İhsan Aydın
İhsan Aydın

Kültür yolu festivallerinde Bursa neden yer almıyor?

Köşe Yazısını Dinle

Hafta sonu İstanbul’daydık. İstiklal Caddesi’nde dolaşırken Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nin başladığını fark ettik.

Mehter gösterisi caddedeki yerli yabancı herkesin dikkatini çekti. Özellikle turistlerin ilgisi bir hayli fazlaydı.

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nin afişleri her yere asılmış. Binalar, caddeler süslenmiş. Mehter gösterisi etkileyiciydi. Zengin bir içeriği var programın. 15 Ekim’e kadar devam edecek.

Doğrusu imrendik.

Bakanlığın Türkiye Kültür Yolları Festivali’ne niçin Bursa’yı almadığına hayıflandık. Bursa, yıllardır kendi kaynağıyla festivallerini yapıyor. Uluslararası festivallerine sponsor bulmakta zorlanıyor, kendi bütçesiyle gerçekleştiriyor.

Tarihin zirveye çıktığı bu kentin bakanlık listelerine  alınmamış olması üzücü.

Bursa tarihi eserleri, hanlarıyla bu tür festivalleri hak eden bir kent.

Etkinliklerine küçük ve sembolik katkılarla Bursa’nın geçiştirilecek bir kent olmadığını düşünüyoruz.

Cumhuriyet Caddemiz bu festival için biçilmiş bir kaftan. Etraf tarihi eserlerle çevrili. Bursa muhakkak bu programa dahil edilmeli.

Tophane, Sur içi, kale kaplıları, Balıbey Han ve çevresi bir kültür adası olarak bu programlar için çok müsait yerler. Toprak altındaki Bey Saray’ı da kapsama alınmalı.

Umarız, bu yıl değil belki ama gelecek yılki programların birine Bursa dahil edilmelidir.

Bir Bursalı olarak İstanbul’da görüp özendiğimiz bu etkinliğe kentimizin de eklenmesi konusunda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un çağrıya karşılık vermesini bekliyoruz.

Her şeyi Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden, Bursa’nın bir avuç sponsor firmasından beklememek gerek.

Bu kentin hakkı olanlarının teslim edilmesini istiyoruz.

‘Sahne vapur’ gibi sahne vagon diye bizde de başlatılamaz mı?

Bursa’da da sık sık gözümüze çarpıyor. Kaçak olarak Bursaray’ın vagonlarında müzik yapan amatörlerimize bu işin, yasal, izinli biçimde gerçekleştirmeleri için fırsat verilemez mi?

Eminönü- Üsküdar vapuruna bindiğimizde kulağımıza, kimseyi rahatsız etmeyecek bir müzik sesi gelmeye başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin vapurlarda amatör sanatçılar için başlattığı, ‘Sahne Vapur’ uygulaması kimseyi rahatsız etmeyen bir ses sistemiyle beğeni topluyor. Vapur içinde çayınızı yudumlayarak yolculuk ederken, bir yandan da canlı müzikle, “Üsküdar’a giderken”i dinliyorsunuz.

İlgimizi çekti.

Bizde niye olmasın?

Bursaray’da da izinli olarak bu uygulama başlatılabilir.

BURULAŞ yönetiminin hoş gördüğünü biliyoruz ama buna bir standart getirilerek yetenekli amatör sanatçılarımıza da sahne açılmış olur. Böylece hem kazanç sağlarlar hem de Bursalılar yolculuklarını müzik tınılarıyla yapmış olurlar.

Kentimizde sokak sanatçıları festivali ile bu kesime dönük destek veriliyor ama raylı sistem vagonları da bu iş için planlanabilir.

Yağışlar barajları dolduruyor! Vatandaşın yüzünü güldürüyor 

Ekim ayı ile birlikte beklediğimiz yağışlar başladı. Doğrusu bir çok kentte sel baskınlarına yol açsa da barajlarımız için büyük bir unut idi.

İstanbul’da yağışlar son bir haftadır etkili oldu. Bursa’da da yağış beklentisi vardı. Barajlarımız için küçük bir başlangıç oldu. Devamı geldiğinde barajlar dolacak, endişe ortadan kalkacak.

BUSKİ yetkilileri bir susuzluk endişesi duymuyor ama tasarruf çağrılarını da bırakmıyor.

Yağmur yağsa da ihtiyaç dışı musluklardan su sarfiyatının doğru olmadığını unutmamalıyız.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X