Hiç şüphe yok ki, Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Marmarabirlik, bu kentin en büyük üretici kuruluşlarından biridir. 11 milyon dikili zeytin ağacına sahip şehrimizin bu alanda Türkiye’de ve dünyada öne çıkmış en büyük çiftçi gıda örgütlerinin de arasındadır.
Dün, kurumda yaşanan devir telim sonrası Marmarabirlik’in yeni Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldız Olay Medya’da konuğumuzdu. İcra Kurulu Başkanımız Mehmet Ali İnan, yazar ve yöneticilerle bir araya gelen Yıldız, kurumdaki son gelişmeleri değerlendirdi.
Marmarabirlik’in dünyanın en iyi sofralık zeytininin ürettiğini biliyoruz. Şimdi zeytinyağı alanında da yeni yatırımlarla daha da öne çıkılacak.
Başkan Yıldız, Genel Kurul sonrası Yönetim Kurulu’nda görev dağılımı yapıldığını ve kendisinin kurumun başına getirildiğini anlattı.
Ardından, “Marmarabirlik’te yeni bir sayfa açtık. Son dönemde yaşananlardan ticari ve prestij olarak rahatsızdık. Kimse Marmarabirlik’in üstünde değildir. Ajandamızda 18 yıllık tecrübe var. Arkadaşlarımız kan değişikliğine gidelim istediler. Gemi karaya oturmadan hamle yapıldı” dedi.
Marmarabirlik’in 30 bin üyesi, aileleriyle birlikte 100 bin kişiye hitap ettiğine dikkat çeken Yıldız, ailem dediği 600 personelle kurumu yeniden öne çıkarmak için kısa, orta ve uzun vadeli bir eylem planı hazırladıklarını da vurguladı.
Yıldız daha sonra şöyle konuştu:
“Batmış bir durum yok. Devlet aklı son derece önemli. Devlet aklıyla şov yapmadan, akil adımlarla ve şeffaflıkla yöneteceğiz. Devletimizin desteğiyle yurtdışı ve yurtiçi bayi ağı genişletme çalışmalarımızı artıracağız.”
Kendisini halk adamı olduğunu ve gönüllere girmek istediğini de kaydeden Yıldız, pandemi sonrası gelişen yeni trende de şu satırlarla dikkat çekti;
“Pandemi sonrası zeytinyağına müthiş bir talep var. Türkiye müthiş zeytinyağı potansiyeli olan bir ülke. Biz de bu minvalde yatırımlarımızı artıracağız. Zeytinyağına yapılacak yatırım zeytine yapılmış yatırımdır. Bu amaçla Mudanya’da 110 dönüm alan üzerine 71. yıllık tecrübemizle Mudanya Zeytin ve Zeytinyağı Uygulamalı Tarım Meslek Lisesi’ni kazandıracağız. Binanın ve yağhanelerin yapımını hayırseverlerimiz ve hibelerle karşılayacağız.”
Avrupa Birliği’nin Türkiye’den ithal edilen zeytinyağına litre başı 1 Euro vergi aldığını da hatırlatan Başkan, bunun da kendilerini rekabette zorladığını, ancak şimdi İspanyollarla ortak olan firmaların arttığını vurguladı.
Başkan Yıldız, davul zurnalarla karşılanan AB Gümrük Birliği Anlaşması’nın Türk zeytin üreticisinin dezavantaj getirdiğini de sözlerine ekledi.
Marmarabirlik’in yeniden kendine geliyor olması Bursa ve ülkemiz için büyük avantajdır.
Balkan Rumeli Masası’na BALGÖÇ çağrılmadı mı?
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde 31 Mart’taki değişim sonrası yeni bir Balkan Rumeli Masası oluşturuldu.
CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk’ün öncülüğünde oluşturulan masanın amacı Balkanlar ve Rumeli’deki kardeş kentlerle ilişkileri geliştirmek, orada bulunan Evlad-ı Fatihan ile bağları güçlendirmekti.
Komisyonun toplantısına Balkan Rumeli camiasının Bursa’da ve Türkiye’deki en büyük STK’sı BALGÖÇ’ün bulunmayışı üyelerin de dikkatini çekmiş. Vekil Öztürk’ün toplantı fotoğrafının altına bu konuda yorumlar yapılmış.
BALGÖÇ’süz bir Balkan Rumeli Masası oluşabilir mi?
Buna Nilüfer Belediyesi’ndeki görevinden bu yana Balkanlarla sıkı diyaloğu olan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in de izin vereceğini sanmıyoruz.
Uluslararası bir STK kimliği de bulunan BALGÖÇ’ün o masada muhakkak yer alması gerektiğini düşünenlerdeniz.
Bursalı muhtarların tek adaylı kongresi
Bursa Muhtarlar Derneği’nin bugün saat 14.00’de Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki Hüdavendigar Salonu’nda 2. Olağan Genel Kurulu gerçekleşecek.
Mevcut Başkan Erol Yılmazer’in tek aday olarak girmesi beklenen kongrede yönetime de 8 ve 4 dönemdir dönemdir muhtarlık yapan tecrübeli isimlerin alınacağı konuşuluyor.
Daha evvel çift adaylı olacağı dillendirilen kongrenin Başkan Yılmazer etrafında birleşerek teke düşürüldüğünü öğrendik.
Bursa’daki 17 ilçenin muhtar derneğinin çatısı altında barındıran STK’nın kongresinin sakin geçmesi bekleniyor.
Yıllar öncesi bir üretici ve tüketici, eskiden koop üyesi olarak ,aynı zamanda fabrikalarda Sorumlu Yöneticisiyim. Marmara Bölgesinde 7-8 yıl dan beri sele zeytin yapmak için çeşitli pazarlardan aldığım siyah zeytinler yumuşamakta yeme özelliğini kaybetmektedir. Ben artık sele zeytini yapmayacağım ,benim gibi arkadaş dost ortamlarında ve vatandaşlardan aynen zeytinlerin yumuşaması nedeniyle attıkları şikayetlerini duyuyorum. Ben zeytinin içinden gelmeme rağmen MANTAR nedeniyle olduğuna inanıyorum. Bu konuda sizlerin de yardımları ile Marmara birliğinin yumuşaka konusunda bir açıklama yapması yerinde olacaktır.