Yoksulluk sınırı 6 bin 849 TL

Gıda için yapılması gereken harcama kasımda geçen yılın aynı dönemine göre 160 lira arttı. Ekimde 2 bin 58 lira olan açlık sınırı kasımda 2 bin 102 liraya çıktı.

Yoksulluk sınırı 6 bin 849 TL

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 2 bin 102 lira, yoksulluk sınırını 6 bin 849 lira olarak hesapladı.

Konfederasyonun her ay düzenli olarak yaptığı ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın kasım ayı sonuçları açıklandı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı 2 bin 102 lira oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarını da içinde bulunduran yoksulluk sınırı ise 6 bin 849 lira olarak kaydedildi. Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın yaşama maliyeti de aylık 2 bin 578 lira olarak hesaplandı. Bir önceki ayın açlık sınırı 2 bin 58 lira, yoksulluk sınırını 6 bin 705 lira olarak kayıtlara geçmişti.

GEREKLİ ADIM ATILMALI

TÜRK-İŞ’İn konuyla ilgili açıklamasında şu değerlendirmeler yapıldı: ‘’Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını 2 Aralık’ta yapacaktır. Aylık net asgari ücret halen 2 bin 20 liradır. Bu tutar, daha belirlenirken devletin resmi olarak tek bir işçi için hesapladığı aylık geçim maliyetinden yaklaşık 200 lira daha düşük olmuştur. TÜRK-İŞ bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyetini 2 bin 578 lira olarak hesaplamıştır. Diğer bir ifadeyle halen geçerli olan asgari ücret, bugün itibariyle, 558 lira eksik ödenmektedir. Asgari ücretli çalışanlar ağırlaşan geçim şartları karşısında çaresiz bırakılmaktadır. Emek örgütlerinin tüm taleplerine rağmen asgari ücret kadar gelir vergi dışı bırakılmamıştır. Kamuoyunun gündeminde başta gelmesi gereken temel sorundur ve öncelikle çözümü için gerekli adım atılmalıdır.”

GIDA HARCAMASI 160 TL ARTTI

Geçen yılın aynı ayına göre dört kişilik bir ailenin mutfak harcamasındaki artış tutarı 160 lira olarak kaydedildi. Yapılması zorunlu diğer harcamalarla birlikte aile bütçesine gelen ek yük bir yıl öncesine göre 522 lira oldu. TÜRK-İŞ tarafından hesaplanan açlık ve yoksulluk endeksindeki değişim incelendiğinde son aylarda görülen gerilemeye rağmen fiyat artışının 2019 yılında yüzde 15-25 bandında gelişim gösterdiği görüldü.

MUTFAK ENFLASYONUNDAKİ DEĞİŞİM

-Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,16 oranında arttı. Yılın ilk 11 ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 8,33 oranına ulaştı. Gıda enflasyonunda son 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 8,24 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 17,89 olarak hesaplandı.

-Süt, yoğurt, peynir grubunda; süt ve peynir fiyatı bu ay artarken yoğurt fiyatı aynı kaldı.

-Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; kıyma ve kuşbaşı et ile tavuk fiyatı aynı kaldı. Sakatat ürünlerinden ciğer ve böbrek fiyatı ise arttı. Balık fiyatı hamsi ve istavritteki ucuzlamaya bağlı olarak ortalamada biraz geriledi.

-Meyve-sebze ortalama fiyatında bu ay görülen artış mutfak harcamasına olumsuz yansıdı. Sebze ortalama kilogram fiyatı geçen ay 4,94 lirayken bu ay 5,43 liraya yükseldi. Meyve ortalama kilogram fiyatı ise 5,45 liraya ulaştı.

-Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; önemli bir fiyat değişikliği görülmedi.

-Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı fiyatı artarken, margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı aynı kaldı. Siyah ve yeşil zeytin fiyatı da ortalamada değişmedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X