Dün bu sütunlardan Osmangazi Belediyesi’nin Üftade Camii Çevresi ve Kazım Baykal Cadde Kentsel Tasarım Proje bölgesindeki olası heyelan riskine dikkat çekmiştik.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, hasta olmasına rağmen bürokratı aracılığıyla bölgedeki çalışmaların son durumu hakkında bilgilendirdi.
Strateji Geliştirme Şube Müdürü Sezai Özokutanoğlu, Üftade Sokak’ta yıkılan binaların bulunduğu alana sur koruma amaçlı zemin kaplama projesi hazırlanıp, kurul onayı ile birlikte uygulamaya geçildiğini hatırlattı. Bununla, üst kottaki yağmur sularının toplanarak sur duvarlarına zarar vermesinin önünün alındığını vurguladı. Çalışmanın ise kısa süre sonra tamamlanacağını aktardı.
Özokutanoğlu, “Hisarönü projesi ile Temiz Cadde-Kazım Baykal Cadde meydan ve yeşil alan olarak düzenlenecek. Hisarönü Kentsel tasarım Projesi bölgenin arkeolojik SİT derecelendirme çalışmasının tamamlanmasının ardından Kurul’a onaya sunuldu. Onayın ardından çalışma başlayacak” dedi.
Surlar ve yazıda belirttiğimiz, yıkılan binalardan kaynaklı şev kopmasıyla ilgili gerekli geoteknik raporların hazırlandığını da hatırlatan Özokutanoğlu, “Surların restorasyonu, rekonstrüksiyon güçlendirme ve stabilitesinin sağlanmasıyla ilgili projelendirme çalışmaları da tamamlanmak üzere” diye konuştu.
Bölgedeki kamulaştırma çalışmalarının büyük bölümünün tamamlandığını, kalan kısımların hukuki sürecinin devam ettiğini kaydeden Özkotuanoğlu, “Bunun akabinde kamulaştırma tamamlanıp yıkım işlemlerine başlanacak. Süreç belediyemizce titizlikle takip ediliyor” dedi.
Özokutanoğlu, dünkü yazımızda bahsi geçen riskli bölümlerle ilgili de, Anıtlar Kurulu ile birlikte hemen hareket geçilerek çalışmalara başlandığının altını çizdi.
50 milyon liralık istimlak yapıldı
Özokutanoğlu bölgedeki istimlak çalışmalarına ilişkin de bilgilendirdi. 25 Mart 2021’de meydana gelen heyelanın ardından bölgeye ilk kendilerinin el attıklarını, 141’i işyeri, 98’i konut olmak üzere 239 hak sahibinin bulunduğu yapılardan, tehlike arz eden 5’inin hemen yıkıldığını, 4 bin 285 metrekarelik alanın kamulaştırıldığını, bunlar için 208 hak sahibine 48 milyon 420 bin liralık ödeme yapıldığını, kalan bin 906 metrekarelik 4 binadaki 31 hak sahibine de hukuki sürecin bitmesinin ardından yaklaşık 65 milyon liralık bir ödeme daha yapılacağını tahmin ettiklerini ekledi.
Bölgeyi panoramik asansör ile seyir terasının bulunduğu Üftade Sokak’la bütünleştirecek projede bir de Hisarönü Ziyaretçi Merkezi ve Sergi Salonu da yer alacak.
Niğde Üniversitesi’nin yürüttüğü çalışmaların hızlandırılmasını kaleme almıştım ama burada biraz da Kurul onay süreçlerinin uzadığını hatırlatalım.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın, Tophane Surlarının Tahtakale Kapı’ya kadar devamını getirecek çalışmasının kente büyük katkı yapacağını düşününenlerdeniz.
Dün bahsettiğimiz heyelan riski için Kurul ile birlikte harekete geçilmiş olmasını da önemsedik.
Zaten, üstte zemin suları için tedbir önceden alınmış.
Yıkık binaların kalan parçalarından kaynaklı olası şev kaymaları için belediye ve Kurul’un birlikte harekete geçmesi yerinde olmuş.
Tedbir tedbirdir.
Sağlık sektöründe yeni nesil merkez
Bursa’nın en yeni AVM’lerinden Downtown’un bünyesinde alışılmışın dışında farklı bir sağlık hizmeti sunacak merkezin dün sabah açılışı vardı.
Biz de davetliydik. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da açılışa katıldı. Atış ve Erdönmez ailelerinin Bursa’ya kazandırdıkları yeni yaşam merkezinde 32 farklı branş muayenehanesinden oluşan medikal merkez hizmete girdi. Uluslararası taleplere de yanıt verecek merkez Bursa’ya yeni nesil bir doktor ofisi hizmeti sunacak.
Merkezin Bursa’ya yurtdışından da müşteri çekmesi bekleniyor. Açılışta Atış ve Erdönmez ailelerinin büyükeri de yer aldı. Şehrimizin sağlık turizmine yapacağı katkı açısından merkezin devreye alınmasını önemsiyoruz.
Özel hastane ve tıp merkezi konseptinin dışında hizmet sunacak ofislerin bir bölümü şimdiden dolmaya başlamış.
Bursa’ya hayırlı olmasını diliyoruz.