Seçim takvimi ilan edildiği gibi işliyor.
Günlerdir yazılan, çizilen konuşulan meclis üyesi listeleri önceki gün ilan edildi.
Binbir kişinin devreye sokulup girilmek istenen listeler ve belediye başkan adayları il ve ilçe seçim kurullarına teslim edildi.
Deyim yerindeyse, 31 Mart’a giden süreçte büyük bir eşik daha aşıldı.
Belediyelerimizin en üst karar organı olan meclislerde görev alabilmek için binlerce aday adayı siyasi partilerimize başvurmuştu.
Beldelerine, ilçelerine, illerine hizmet aşkıyla yanıp tutuşan meclis üyesi adayları için artık sıra seçmenin kendilerini tercih etmesine geldi.
Seçmen onay verirse, mazbatalarını alır almaz nisan ayından itibaren önlerine gelecek dosyaları incelemeye başlayacaklar.
Peki Bursa’da durum ne?
Bursa’da Cumhur ittifakı ile Millet İttifakı ortak belediye meclis üyesi listeleriyle ilçe seçim kurullarının kapısını çaldılar.
Cumhur İttifakı’nın AK Parti ve MHP olarak tek liste halinde gireceği seçimlerde sürpriz yok.
Ancak 17 ilçenin tümünde ve buradan Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelecek üyelerde büyük bir değişim ve tasfiye söz konusu.
Yani, belediye meclislerimizin neredeyse yüzde 90’nı yenilenmiş olacak.
Bu oran kimi ilçelerde yüzde 100’ü buluyor.
MHP’nin verdiği isimlerle şekillenen listelerde değişim kadar teşkilat ağırlık bir yapı da göze çarpıyor.
İl, ilçe yöneticileri, kadın ve gençlik kolları kontenjanıyla harmanlanan AK Parti listelerinde teşkilatın öne çıkarıldığını görüyoruz.
CHP ve İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı’nın ortak listelerinde de ön seçimsiz belirlenen adaylar ve il örgütünün ağırlığı hissediliyor.
Başkanlar da var
Eski belediye başkanlarının belediye meclis listelerine girmelerine çok nadir rastlarız.
Bunu AK Parti geçmişte yasayla lağvettiği eski beldelerde belediye başkanlarını bağlandıkları ilçe belediyesinin meclis listesine yazarak bir bakıma gönüllerini almıştı.
Şimdi daha farklı bir durum söz konusu.
Cumhur İttifakı’nın Bursa listesine göz attığımızda eski belediye başkanlarının da meclis üyesi adayı olarak yer aldığını fark ettik.
Örneğin;
Osmangazi’ye Keles eski belediye başkanı ve BESAŞ Genel Müdürü Mustafa Bektaş, Yenişehir’de halen Belediye Başkanı olan AK Partili Süleyman Çelik’in MHP Belediye Başkan Adayı Davut Aydın’ın listenine meclis üyesi adayı olarak yazıldığı görülüyor.
Keza yine, Osmangazi’de halen belediye başkan yardımcısı olan, kapanan beldelerden Kirazlı eski belediye başkanı Halil Döner, Mudanya listesine kapanan Güzelyalı beldesinin eski belediye başkanı Arif Bayrak, Büyükorhan’ın eski belediye başkanı Selami Selçuk Türkmen’in de Büyükorhan meclis listesine girdiği anlaşılıyor.
Millet İttifakı listesinde ise İnegöl’ün kapanan Kurşunlu beldesinin eski belediye başkanı Erkan Dönmez de İnegöl Belediye Meclisi’nin ilk sırasına yazılmış.
Başkanlar bu kez yönettikleri belediyelerin meclislerinde sade üye olarak görev alacaklar.
O istasyonun adı değişiyor
Dün Erol Yıldırım isimli okurumuz sosyal medya paylaşımımızın altına yaptığı yorumla, Bursaray’ın yıkılan eski Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi durağının isminin değiştirilmesini talep etmişti.
O talebi biz de anında BURULAŞ Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar’a ilettik.
Çapar, eski fakülte olarak bilinen Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi durağının adının bugün toplanacak Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ‘152 Evler İstasyonu’ olarak değiştirileceğini bildirdi.
Yani, okurumuz eski Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yıkıldığını ve yeni binaya taşındığını hatırlatıp, bunu bilmeyen yolcuların Bursaray’da zor durumda kalabileceklerini bildirmişti.
BURULAŞ da bunun farkında ki, önceden gereği için meclise talebini iletmiş.
O istasyonun adı bundan böyle 152 Evler olarak değişmiş olacak.