Son dönemlerde ofisimizi ziyaret eden vatandaşların, özellikle kadınların emeklilik için sigortalılık sürelerini ve yaşlarını tamamlamalarına rağmen prim günü eksikliği nedeniyle emekli olamadıklarından ve prim günlerini tamamlamak için vatandaşlara sunulan borçlanma imkanlarından da yararlanamadıkları için mağdur olduklarını ifade etmektedirler.
Bilindiği gibi emeklilikte, kadınlardan ve erkeklerden belirli bir yıl sigortalılık süresi, prim günü ve yaş şartı aranmaktadır. Kendisinden istenilen yaş ve sigortalılık süresini tamamlayanların ayrıca işe başlama tarihlerine göre prim gün sayılarını da tamamlamaları gerekiyor. Ülkemizde kayıt dışı çalışma son dönemlerde eskiye nazaran azalmıştır fakat geçmiş dönemde çalışmış fakat sigorta primi ödenmemiş kişiler o gülerin acısını şimdi yaşamaya başladılar. Ülkemizde özellikle tekstilde merdiven altı dediğimiz küçük atölyelerde ve inşaat sektöründe sigortasız işçi çalıştırma çok fazlaydı, fiilen çalışmasına rağmen sigorta primi ödenmeyen bu kişiler kendilerine sunulan borçlanma imkanlarından yararlanıp prim gün sayılarını tamamlamak istiyorlar. Kanunlarda borçlanma hakkından yararlanmak için vatandaşların bazı engelleri geçmesi gerekiyor. Doğum yapan kadınların eksik günlerini üç çocuk toplam 2160 gün için doğum borçlanma hakkı var, ancak tüm kadınların böyle bir hakkı yok. Kanunlar kadınlara diyor ki, önce sigortalı olacaksın sonra doğum yapacaksın ancak bu durumda sana doğum borçlanması hakkını veririm. Kanun 2008 yılında çıktı, kadınlar böyle bir kanunun çıkacağını geçmiş yıllarda nereden bilsin. Kadınların doğumları (SSK,Bağ-Kur, Emekli Sandığı) önceki yıllarda ise kadınlar doğum borçlanması yapamıyor. Haliyle kadınlar da bu kanunlara isyan ediyor. Kadınlar sigortalı olmadan önceki doğumlara da borçlanma hakkının verilmesini istiyor.
BİLGİ: Emekli olduktan sonra milli piyango bileti satan kişilerin gelirleri aylık asgari ücretin brüt rakamından az ise emekli maaşlarından %10 oranında olan Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilemez.
SORU: Özgür Bey, 11.11.1973 doğumlu 01.01.1990 işe başlama tarihi %42 engelli bir vatandaşım. Hastaneden raporum var fakat vergi indirim belgem yok. Ne zaman ve nasıl emekli olabilirim? HAKAN GÜNEŞ
CEVAP: Hakan Bey, işe başlama tarihiniz 18 yaşının altı olduğu için, işe başlama tarihiniz 18 yaş yani 11.11.1991 olacak. Mutlaka vergi indirim belgesi almanız gerekiyor, vergi indirim oranı da en az %40 olması gerekiyor. Bu durumda siz 16 yıl 3760 prim günüyle yaş şartı aranmaksızın 3760 güne ulaştığınızda emekli olacaksınız.