Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’nin eski Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Makine Mühendisi Feridun Tetik dün Olay Medya’da konuğumuzdu.
Tetik’in İKK Sekreterliği döneminde Bursa’ya ilişkin önemli görüş ve tespitlerini sık sık bu sütunlardan okurlarımıza aktardık.
Dün de yine hem ülkemiz hem de Bursalı sanayicilerimizi için önemli bir bilgi paylaştı.
Projenin başlangıcını Olay TV için program çektiğimiz Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin Beşevler Küçük Sanayi Sitesi içindeki Kaynak Eğitim Merkezi’nden hatırlıyoruz.
Tetik dün bu konuda daha da ileriye gittiklerini belirtti.
Nilüfer Belediyesi’nin Özlüce’de MMO’ya tahsis ettiği 3 dönüm alan üzerine bin metrekare kapalı alanlı bir enstitü kurmak için kolları sıvadıklarını vurguladı.
Türkiye’de kaynakçı mühendis belgesini sadece ODTÜ ve Gedik Üniversitesi’nin verdiğini, Bursa’da kuracakları enstitüde artık kendilerinin de bu belgeyi verebilir hale geleceklerini aktardı.
Tetik, “Bunu MMO Bursa Şubesi olarak biz organize etmeye çalışıyoruz. Daha evvel Tahribatlı Muayene Laboratuvarı kurduk. Burası sanayicilerimize ve üniversiteye hizmet veriyor. Daha evvel 10 kadın işçimize belge verdik. OSB ve kadın kuruluşlarımıza bu konuda çağrılar yaptık. Bursa’da ve ülkede kaynakçıya çok ihtiyaç var. DURMA fabrikası bizden kaynakçı istiyor. Genel Müdürü, ‘Ben mühendisi kendim seçebiliyorum ama kaynakçı bizi seçiyor’ diyor.”
Durum demek ki, çok ciddi.
Bursa’ya kurulacak enstitünün artık ilimizin dışındaki akademik kaynakçıların yetişmesine de katkısı olacak.
Tetik bir de Bursa’daki meslek liselerinde kaynak bölüm kontenjanın 160 olduğunu, bu rakamı bugün sadece bir fabrikanın istediğini de sözlerine ekliyor.
İşsiz gençlerimiz kaynakçı belgesi alarak iş sahibi olabilir.
Ayın ve yılın vatandaşı iyiliği teşvik eden yarış
Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı Bursa’da sosyal projelerle topluma örnek işler yapan vatandaşları her ay belirleyip, ödüllendiriyor. 12 ayın sonunda da ayın vatandaşı seçilenler arasından yılın vatandaşını ilan ediliyor.
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde önceki akşam yılın vatandaşının açıklanıp ödüllendirildiği bir program vardı. Davetliydik ama mazeretimiz nedeniyle katılamadık.
Öteden beri uygulamayı destekleyenlerdeniz.
Basın Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Bayhan ve ekibi gerçekten Bursa’da topluma örnek olan hemşerilerimizi titiz biçimde izliyor, bunları belirliyor, Büyükşehir Belediyesi de ayın vatandaşı ilan ediyor.
Son olarak, bu yılın vatandaşı ödülünü Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri hak etmiş. Diğer bir çok iyilik projeleriyle aynı vatandaşı olan hemşerilerimizin de davetli olduğu programda öğretmenlerimiz ABD merkezli iklim eylem planı projeleriyle yılın vatandaşlığına layık görülmüşler.
İyiliğin sonu yok.
Kimi çocuklara kar kızağı, kimi öğrencilere burs, kimileri mavi kapak toplayıp SMA hastası çocuklara destek olarak ilimizde ayın vatandaşı seçildiler. Ama hepsinden önemlisi tümünün amacı topluma iyilik yapmaktı. İyiliğe koşanlar arasından yılın vatandaşı ilan edilen ve ödüllerini de Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’tan alan Hürriyet MTAL öğretmenlerimizi biz de tebrik ediyoruz.
İyiliği özendirme amaçlı yürüyen bu projenin kentimizde daha da büyütülmesinden yanayız.
Çok zamanı yok şimdi Göktuğ için iyilik vakti
Türkiye’nin halledilmesi gereken büyük bir sorunu. Çözme konusunda Sağlık Bakanlığı’nın çabaları var ama gen tedavisi için henüz teşhis konan çocuklara devlet bu desteği sağlamıyor. Sanırız, başka endişeler ve gerekçeler var.
Bir kas hastalığı olarak bilinen ve tedavisi de yüksek maliyetler gerektiren SMA Tip 2 hastası Bursalı bir çocuğumuz daha hayırseverlerin desteğiyle hayata tutunmak istiyor.
Karacabey ilçemizin Taşlık Mahallesi’nden genç bir kardeşimiz girdi dün odamızdan içiriye. Çaresizliği ve beklentisi gözlerine yansımıştı. Baba Eray Aykan, 21 aylık oğlu Göktuğ Aykan’ın SMA Tip-2 hastası olduğunu ve tedavisi için de 1 milyon 800 bin dolarlık kaynağa ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
Bursa Valiliği’nden gerekli izinler aldıklarını ve yardım kampanyası başlattıklarını belirten Aykan, “Henüz kampanyanın yüzde 12’lik bölümündeyiz. Daha çok hayırsever desteğine ihtiyacımız var. Dubai’de Zolgensma isimli gen tedavisi ilacını alabilmemiz için bu parayı en geç 2,5 ay içinde tamamlamamız gerekiyor. 24 ayı geçmeden tedaviye başlamamız şart” diyor.
Bursa’da ve ülkemizde böyle çok bebeğimiz var. Bu soruna bir çözüm bulunmalı.
Devlet, anne babaları bu çaresizlikten kurtarmalı. İstismar endişeleriyle destek kapsamına alınmıyorsa, buna oluşturulcak bir bilim kurulu ile sıkı denetim mekanizması getirilebilir.
Fakat çok zaman yok.
Göktuğ için şimdi gerçekten Bursalılar olarak hepimizin iyilik yapma vakti. Küçük küçük damlalarla Göktuğ bebeği kurtarabiliriz. Cep telefonlarınızdan 6527 ve 1621’e mesaj atarak 20 TL’lik katkı yapabilirsiniz. Daha büyük destekler için ise baba ve aile ile de irtibata geçilebilir.