Zaman zaman Hisar bölgesi ve Tophane’ye çıkıyoruz. Bursa’nın geçmişi ve birden fazla medeniyetin izlerin taşıyan, buram buram tarih kokan o semtin altında en az surlar kadar büyük bir hazine yatıyor.
Bey Sarayı, Bursa’nın geçmişine ışık tutan bir yeraltı gömüsü.
Fakat, üstündeki Orduevi yüzünden yıllardır bir türlü gün yüzüne çıkarılamadı.
Askeriyenin ağır ve aşılması güç bir bürokrasisi var.
Örneğin;
Nilüfer’deki Cephanelik arazisi onlarca yıldır boş duruyor ve burası kentin ve kentlinin faydalanacağı park olarak tahsis edilmiyor.
Tophane’deki Bey Sarayı’nın ortaya çıkarılması için de önce Bursa Orduevi’nin ortadan kaldırılması şart.
Büyükşehir Belediyesi buna da öteden beri hazır. Milli Savunma Bakanlığı’nın da buna onay verdiğini biliyoruz. Fakat bir pürüz söz konusu.
MSB’nin mevcut Orudevi yatak sayısı ile yapılması planlanan yenisinde istediği rakam arasında dağlar kadar fark var.
Talep edilen yatak sayısı ve proje büyüklüğüne Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın da yanaşmadığını biliyoruz. Çünkü; o projeyi büyük ölçüde bakanlık destekleyecek.
Proje bu yüzden şimdilik askıda.
Oysa, Garnizon taşındıktan sonra bugün sadece subayların ucuza yemek ve konaklama için kullandıkları Bursa Orduevi’nin altında ülkenin ve bu kentin tarihine ışık tutacak büyük bir gizli hazine yatıyor.
Bey Sarayı’nı ortaya çıkarmak için geçmişte tarihin üstüne oturtulan o beton kütlenin ortadan kaldırılması için MSB’nin önerilen projeyi kabul etmesi gerekiyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem ve şimdiki yönetiminin Bey Sarayı’nı kentin turizmine kazandırmak için sergilediği çaba karşılıksız kalmamalı. Bu konuda Başkan Alinur Aktaş’ın girişimlerini biliyoruz. Ankara’nın da buna destek vermesi Bursa’nın çıkarına olacaktır.
Sırf üzerindeki sosyal tesis için alttaki hazinenin daha yıllarca saklı tutulması bu kente haksızlıktır.
Milli Savunma Bakanlığı, Bursa’nın bu isteğini kabul etmeli.
EYT’de yaş sınırı hayal kırıklığı mı?
Milyonlarca insanların umudu aralık ayında yasalaşıp, yeni yılda yürürlüğe gireceği açıklanan emeklilikte yaşa takılanlar sorunu idi.
Fakat, gelinen noktada yeni bir yaş sınırı söylentisi umutları suyu düşürecek gibi.
Bakanlıkların yaptığı çalışmaların son halinin medyaya sızmasının ardından emekli olabilmek için yeni bir yaş sınırı konacağı konuşulmaya başlandı. İki gündür bu konu çok konuşuluyor.
Zaten yaş engeli yüzünden sıkıntı yaşayanlar, böylesi bir şart aranması halinde yasanın beklentileri karşılamaktan uzak olacağını dillendiriyorlar.
Hükümetin EYT’lilere verdiği sözün bu koşula bağlanacak olması EYT’lileri ayağa kaldıracak gibi.
Yazılarımızda, verilen söz yerine getirilirken yeni mağdurlar oluşmaması gerektiğini vurgulamıştık.
Eğer yaş şartı gelirse, EYT’de dağ fare doğurmuş olur.
Neyse ki, bu konunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından TBMM’de bütçe görüşmeleri sırasında bir açıklamayla kamuoyuna paylaşılacağı haberleri kısmen de olsa yüreklere su serpmiştir.
Yaş şartı gelirse zaten sorun tümüyle çözülmeyecek demektir.
Bunun da AK Parti’yi 7 ay sonraki seçimde sıkıntıya sokacağını düşünüyoruz.
Ülke şartlarını zorlasa da bu sorunu Türkiye’nin gündeminden kaldırmak için kalıcı çözümler gerekiyor.
Fakat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın son EYT çalışmasında bir mutabakat sağlanamadığı anlaşılıyor.
Dündar’ın acısını paylaştılar
Önceki hafta babası Hacı Hüyesin Dündar’ı Gümülcine’nin Dündarlı Köyü’nde toprağa veren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’a yurda döner dönmez taziye ziyaretleri başladı.
Osmangazi Muhtarlar Derneği Başkanı Burhan Mandacı ve dernek üyelerinin taziye ziyaretinde Dündar’ın üzgün olduğu görüldü. Osmangazi İlçe Müftüsü’nün de hazır bulunduğu taziye ziyaretinde Başkan Dündar, acısını paylaşan muhtarlara ve dostlarına teşekkür etti.
Yurtdışında olduğu için cenaze törenine katılamayanların Başkan Dündar’ın taziyeleri dün Dobruca’daki Osmangazi Belediyesi’nin Değirmen Sosyal Tesileri’nde kabul ettiği görüldü.