semtlerde günlük 100’e yakın şantiyeleri olduğunu hatırlattı.
Dündar, mahallelere hizmet götürürken acil ve önem sırasına dikkat ettiklerini, ayrıca seçim sonuçlarına bakmadıklarını vurguladı.
Başkan, belediye olarak evde hastası olandan, yakacak ve erzak ihtiyacı bulunana kadar Osmangazi’nin bin 200 personelle hemşerilerine hizmet ettiğinin altını çizdi.
“Bazı muhtarlarımız belediye başkanı gibi vaatler vermiş. Hepsini bizim belediye olarak bile yapmamız mümkün değil. İhtiyaçlar sınırsız, bütçemiz kısıtlı” diye konuştu.
Buna rağmen ilçenin her geçen gün artan nüfusuna hizmete devam ettiklerini dile getiren Dündar şöyle devam etti:
“2009’da göreve geldiğimizde Demirtaş’ta 16 bin nüfus vardı. Şimdi 85 bin oldu. Hamitler’de 30 bin konuta oturma ruhsatı verildi. Sadece bu bölgede 120 bin yeni nüfus demek. Hızlı nüfus artışı beraberinde hizmet talebini de artırdı. Soğanlı, Hamitler, Panayır, Ovaakça cazibe merkezi oldu. Soğanlı’da 2 bin 200 bağımsız konut, altına da 3 bin 500 araçlık otopark yaptık. İmar Müdürlüğümüz son 2 ayda gelecek 5 yılın inşaat ruhsatlarını kesti” dedi.
Son 50 yılda hızlı sanayileşmeyle birlikte ortaya çıkan çarpık yapılaşmanın bugün kentsel dönüşümü zorunlu kıldığını da hatırlatan Dündar, “2009’dan bu yana planlı bir Osmangazi için ciddi yol aldık. Bu, şehir adına büyük bir kazançtır” ifadelerini kullandı.
Dündar’ın konuşmasının ardından sözü muhtarlar aldı.
Hemen hepsinden mahallelerindeki sorunlarının giderilmesine dönük talepler geldi.
Sayısı azaldı ama halen muhtarlık ofisi olmayan mahalleler vardı. Başkan onların da tamamlanacağını açıkladı.
Okul, cami, sağlık ocağı, asfalt, otopark, üstgeçit, imar, başıboş köpekler, doğalgaz ve park talepleri de vardı.
Bunların bir kısmı merkezi idareyi ilgilendirse de yer temin etmede belediyenin de rolü var.
Dündar’a Panayır’da gündemden düşmeyen DOSAB Termik Santrali sahasındaki yapı da soruldu.
Başkan Dündar, termik santral sahasındaki inşaatın belediye meclisinde de gündeme geldiğini, ancak oradaki yapının lojistik amaçlı olduğunu hatırlattı.
Talepleri bürokratların da dikkatle not aldığını fark ettik.
Muhtarların yapılanlara teşekkürü de vardı.
En çok memnuniyetin Temizlik İşleri Müdürlüğü’nden dolduğunu da ekleyelim.
Büyükşehir olabilecek kadar nüfusa sahip Osmangazi’de muhtarların taleplerini karşılamaya dönük de yoğun bir çaba dikkatimizi çekti.