Niyazi Pakyürek
Niyazi Pakyürek

Gerçek Dünya- Mümkün Dünya

Köşe Yazısını Dinle

Gerçek dünyalar (olgular dünyası) ve mümkün dünya dünyalar diye bir ayrım vardır, yapılır. Gerçek dünya ,evrene ait olan, bizden bağımsız olarak meydana gelen şeydir.

Güneş her gün aynı istikametten doğar. Bu olgular dünyasına ait değişmez bir gerçektir.

Mümkün dünyalar ise bizimle alakalı, bize bağlı olarak meydana gelenlerdir. Burası değerler dünyasıdır. Çorak bir arazi onunla ilgilenilmediği sürece çoraktır, ama oranın ekilebilir bir araziye dönmesi mümkündür.

Allah bizi bu mümkün dünyalar içerisinde aktif bir fail olarak görevlendirmiştir. Buna emaneti yüklemek demiştir.

Kur’an bizden dünyayı imar edecek insanlar olarak bahsediyor. Ümran da aynı kökten gelir. Türkçeye uygarlık olarak çevirdiğimiz ümran; ömür sürmeye değer yer, mekân inşası demektir.

İnsanın kendi potansiyelini mümkün olduğu kadar aktüel hale getireceği, yani hiçbir engele takılmadan sözünü söyleyebileceği ya da işini yapabileceği bir mekandır medeniyetin olduğu yer.

Hakikatin peşinden gidebileceğiniz yerdir.

Dünyayı imar etmekle görevli / yüklü insan, görevli olmamasına rağmen dünyayı harap emekte de mahirdir. Hava kirliliği, su kirliliği, meyve sebze kirliliği, her nevi gıda kirliliği de insanoğlunun eseridir.

İktisat’a giriş kitaplarında “ arzular- istekler sınırsız, imkanlar sınırlıdır” diye yazar. Bu sözlerin mucidi kimdir bilmem ama,yerküreyi tanımadığı, onu yaratanın ne amaçladığını bilmediği bu konuyla da hiç ilgilenmediği açık.

Bu dünyada geçimimizi temin edecek imkanlar hep vardır. Ancak ihtiraslarımızı karşılayacak imkanlar olmayacaktır.

Dünya insanoğlu tarafından bir çıkmaza doğru itilmektedir. Bunun sinyalleri verilmeye başlandı. Su ve gıda sıkıntıları kapı eşiğine gelip dayandı.

Afrika’da açlık ve susuzluğun tahamülleri aştığını anlıyoruz. Şili’de ciddi su sorununun yaşanmaya başladığını haberlerden dinliyoruz.

Ülkemiz su ve gıda konusunda kimi tedbirleri en kısa sürede almalıdır. Bu güne kadar arazilerin, suyun kirletilmesine ses çıkarılmadıysa da bu sessizliğin daha fazla sürmesi yıkımdır.

Dereler simsiyah akıyor. Bu simsiyah akan su ile hangi ürünü sulayacak ve sağlıklı ürün elde edeceksin? En az kırk yıldır bu dereler böyle. Yazık ki ne yazık.

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X