Niyazi Pakyürek
Niyazi Pakyürek

Balkanlar karışıyor mu?

Köşe Yazısını Dinle

Yugoslavya parçalanmadan önce Avrupa’nın önemli ülkelerinden biriydi. Tito dönemi Yugoslavya’sı güçlü orduya ve ekonomiye sahipti. Yugoslavya’da dağılma süreci 1989’da başladı ancak 1991-1992’de tamamen dağıldı. Ekonomik gerileme ise 1970’li yıllara dayanır.

Yugoslavya, Avrupa ülkelerinin özellikle Almanya’nın başat rol oynaması ile bölündü. Bölünme/ parçalanma kanlı oldu ve ülkede yedi devlet oluştu.

Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya, Bosna Hersek, Karadağ, Makedonya ve Kosova. Çok etnik yapılı, çok dinli, çok dilli, çok kültürlü yapıya sahip Yugoslavya, parçalandıktan sonra da oluşan devletlerde aynı durum kendini muhafaza etti. Slovenya dışında geri kalan altı cumhuriyet çok etnik yapılı, çok dinli, çok dilli ve kültürlüdür. Makedonya, Kosova ve Bosna Hersek bu anlamda en ön sırada yer alırlar.

Son bir haftadır Kosova’dan endişe verici haberler gelmeye başladı. Kosova %97 si Arnavut, %2’si Sırp, % l civarında Türkler ve diğerlerden oluşuyor.

Kosova’da yaşayan azınlık Sırplar, Kosova’nın kurumlarını yok sayan bir anlayışa sahipler. Pasport almaz, araç plakaları da Sırbistan plakasıdır. Kimlikle Sırbistan’a geçerler Sırbistan plakalı araçları Kosova’da kullanırlar.

Kosova hükümeti  geçtiğimiz yıl araç plakalarını Kosova plaka olması ve Sırbistan’a geçişlerin pasportla olması için uygulamaya geçeceğini ilan etmesi ile karışıklıklar baş göstermişti. Bunun üzerine hükümet uygulamayı bir yıl ertelemişti.

Şimdi yine aynı uygulamanın bir Ağustostan itibaren yürürlüğe gireceğini duyuran hükümet, yine azınlık Sırpların karşı koyması üzerine uygulamayı bir ay ertelemiş oldu. Bir ay sonra neler olur bekleyip göreceğiz.

Sırbistan Kosova arasındaki çekişmenin sona ermesi kolay olmayacaktır. Sırbistan Kosova’nın kendi toprağı olduğunu iddia ettikçe burada huzurun gelmesi zordur.  Bir kere Sırbistan, bu iddiadan kolay vazgeçecek gibi görünmüyor. Bu bölge her zaman karışmağa müsait potansiyelini koruyacaktır.Balkanlarda asıl dikkat edilmesi gereken yer Bosna Hersektir. Bosna , Sırbistan ve Hırvatistan arasında sıkışmış her an olayların patlama ihtimali yüksektir.

Türkiye’nin bölgede ciddi bir ağırlığı var. Cumhurbaşkanı Erdoğan oralara olan ilgisini her zaman göstermiş ve göstermektedir. Bölge bunun farkında olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güvenmektedir.

Balkan coğrafyası her an patlamaya müsait bölgedir.  Balkan Savaşlarında Osmanlı 200 bin şehit vermişti.

Balkanların, Balkan Savaşlarının bizim tarihimizde ayrı bir yeri vardır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X