Şehrin en işlek arterlerinden biri Ankara-İzmir yolu. Bu etabın özellikle pik anlar olarak bilinen, mesai başlangıç ve bitiş saatlerinde Sırameşeler güzergâhında büyük bir tıkanıklık yaşanıyor.
O tıkanıklık, kimi zaman İzmir-Mudanya ayrımı ile Orhaneli kavşağına kadar uzuyor.
Yola semt aralarından yapılan bağlantılar bu şişmenin ana sebeplerinden biri.
Örneğin; eski Çizakça okulunun bulunduğu alandan Sırameşeler’e çıkan bağlantı, trafiği kesen en önemli nokta. Keza, hemen onun biraz önünde Tabakhaneler’den gelen ikinci bağlantı ise trafiği etkiliyor.
Acemler geçildiğinde Hürriyet ve Mudanya dönüşleri de akan trafiğin hızını kesen noktalar.
Trafik uzmanı olmanıza gerek yok. Güzergâhtaki akışı yavaşlatan, durduran noktalar basit biçimde görülebiliyor. Bu yolu kullanıyorsanız, bizzat kendiniz de tıkanıklığı yaşıyorsunuz.
Buralara müdahale edilmesi kaçınılmazdı.
Nitekim, bunlardan ilkine köprü genişletmesiyle müdahale edildi. Büyükşehir Stadyumu önündeki Soğukkuyu Köprüsü’ne ilave yapılarak Soğukkuyu, Hürriyet ve Mudanya dönüşleri rahatlatılacak.
Böylece güzergâhın trafik akışı hızlandırılacak.
Önceki gün Büyükşehir Belediyesi buradaki çalışmaları haberleştirerek servis etti.
Gördük ki, yapılan ilave gerçekten güzergâhın akışını yavaşlatan gerekçeleri ortadan kaldıracak. Devamında Mudanya dönüşüne doğru ticari işletmeler tarafından işgal edilmiş kamu alanları ve gerçekleştirilen ilave kamulaştırmalarla da Mudanya dönüşü nefes aldırılacak.
Bu noktanın rahatlaması geriye doğru Sırameşeler, Kültürpark ve Merinos’a kadar pik saatlerdeki yaşanan şişmeleri de azaltacak.
Bu açıdan, Büyükşehir Belediyesi’nin hamlesini gecikmiş ama yerinde bir müdahale olarak değerlendiriyoruz.
Yüksek yatırım maliyetleri gerektiren köprü genişletilmesinin tamamlanmasıyla güzergâhtaki rahatlama herkes tarafından hissedilecek.
Darısı, gerideki Sıcaksu ve Sırameşeler’i tıkayan noktaların çözümüne diyelim.
Trafiği düğümleyen bölgelere yapılan bu küçük dokunuşların zaman, yakıt ve para tasarrufu olduğunu da unutmamak gerek.
Soluklanma fırsatı olmadan 29 Mayıs’ta yerel telaş başlayacak
Cumhurbaşkanlığı seçimiminin ikinci turu önümüzdeki 28 Mayıs pazar günü gerçekleşecek. Tek pusulalı seçimde sayımın kısa sürede biteceği öngörülüyor.
Merkezi hükümetten yerel yönetimlere kadar iktidar ve muhalefetiyle herkesin öncelikli hedefi cumhurbaşkanlığı seçimini almak.
Sonuç ne olur bilemeyiz, fakat 29 Mayıs sabahından itibaren de belediye başkanları bu kez kendi seçimleri için kolları sıvayacaklar.
Mart 2024’de yapılacak yerel seçimlere 10 ay gibi bir zaman kaldı.
Bu süre zarfında belediye başkanlarımızı ve siyasi partilerimiz de yerel yönetimleri kazanmak için çalışmaya başlayacaklar.
Belediye başkanlarımızın, ülkemizin yaşadığı ağır pandemi ve deprem sonrası, parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri için de fazlaca mesai harcadıklarını biliyoruz.
Artık yerele dönme vakti geldi.
Yeniden adaylık düşünenler veya ellerindeki belediyeleri başka bir partiye kaptırmak istemeyen partiler vaat listelerini çek etmek durumundalar.
Başkan Aktaş Hatay’da çalışmaları inceleyecek
Kahramanmaraş ve Hatay merkezli iki büyük depremin yıkıcı etkisi 11 ilimizi birden enkaz yığınına çevirdi. 6 Şubat’tan itibaren bölgeye adeta yardım aktı. İlk imdada yetişen illerden biri Bursa idi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri Hatay ve Gaziantep ilçelerinde arama kurtarma, yardım faaliyetlerine katıldı.
Büyükşehir Belediyesi gerek Nurdağı gerekse Hatay merkezde önemli işler çıkardı. Büyükşehir’in ekipleri halen bölgedeki yardım faaliyetlerini koordine ediyor, konteynerkentlerin alt ve üst yapısını tamamladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş yarın sabah Hatay’a gidiyor.
Aktaş, Büyükşehir’in Hatay’da yardım koordinasyon ekipleriyle yürüttüğü çalışmaları ve diğer ekiplerin faaliyetlerini yerinde inceleyecek.
2,5 ay önce yine Başkan Aktaş ile bölgedeki çalışmaları biz de gözleme fırsatı bulmuştuk. Şimdi orada büyük bir değişim olduğunu tahmin ediyoruz.
En azından, depremin oluşturduğu can sıkan enkazlar ortadan kalktı, geçici barınma merkezlerinden sonra depremzedeler için TOKİ’nin inşaasına başladığı kalıcı konutlar da hızla yükseliyor.
Hız böyle devam ederse, öyle tahmin ediyoruz ki, bölgedeki depremzedelerin büyük bölümü kışa kalıcı konutlarına taşınmış olarak girecekler.
Hatay’da iz bırakan işler yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne İçişleri Bakanlığı’nca bölgenin yardım dağıtımlarının koordinasyonu görevi verilmişti.