Bu sütunlarda zaman zaman tecrübe ve deneyimlerine dayalı gözlemlerine, görüşlerine yer veriyoruz. Karayolları emekli mühendislerinden İsmail Kabil’den gelen bir iletiyi aktarmak istiyoruz.
Malumunuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey önceki gün Olay Medya ziyaretinde Emek-Mudanya arası metrobüs seferlerini 2026 sonunda başlatmayı hedefleyen açıklamalarda bulunmuştu.
O açıklamalar üzerine Kabil gönderdiği iletiyle bu projenin doğru olmayacağını bildirdi.
Kabil, Büyükşehir Belediyesi önceki dönemlerdeki bürokratlarınca yaptırılan fizibilitelerinde bu etap için metro, tramvay ve metrobüsün rantabl çıkmadığını hatırlattı.
Kabil, bu tür projelerin ayaküstü verilen kararlarla yaşama geçirilmemesi gerektiğini hatırlatmış ve şunları da eklemiş:
“Emek-Mudanya arası metrobüs hattı yapılmasını çok yanlış buluyorum. Şöyle ki, hali hazırda (3×3) şeritli bu yolda 40 bin araç/günün üzerinde bir trafik vardır. Üstelik bu trafik diğer şehirlerarası yollar gibi 07.00-23.00 saatleri arasına yayılmıyor. Sabah 07.00-10.00 ile akşam 16.00-20.00 arasında 2-3 kat yoğunluğa ulaşıyor. Yazın ve hafta sonları bu trafiğin çok daha yüksek olduğunu söylemeye bile gerek yok herhalde. Bu açıdan bakılınca, mevcut fiziki kapasitesi bile çoğu kez yetersiz kalan bu yolu (2×2) şerite düşürüp ortasına metrobüs konulmasınının trafiği felce uğratacağını tahmin etmek için ulaşım uzmanı olmaya gerek yok sanırım. Bu yol zemininin oldukça heyelanlı oluşu nedeniyle şerit ilavesi de pek mümkün değildir.”
Kabil, metrobüs yerine bu hatta körüklü düzenli otobüs seferleri konabileceğini de önerdi.
Hatay’ı unutturmayacak hatırlatacak bir konserdi
Önceki akşam Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde Osmangazi Belediyesi’nin ev sahipliğinde anlamlı bir konser vardı. Antakya Medeniyetler Kororsu’nun ‘Depreme ağıt geleceğe umut’ mottosuyla verdiği konser büyük ilgi gördü.
Yarına Şans Ver Derneği ve Bir Kitap Biletiniz Olsun Topluluğu’nun katkıları ile gerçekleşen konserde Şef Yılmaz Özfırat’ın yönetimindeki koronun seslendirdiği birbirinden değerli eserler izleyicileri 6 Şubat’a götürdü.
Asrın felaketinde 7 üyesini kaybeden koro, seyirci tarafında ayakta alkışlandı. Eşi ile birlikte konseri izleyen Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, büyük yıkımın 2. yıldönümünde hayatını kaybeden 53 bin yurttaşımızı rahmetle andı. Bursa’nın da bir deprem kuşağı bölgesinde olduğunun unutulmaması gerektiğine değinen Aydın, hem belediyeler olarak kendilerinin hem yurttaşların hem de merkezi idarenin gerekli adımları atarak bir daha böylesi acılar yaşamamasını diledi.
Aydın, toplanan kitapların Hatay’daki kütüphanelere gönderileceğini, koro üyelerinin kuracağı Sanat Köyü’ne de katkı yapacaklarını söyledi. Dernek yöneticileri de Hatay’a 5 bin kitap gönderip kütüphaneler kurmaya devam edeceklerini açıkladılar.
Acıların yeniden hatırlandığı, kaybettiklerimizin rahmetle anıldığı, geleceğe de umutla bakılan bir geceydi. Doğrusu biz de konseri izlerken 6 Şubat’ın acısını hissettik. Farklı kültür ve inançların huzur içinde, birlikte yaşadığı Hatay’ımızın yeniden ayağa kalkması en büyük dileğimiz.
Seyircinin kitap bağışıyla girdiği konserin sonunda koro defalarca ayaktan alkışlandı.
Birer kupa çay bardağı ile Bursaspor’a destek olmak
Şehrimizin sembolü Bursaspor’u ait olduğu lige döndürmek için büyük bir gayret var. Yönetimin başlattığı ‘Yanındayım’ kampanyasına iş insanlarımız, taraftar da destek veriyor.
Destek veren başka hemşerilerimiz de var.
Büyükşehir Belediyesi iştiraki BURFAŞ’ın B Kafelerinde Bursaspor kağıt bardağını tercih ettiğinizde 10 lira da kulübe bağış yapmış oluyorsunuz. Önceki akşam dostlarla Merinos B Kafe’de biz de öyle yaptık. Çaylarımızı, kahvelerimizi Bursaspor bardaklarından içtik.
Geçenlerde BURFAŞ’ın kafelerinden 50 bin bardaktan 500 bin lira gelirin kulübe aktarıldığı açıklandı.
Kahvelerinizi, çaylarınızı Bursaspor bardağı ile içerek siz de kulübümüze katkı yapabilirsiniz. Takıma her alanda destek olan Büyükşehir Belediyesi’ni ve BURFAŞ’ı kutluyoruz.