Avatar
Mustafa Çulcu

Kes, kopyala, yapıştır!

UEFA eğitmeni Jaap Uılenberg, Süper Lig’de 3.hafta seyrettiği lig maçlarında özellikle Ali Palabıyık ve Halis Özkahya`nın yönetimlerini gördükten sonra hafta içi seminere moralsiz ve barut gibi girmiş, “Ne seminer yapmak, ne de sorumluluk almak istiyorum. TFF maddi, manevi her türlü desteği veriyor ve hep yanınızda ama siz kafanıza göre maç yönetiyorsunuz. Bu haliniz ne? Maçlarda riske girmeyin, maçı kızıştırmayın” diyerek patlamış, yağmış, gürlemiş.
Bunu duyan hakemler altta kalır mı? Bu hafta avantajları bile oynatmayıp kestiler, her türlü temasa faul verdiler. Maç başı 40 faul ve 5 sarı kart ortalamasıyla maçları doğradılar, futbol oynatmadılar. Seminerde aldıkları gazla, risk almadan, oyunu kızıştırmamalıyım korkusuyla yorum katmadan, “Kes, kopyala, yapıştır”yaptılar. Allah aşkına! Eyyy Türk hakemleri, eyyy Jaap Uılenberg, eyyy MHK… Cumartesi günü İngiltere Premier Lig’de oynanan Arsenal-Tottenham maçındaki futbolu ve hakem Michael Oliver`i hiç mi görmediniz? Orada oynanan futbol ile Türkiye`de oynanan futbolun kuralları veya sizin kurallarınız farklı mı? Bu anlayışınızın bedelini Edirne`den öteye çıktığımızda çok ağır ödediğimizin farkında değil misiniz? Siz, futbolumuzun ve hakemliğimizin marka değerini böyle mi yükselteceksiniz?
Bazı yorumcularımız da, “Yağmur yağıyordu, zemin kötüydü, rüzgar esiyordu, güneş vardı, bu kadar ince ofsaytı tespit etmek zor, 10 cm.lik, 20 cm.lik o ofsaytları hiçbir hakem göremez” falan diyorlar. Ancak şunu unutmamalılar; 60 cm.lik, 1 m.lik ofsaytları zaten herkes görüyor, esas olan, fark yaratan ustalık ve uzmanlık 10 cm.lik, 20 cm.lik ofsaytları görebilmekte, yakalayabilmekte! Bunları görsünler, yakalasınlar diye yıllarca onlara eğitim veriliyor, yatırım yapılıyor, ciddi paralar ödeniyor. Yoksa tribündeki Mehmet bey veya sokaktaki Ahmet bey bayrağı veya düdüğü alsın onlar da ancak bu kadarını yaparlardı zaten! Tabii ki hoşgörülü olacağız ama müsaadenizle arada fark olsun, yapılan yatırımın hakkını versinler…
Hakem ücretlerine yaptıkları zam karşısında TFF ve MHK`yı takdir ettik ama ilk 4 hafta hakemlerin yönetimlerini ve anlayışlarına tanık olunca, “Acaba hata mı yapıldı” diye düşünmeye başladık! Çünkü hakemlerde, “Eğer aleyhine hata yaparsam tepki alırım MHK’da bana  bir daha büyük takım maçı vermez, maç alamam” korkusu felaket seviyede! Hiçbir hakemin bu ciddi geliri ve popülariteyi kaybetmek istememesi son derece doğaldır. Ama onlardan beklenen de eyyam yapıp, güvercin takla atarak maç almaları yerine adaletli, adam gibi maç yöneterek başarılı olmaları ve maçlarını öyle almaları…
Biz, Kurban Bayramı’nı cumartesi günü başlayacak diye bekliyoruz ama duyduğumuz kadarıyla MHK elini çabuk tutmuş. Koç gibi iki hakemi Fırat Aydınus ve Bülent Yıldırım`ı koşamadılar, yaşları kemale erdi ve zamanı geldi diye FİFA listesinden keserek, kurban etmiş ve bayramı erken başlatmış. Haydi hayırlısı… 
 
GALATASARAY-SİVASSPOR
Volkan Bayarslan, 6.dakikada Olcan`ın Sivasspor`lu Ziya`ya girişine, 9.dakika Sivasspor`lu Toraman`ın Burak`a girişine sarı vermedi ama 15. dakikada Da Costa`nın  Galatasaray`lı Dzemaili`ye girişine faul ve sarı kart çıkardı. Anlaşılan o ki, faul ve kart standardı yok ya da Uılenberg`in, “Kartlara geç girin” ifadesinden çok etkilenmiş. Penaltıda Toraman`a ve 40.dakikada Melo`ya gösterdiği sarı kartları tekrar izlemesini tavsiye ederim! Geçen hafta Fenerbahçe penaltısından sonra bu hafta Toraman-Olcan mücadelesinde Galatasaray lehine verdiği penaltı ile hem sezonu hem TFF`yi kurtardı(!)
 
TRABZONSPOR-KASIMPAŞA
Bunca yıl değişmemiş de son yılında mı değişecek? Bildiğimiz Yunus Yıldırım her zamanki tarzını sahaya yansıttı. Maçta 8 ofsayt, 13 korner, 40 faul ve karşılıklı birer sarı kart ve de birer gol var. Topun oyunda kaldığı süre ise 48.44. Bu da bizim futbolumuzun ve hakemliğimizin kalitesi.
 
BEŞİKTAŞ-ESKİŞEHİRSPOR
Çağatay Şahan, hafta arası seminerde Jaap Uılenberg`in “Risk almayın, maçı kızıştırmayın” söyleminden çok etkilenmiş olmalı ki, avantajları bile oynatmadı. 46 faul düdüğü ile neredeyse her temasa faul çaldı ve hiç risk almadı! Beşiktaş`ın attığı gol ofsayt Eskişehir`in verilmeyen golünde ise ofsayt yok. Demba Ba`ya kalkan ofsayt bayrağı yanlış. 6.hakem Tolga Kadaz`ın burnunun dibinde Veli`nin Birkan`a girişi penaltı ama veremediler. Maçın sonucunu hakemler belirledi.
 
Ç.RİZESPOR-BURSASPOR
Bülent Yıldırım deneyiminde, klasında bir hakem Uılenberg`in seminerinden bu derece etkilenip bu maçta 42 faul düdüğü çalıyorsa gerisini varın siz düşünün! Benim bildiğim, seyrettiğim Bülent Yıldırım normalde bu faullerin yarısını çalmazdı!
 
GENÇLERBİRLİĞİ-BALIKESİRSPOR
Geçen sezon Süper Lig hakem kadrosuna alınan 33 yaşındaki Alper Ulusoy, ilk maçında başarılı oldu. Yeni isimleri sahalara sürmelerinden dolayı MHK`yı kutlarım. Daha da cesur davranıp yıllardır maç bekleyenlere de şans vermeleri gerekir.
 
T.KONYASPOR-K.ERCİYESSPOR
Süleyman Abay, T.Konyaspor lehine çaldığı penaltıda hata yaptı. K.Erciyesspor`lu Mangane T.Konyaspor`lu Marica`dan önce topa müdahale etti ve topun yönü değişti Marica`nın düşmesi hikaye. Abay tecrübesinde bir hakem bunu çözmeliydi.
 
KARABÜKSPOR-MERSİN İY
Fırat Aydınus, isminin ağırlığı maça yetiyor. Aynı faul yorumlarını genç bir hakem yapmış olsa maç çok sertleşir, çığırından çıkardı. Baraj mesafeleri ise çok enteresan.
 
AKHİSAR B.-FENERBAHÇE
Deniz Çoban kardeşim, 2-0’dan sonra Fenerbahçe lehine vermeye çalıştığın o sempatik kararlara Fenerbahçe`nin ihtiyacı yok. Sadece kendini kandırıyorsun, kimse yemiyor. Sen hep maç 2-0 olana kadar ki gibi hakemlik yap. Eğer yaptığı harekette Caner`i ikinci sarıdan ihraç edemiyorsan veya edemeyeceksen o zaman ilk sarıyı gösterip onu da yakma!
 
GAZİANTEPSPOR-İ.BAŞAKŞEHİR
Bir önceki hafta İ.Başakşehir-Trabzonspor maçından sonra bu maça Trabzon`lu Abdullah Yılmaz`ınatanması MHK`nin ne derece özensiz ve dikkatsiz atama yaptığının bir göstergesidir. Bunlar Dünya hakemi her türlü maça çıkarlar diyorsanız ben de size “Neden 29 Ocak 2012’den bu yana Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadında bir Trabzonlu hakem düdük çalamıyor” diye sorarım?

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X