Yediğiniz bu çikolatalara dikkat! Bursalı Oda Başkanı açıkladı…

Çikolataya kakao yağı yerine sahte kimyasallar ve kokolin koyduklarını belirten Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Durmuş, insan sağlığı için tehdit oluşturan ürünler hakkında halkın bilinçlenmesini ve ürünleri alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı…

Yediğiniz bu çikolatalara dikkat! Bursalı Oda Başkanı açıkladı…

Melis EVCİMEN

Kamera: Bircan ÖRSEL\ Kurgu: Dilek ÖZYER

Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Durmuş, olay.com.tr’de Melis’in Günlüğü programında insan sağlığı için tehdit oluşturabilecek hemen hemen hepimizin severek tükettiği ürünleri satın alırken nelere dikkat edilmesi konusunda önemli açıklamalarda bulundu..

KOKOLİN MADDESİNE DİKKAT!

Bazı üreticilerin piyasaya sürdükleri sahte yiyecekler listesine son eklenen madde ise ‘kokolin’ olduğunu ifade eden Durmuş, “Biliyorsunuz çikolata, kakao ve kakao yağından elde edilen, güzel bir gıda ürünü ancak ekonomi, insanlar alım gücünün düşmesi, arz talep dengesindeki bir takım sorunların etkili olması insanların daha ucuz ürünü nasıl satabiliriz düşüncesi insan sağlığın etkileyen sorunları da beraberinde getiriyor. Kakao yerine kakao tozu, kakao yağı yerine de yine kakao yağıyla birleştirilmiş margarin tarzı yağlarla birleştirilerek aslında baktığınızda ‘kokolin’ dediğimiz çikolatayı andıran tadı ortaya çıkartan, daha ucuz, daha ekonomik  bir ürün ortaya çıkıyor.”

ÇİKOLATANIN MUHAFAZA KOŞULLARI ÖNEMLİ

Çikolata tüketmek istediğimizde önce neye dikkat edeceğiz? Sorunusun cevabını Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Durmuş, şöyle yanıtlıyor;

“Temel problemimiz şu tüketici olarak. Bu tip ürünlerin belli bir muhafaza koşulunda sergilenmesi ve satılması lazım. İşte halk pazarlığında  görüyoruz. Biliyorsunuz şu anda Nisan ayında aslında mevsim ortalamanın üstünde bir sıcaklık yaşıyoruz. Dışarıda 30°C derece bir sıcaklık var. Bunların serin yerde muhafaza edilmesi lazım. Sıcaklığa direkt maruz kalan, ortam koşullarının çok sıcak olduğu ortamlarda muhafaza edilen ürünleri bir kere bir sorgulamamız lazım.”

“ETİKET BİLGİLERİ TAM OLAN MARKALAR TERCİH EDİLMELİ”

Üretici bilgisinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Durmuş,” Birçok yerde biliyorsunuz dökme şeklinde satılıyor bu ürünler. Üzerinde etiket bilgisi yok, üretici bilgisi ve TR kodu yok. Tarım Bakanlığı’nın üretim iznine dair bir ibare yok veya ambalaj şeklinde bazılarında o kendi görsel orijinal ambalajın dışında farklı bir ambalaj içerisinde satılıyor. Bunların her biri aslında bize bir sorgulama emaresi olması lazım. Bunun üretim koşullarını, şartlarını bilmemiz ve değerlendirmemiz gereken bir nokta olması lazım. Biz hep şunu söylüyoruz tabi ki hem üreticinin denetime tabi olması hem de marka değerine zarar vermemesinin noktasında bildiğimiz üzerinde etiket bilgileri tam olarak bulunan markaların ürünlerini tercih etmekte fayda var” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X