İhsan Aydın
İhsan Aydın

Hatay Ulucami’ye Afrin taşı aranıyor

Köşe Yazısını Dinle

Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ardından bu bölgedeki Hatay ilimize geçen yıl üç kez gitme fırsatı bulduk.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, tüm imkânlarını seferber ederek, depremin ilk anından bu yana desteklediği Hatay’da şimdi tarihi Ulucami’nin restorasyonu da üstlendi.

Projeyi Bursa’daki başarılı tarihi eser restorasyonlarıyla bildiğimiz Sama İnşaat yürütüyor. Dün Sama İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Sabuncuoğlu aradı, Japon yapı mevzuatının Türkiye’ye de uyarlanmasına ilişkin önerimiz için kendisinin de bu amaçla yıllar evvel bir yazı kaleme aldığını hatırlattı.

Biz de Sabuncuoğlu araşmışken, Hatay’daki Ulucami restorasyonunun son durumunu sorduk.

Sabuncoğlu camideki yıkıntı ve molozların ortadan kaldırıldığını, değerli taşların numaralandırılarak tasniflendiğini, ancak eldeki taşların camiyi yeniden ayağa dikmeye yetmeyeceğini söyledi.

Hatay Ulucami’nin aslına uygun olarak yeniden ayağa kaldırılabilmesi için aynı taşların kullanılması gerektiğinin altını çizen Sabuncuoğlu, incelediklerinde bunların Suriye’nin Afrin kentinden getirildiğini tespit ettiklerini, aynı taştan Türkiye’de bulamadıklarını söyledi.

Afrin’deki siyasi krize dikkat çeken Sabuncuoğlu, buradan taşı temin etmenin güçlüğüne işaret etti. Bu amaçla Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile de görüştüklerini, ardından da Türkiye’de benzer mukavemette taş arayışına başladıklarını anlattı.

Sabuncuoğlu, Gaziantep ve Şanlıurfa’da Hatay Ulucamii’de kullanılan Afrin taşına benzer yapı malzemesi bulduklarını, bunların dayanıklılık testleri için Bursa Uludağ Üniversitesi’ne numune getirdiklerini, onay çıktığında aynı taşları kullanmayı düşündüklerinin altını çizdi.

Yeniden ayağa kaldırılacak yapı orijinaline uygun olabilmesi için aynı veya benzer malzeme gerekiyor.

Afrin’deki siyasal tablo ile bu taşı kaynağından temin etmek güç.

İlgili kurumlar onay verirse, Bursa’nın restore ettirdiği o yapıda Antep ve Urfa yöresinin taşları kullanılacak.

Bursa, Hatay’a yaptığı insani yardımdan sonra tarihi eserlerin ayağa kaldırılmasıyla da ecdada olan vefa borcunu ödemiş olacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın son bir yıldır Hatay’da yaptıklarıya Ankara’nın gözüne girdiğini biliyoruz. Aktaş’ın, Hatay’daki en kıymetli tarihi eserlerden olan Ulucami’sinin yeniden ibadete açılması için yaptığı katkıların da az olmadığını düşünenlerdeniz.

 

Japonya’nın yapı mevzuatına yıllar önce o da dikkat çekmiş

Sama İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sabuncuoğlu dün aradığında Japonya’daki yapı mevzuatına ilişkin düşüncelerimize katıldığını aktardı. Buna ilişkin kendisinin de 2006 yılında Duayen dergisinde bir yazı kaleme aldığını anlattı.

Sabuncuoğlu o makalesinde, sağlam ve dayanıklı yapıların nasıl yapılacağını sorgulamış, yüzde 80’i deprem kuşağında olan ülkemizde hızlı kentleşmeye ve arazi yapısına işaret etmiş.

Bu doğrultuda da Bursa’ya dönüp, kentin yapı stokunun yarısının hukuk dışı inşaa edilmiş gecekondulardan oluştuğuna dikkat çekmiş.

Sabuncuoğlu, her afet sonrası ülkemizde birinci suçlu olarak müteahhitlere parmak doğrultulduğunu hatırlatmış, oysa o dönem Kobe’de meydana gelen depremde 5 bin civarında insanının kaybeden Japonya’nın müteahhitlik standartlarını değil, planlama ve uygulamada görülen kusurları araştırdığını vurgulamış.

Keşke ülkemiz de bunu yapabilse. Tedbiri deprem sonrası değil önce alabilse.

Sabuncuoğlu bir de o makalesinde, Türkiye’de müteahhitlik için eğitim diploma şartı aranmadan, ticaret sicile kayıt ve küçük bir sermaye ile işe başlama kolaylığını hatırlatmış.

 

Aday adaylarından ilginç seçim vaatleri

Siyasi partilerin ilçe belediye başkan adaylarını ilan etmeleri uzayınca aday adayları da sıkıldı. Vaatlerini sıralayanlar artık beklemeye geçti.

En son AK Parti’den Osmangazi belediye başkan aday adayı, Yıldırım’ın eski belediye başkanlarından Cüneyt Karlık’tan ilginç vaatler geldi.

Karlık, küçük bir otobüsü makam aracına dönüştürüp, mahallelerde zaman zaman mesai yapma sözü vermiş.

Karlık’ın ilginç vaatlerinden biri de 136 mahallesi bulunan Osmangazi’deki muhtarlar için ilçeye  muhtarlıkevi yapma sözü. Sosyal tesis olarak kullanılacak bu vaadin mahale muhtarlarında heyecan uyandırdığını görüyoruz.

Karlık’ın diğer aday adaylarının aksine sahadaki çalışması da sürüyor.

AK Parti’de en çok rağbet gören ilçe olan Osmangazi’de bakalım kim belediye başkan adayı ilan edilecek?

15 aday adayının bulunduğu ilçe AK Parti’nin de 2002’den bu yana kalesi konumunda.

Bunun için aday adaylarının bekleyişinin 15 Ocak’a kadar daha devam edeceği tahmin ediliyor. AK Parti’nin aday adaylarının bir kısmı ise projelerini saklı tutuyor. Aday yapılmama olasılığına karşı hazır projeleri açıklamaktan imtina ediyorlar.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X