Dün sabah Merinos AKKM’de, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile birlikte yürütülen Deprem Risk Azaltma Önleme ve Planlama Projesi’nin ilk verilerinin kamuoyu ile paylaşıldığı toplantıyı izledik.
Bursa’nın akademik meslek odalarının ve kamu kurumlarının da davetli olduğu o oturumda, Japon uzmanların Büyükşehir Belediyesi mühendisleriyle sahada yaptıkları çalışma sonuçlarının açıklanması, kentimizdeki deprem riskininin ne kadar büyük olduğunu bir kez daha ortaya koydu.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri, AFAD İl Müdürü, Gemlik Belediye Başkanı ve Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürü’nün de açış konuşması yaptıkları toplantıda, Bursa’nın riskli sıvılaşma bölgeleri, alt ve üstyapıya etkileri, kamu yapıları, yollar ve köprülerin durumları 7 ve üstü bir deprem için sıkıntılı olduğu paylaşıldı.
Başkan Mustafa Bozbey’in rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı oturumda, kimi akademik meslek odası başkanları da gözümüze ilişti.
Japon uzman Massasi İnoove’nin 7 üstü bir depremde, kentimizin değişik fay hatları üzerindeki on binlerce binasının çökebileceği ve en az 70 bin insanın hayatını kaybedebileceği yönündeki tespitleri de gerçekten ürkütücüydü.
JICA Türkiye Temsilcisi Susoku Kawai, 2 yıldır çalıştıkları projede Japonya’nın deprem deneyimlerinin Türkiye’ye aktarmak istediklerini anllattı. Ortak çabayla Bursa’nın depreme dirençli bir kent haline gelmesi için çalıştıklarını vuruladı. 42 ay sürecek çalışma Ağustos 2026’da tamamlanacak.
TÜBİTAK, MTA, AFAD ve Büyükşehir Belediyesi verilerinin altlık olarak kullanıldığı araştırmayla, Bursa’nın sıvalaşma potansiyeli yüksek bölgelerindeki oluşabilecek depremin alt ve üstyapıya etkileri, yapıların risk değerlendirmesi ve kamu binaları irdeleniyor.
KÖPRÜ, OTOYOL, TÜNEL VE YOLLARIN DURUMU VAHİM
Japon uzman İnoove, Bursa’da bin 400 yol yapısı bulunduğunu hatırlattı. İnceledikleri köprülerden 8’inin yüksek, 7’sinin orta riskli köprüler olduğu ve acilen önlem alınması gerektiği uyarısında bulundu.
İsim isim köprüleri ve risk durumlarını açıklayan İnoove, Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki köprülerin yüzde 80’nin de olası depremde ağır hasar alacağı, basit bağlantılı kirişlerin 7 büyüklüğündeki depremde çökebileceği uyarısı yaptı.
Riskli köprüler arasında; Gemlik Engürücük, Mustafakemalpaşa, Setbaşı, Uludağ Üniversitesi girişi, Gemlik girişi, Mandıras deresi köprüsü de yer alıyor. Toplamda 49 eski köprü yapısının varlığının oluşturabileceği tehlikeye dikkat çekildi.
Bursa’yı diğer illere bağlayan otoyollardaki İğdir ve Orhangazi tünellerinin ve çatlayan kimi zeminler hatırlatılarak, bunların riski yüksek deprem fayları üzerinde inşaa edildiği kaydedildi.
Öte yandan;
Bursa’nın su, kanalizasyon, doğalgaz ve elektrik gibi altyapı hatlarının da büyük riskler taşıdığı açıklandı. Bunların içinde, 6 su tesisinin ve hatlarının riskli bölgelerde bulunduğu paylaşıldı.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr Ergül Halisçelik ise dirençli kentler için ‘Bursa modeli’ oluşturmaya çalıştıklarına değindi.
AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan da, Bursa’nın bütünleşik afet yönetim sistemine geçtiğini hatırlattı, afet öncesi, afet anı ve sonrası iyileştirme çalışmalarına ağırlık verdiklerini vurguladı.
Tablo gerçekten düşündürücü.
Kentimizin içinden ve ilçelerimizden geçen fayların, sıvılaşma bölgelerinin 7 ve üstü depremler için büyük sıkıntı çıkaracağı anlaşılıyor.
Buna rağmen Bursa olarak binalarımızı sağlamlaştırmaya dönük hızımız artmış değil.
İMO BAŞKANI BİNA RİSK ANALİZİ İSTEDİ
Salonda karşılaştığımız İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Atilla Erdem de, toplantı sonrası yaptığı değerlendirmede, JICA ile birlikte yürütülen çalışmayı yetersiz bulduklarını söyledi.
Bursa’da tek tek bina risk analizi yapılmasında ısrarcı olan Erdem şöyle konuştu;
“Her platformda söylediğimiz gibi saha çalışması yapılmadan sadece zemin verileri ve yapı yılları üzerinden bina risk değerlendirmesi yapılamaz. Köprüler için güzel bir çalışma yapılmış. Bizim önerdiğimiz şey, yapı stoku için de bunun acilen yapılması. JICA’nın şu an yaptığı çalışma, yapı stoku envanteri çıkarılmadan yetersiz bir çalışma olarak kalacak” dedi.