Niyazi Pakyürek
Niyazi Pakyürek
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Makedonya ismini değiştirdi Yunanistan’da hükümet sallandı

1991’de bağımsızlığını ilan ederek Makedonya ismini alan bu küçük coğrafya Yunanistan’ı çok rahatsız etmiştir. Yunanistan Tarihsel Makedonya isminin tek sahibinin kendisi olduğunu  iddia ediyor. Bu nedenle Makedonya’yı devlet olarak tanımakla birlikte millet olarak tanımıyor. Bulgaristan da Makedonya’yı devlet olarak tanımakla birlikte millet olarak tanımıyor.

Yunanistan’ın bu durumu sorun haline getirmesinin temelinde ilerleyen dönemlerde Makedonya’nın bu isim dolayısıyla Yunanistan’ın Makedonya ismindeki bölgede hak iddia etmesi endişesi yatmaktadır. Makedonya coğrafyası Selanik’i de kapsamaktadır.

Bulgaristan’ın Makedonya’ya yaklaşımı Yunanistan’la örtüşmese bile,Bulgaristan’ın görüşüne göre Makedon diye bir millet yoktur; kendisini Makedon diye tanımlayanlar aslında Bulgarlardır.

Balkan coğrafyasında milli hareketler 19. yüzyıldan itibaren gelişmeye başlamıştır. Ulus- devlet oluşturma süreçleri ve azınlık politikalarıyla eskiden olan sorunları tekrar tarihe taşımıştır. Bununla birlikte Balkanlar parçalanarak içinden birçok devlet çıkmıştır. Bu durum sert milliyetçilik anlayışını güçlendirmiştir.

Yunan milliyetçilik anlayışı Megali İdea düşüncesinde temel bulmuştur. Bu bağlamda kültürden yola çıkarak Yunanlıların yaşadığı coğrafyalara yayılma düşüncesini politikasının merkezine koymuştur. Makedonya milliyetçiliğinde ise Tito döneminde kazanılan kurucu ulus kabul edilmeleriyle başlayan gelişmeler söz konusu olmuştur ve Makedonya’da kimlikler öne çıkmıştır.

Kurulan Makedonya Cumhuriyeti’nde Makedonlar ulus, diğer etnikler azınlık olarak sayıldığından bağımsızlığın ilk yıllarında Yunanistan, Bulgaristan ve Sırbistan bu duruma karşı çıkmış ama yine de Makedonya’da milliyetçiliğin gelişmesine engel olamamıştır.

Yüzölçümü Bursa’dan biraz büyük olan Makedonya Cumhuriyeti’nde birçok etnik yapı vardır. Makedonlar resmi rakamlarda %70 civarında Makedon olduğunu açıklamışlardır. Fiili durum bu değildir. Bu nedenle uzun yıllar nüfus sayımı yapılmamış, birkaç yıl evvel yapılması karara bağlanan nüfus sayımı yarıda bırakılmıştır. Kabataslak bir çalışma ile Makedon’ya nüfusunun Müslümanlarla eşit olduğu görülecektir.

Makedonya’nın Sırbistan ile olan sorunu din kaynaklıdır. Sırbistan, Sırp patrikliğinden ayrılan Makedon Ortodoks Kilisesi’nin yeniden Sırp Ortodoks Kilisesi’ne bağlanmasını istemektedir. Şimdiye dek bir sonuç elde edilememişse de görüşmeler devam etmektedir.

Makedonya’nın Arnavutluk ile olan sorunu yaşanan etnik krizle ilgilidir. Bu sorunun yani Makedonya’daki etnik gruplar arsındaki uyumun sağlanması için ABD de özellikle Arnavut sorunu üzerinden Makedonya’ya baskı kurarak daha geniş hakların tanınması ve uygulamalarının yapılması konusunda devrede bulunmaktadır.

Makedonya Parlamentosu geçtiğimiz hafta Makedonya’nın ismini“ Kuzey Makedonya” olarak değiştirdi. Ancak yine de Avrupa Birliği’ne ve Nato’ya girmesi için yeterli görünmüyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X