İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Yeni golf tesisleri nereye kurulmalı?

Amaç sadece renkli, küçük bir topu metrelerce uzaktan vuruşlarla topraktaki bir deliğe sokmak değil.

Bu sporun yapıldığı noktaya, kente, ülkeye bıraktığı zenginliği de düşünmek gerek.

Yanılmıyorsak, Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Erdem Saker ve Erdoğan Bilenser döneminde gündeme geldi.

Yer olarak Nilüfer‘deki Ürünlü Mahallesi düşünülüyordu.

Ancak Bursa henüz bu spora hazır değildi. Kentin ihtiyaçları ve öncelikleri çok farklıydı.

Zengin sporu olarak görüldüğü için de Bursa’da düşünce olmaktan öteye geçemedi.

Şimdilerde artık konuşulmaya başlandı.

Bursa’da kırsal bölgeleri kalkındırma ve turizmi çeşitlendirme konusunda ciddi çalışmalar yürütülüyor.

Bu konuda hem ilçe belediyelerinin hem de Büyükşehir Belediyesi‘nin projeleri var.

Yeni konspet içinde golf tesisleri de bulunuyor.

Ancak, BURFAŞ‘ın öncülüğünde Keles Kocayayla‘ya kurulmak istenen tesislerin yerine itiraz var.

Bursa Golf Kulübü Başkanı Gürkan Kaya önceki gün kaleme aldığımız makele üzerine ziyaretimize geldi ve önemli açıklamalarda bulundu.

 

Gölyazı’yı istiyorlar

 

Büyükşehir Belediyesi ve BURFAŞ’ın Kocayayla’yı kırsal turizm amaçlı ele almasını önemsediğini ve golf tesisleri kurmasını konspet olarak desteklediklerini anlatan Kaya, fakat kendilerinin bu iş için daha farklı bir yer düşündüklerini söyledi.

Kaya, “Bizim önerimiz Nilüfer Gölyazı bölgesinde golf tesislerinin kurulması. Burası hem İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu hem de Ankara bağlantısıyla kolay ulaşamı olan bir yer. Bir de Antalya Belek gibi turizm bölgesi ilan edildiğinde yer olarak daha uygun olacaktır. Dünyada bu iş için ulaşımı kolay olan yerler tercih edilir” dedi.

Kaya’nın bir de uyarısı var.

Golf yapılacak alanın sürekli kuru olması gerektiğini, Kocayayla’da mevsim itirabiyle bunun mümkün olmayacağını da vurguladı.

Bursa Golf Kulübü yer konusunda endişeli.

Ancak Kocayayla’ya kurulmasına da karşı değiller.

Yine de uygun yerin Gölyazı olacağını düşünüyorlar.

Kaya’dan golf sporunun dünydaki durumunu da öğrendik.

ABD golf endüstrisinden yılda 196 milyar dolar gelir elde ediyor. Bu da yıllık gelirinin yüzde 1.94’ne tekabül ediyor. Golfe 3-5 zenginin sporu olarak bakmamak lazım. Ülkelere sağladığı katma değer çok yüksek.”

Peki Türkiye‘de durum nasıl?

Kaya buna da şöyle açıklık getirdi.

İspanya’da 400, Türkiye’de ise sadece 28 golf tesisi var. Bunların 23 tanesi Antalya Belek’te. Bursa’da yılın 10 ayı golf oynanacak bir özellik var. Yerel yönetimler golfe de bir spor olarak bakmalı. Golf sahası beraberinde konaklama tesislerine de ihtiyaç duyuyor. Dünyada 30 milyon turist golf amaçlı seyahat ediyor.”

Türkiye’nin yıllık golften elde ettiği gelirin 500 milyon dolar civarında olduğunu da hatırlatan Başkan Kaya, kentimizdeki sanayici ve iş adamlarına bu konuda yatırım çağrısında bulundu.

Kaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye sorumluluk düştüğünü, futbola verilen desteğin bir kısmının da alternatif spor dallarına verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Dünyada EMA bölgesi olarak bilinen Avrupa, Ortadoğu ve Afrika‘nın yıllık golf geliri toplamının 60 milyar Euro civarında olduğuna da dikkat çeken Kaya, Bursa’nın bu işte geciktiğini de sözlerine ekledi.

 

Kulüpte kimler var?

 

Bursa Golf Kulübü’nün yönetiminde kentin tanınmış isimleri var.

Erdem Saker, Atilla Ödünç Naci Şahin, Vehbi Varlık, Hasan Eker, Celal Beysel, Erol Kılıç, Turgut İnal, Ömer Şerafettin Göklap, Ersin Yazıcı, Burak Beceren, Alpaslan Yıldız, Muharrem Kutlucan, Hakan Türkün, Hayrullah Eskici, Melih Karaer, Halit Cem Çakır, Cem Akman, Mehmet Mustafa, Can Köseleci, Haşim Savaş Arıkan, Cengiz Mıhçı, Sezai Untut, Mete Gökalp, Ender Bekişoğlu, Denizhan Sezgin, İbrahim Cantürk.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X