İhsan Aydın
İhsan Aydın

34 kirletici tesise 1,5 yıl daha süre

Kentimiz hızlı sanayileşmenin birlikte getirdiği çevre kirliliği sorununu, onca yatırıma rağmen tam olarak çözebilmiş değil.

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi 2015 yılında aldığı bir kararla, kentimizdeki 60 adet 1. Sınıf Gayri Sıhhi Müessese sahibine ruhsat almaları ya da ihtisas organize sanayi bölgelerine taşınmaları için 3 yıl süre vermişti. O süre geçtiğimiz 1 Ocak’ta doldu.

Geçen süreçte 60 büyük tesisten 26’sı ruhsat alırken, 34 tesis sahibi iş yerlerini ruhsatlandıramadı.

Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı durumu bir kez daha meclise havale etti.

Çünkü yasa ve yönetmelikler ruhsat alamayan tesislerin kapatılmasını emrediyordu.

Büyükşehir Belediye Meclisi de Hukuk, Çevre ve Sağlık komisyonlarında dosyanın derinlemesine incelenmesini istedi.

Komisyonlar o dosyaya nihai şeklini verdi.

En son 5 Ocak’ta yeniden ek süre talebinde bulunan tesislere ruhsat alabilmeleri için 30 Haziran 2019 tarihine kadar 1,5 yıllık bir ek süre daha verilmesi kararlaştırıldı.

Başvuru yapmayanlara ise yeniden bir süre uzatımı verilmeyecek.

Komisyonların ortak raporu bugün saat 15.00’de toplanacak Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de ele alınacak.

Meclis onay verirse, içinde boyahaneden enerji tesislerine, dökümden tekstil fabrikalarına, otomotivden plastikçilere kadar çevreye kirletici etkisi bulunan 34 tesisin GSM ruhsatı alabilmesi için ilave 1,5 yıllık bir zaman daha tanındı.

Barakfakih, Çalı, Akçalar, Kestel, Gemlik, Yıldırım, Osmangazi, Orhaneli, Orhangazi, Nilüfer ve Mustafakemalpaşa’daki bu tesislere son kez ruhsatlandırma süresi verilmiş olacak.

Bugünkü oturumda ayrıca yine bir dönem kentin gündeminden inmeyen Orhangazi’deki tartışmalı Cargill tesislerinin eski imar tadilatlarına dönük verilmiş bir yargı kararına da uyulacak.

 

6 arıtma gün sayıyor

 

Söz kirletmeden açılmışken, dün sabah biz de Bursa’nın en büyük çevre yatırımcılarından biri olan BUSKİ Genel Müdürlüğü’ne uğradık.

Malumunuz, BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı bir süre önce Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleşen siyasi değişim gereği zorunlu izne ayrıldı.

Yerine de kurumun en deneyimli Genel Müdür Yardımcısı olan Güngör Gülenç vekalet ediyor.

Gülenç’e ayaküstü hayırlı olsun dileklerimizi iletirken, kurumun bu yıl içinde 6 adet arıtma tesisini devreye alacağını öğrendik.

İçinde derin deniz deşarjı da olmak üzere BUSKİ 2018’de Gemlik’ten Mudanya’ya, Akçalar’dan taşra ilçelerine kadar 6 arıtma tesisini devreye alarak temiz ve yaşanabilir Bursa için çalıştığını bir kez daha gösterecek.

Bugün, yeniden bürokratik yapılanma sürecinin de yaşandığı BUSKİ’nin, Bursa’mızın geleceği adına vazgeçilmez bir kurum olduğunu vurgulamakta yarar var.

 

BAL-GÖÇ 33 yaşında

 

17 Ocak 1985’te Bulgaristan’daki totoliter rejimin yürürlüğe soktuğu soykırıma bir tepki olarak Türkiye’de devlet tarafından kurdurulan BAL-GÖÇ dün 33 yaşına girdi.

Soya dönüş safsatasıyla Türk azınlığı baskı altına alarak Türkiye’ye göçe zorlayan komünist rejimin planları kısmen tuttu.

On binlerce soydaşımız o tarihlerde Türkiye’ye sürüldü.

Acılar yaşandı.

İsimler değiştirildi, inançlarına engeller çıkarıldı, anadilleri unutturulmaya çalışıldı.

AB üyesi Bulgaristan şimdi, tarihteki o utanç verici uygulamalarıyla yüzleşiyor.

Baskıya tepki olarak doğan BAL-GÖÇ ise 33 yılda dev bir çınara dönüştü.

BAL-GÖÇ Genel Başkanı Prof. Dr. Yüksek Özkan yayınladığı mesajda, merhum Mümin Gençoğlu’ndan bu yana kurucu başkanlara ve görev alan yöneticilere teşekkür etti.

Özkan, “BAL-GÖÇ o günden bu yana insanlarımızın kültürlerini yaşatmak ve aralarındaki dayanışmayı güçlendirmek için çalışan bir STK’dır” ifadelerini kullandı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X