Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

İlaç kullanımında 12 temel hata

Zorunlu olunduğunda ilaç kullanılmalı. Doktorunuzdan habersiz veya reçetelenmemiş ilaçlardan ise sakınılmalıdır. Mümkün olduğunca hastalık ve şikâyetleriniz için doktor tavsiyesini ve önerilerini dinlemeli ve dikkate almalısınız. Kişinin doğuştan bir sorunu yoksa sonradan gelişen rahatsızlıkların bir nedeni vardır. Öncelikle bu nedeni ortadan kaldırın ve bu neden için gerekli durumda doktordan destek alın. Örneğin, dünyada yaygın görülen iki hastalıktan biri hipertansiyon diğeri diyabettir. Bu hastalıktan bir ve ikisinden muzdarip olan hasta öncelikle diyetine, kilosuna, sporuna(tempolu yürüyüş 30 dakika.-1 saat günlük en az) dikkat ederse ya ilaç kullanmadan hastalığı düzene girer ya da üç-dört ilaç kullanacağına bir-iki ilaç kullanır.   
  

Hatalarımızdan ilki; belki de en önemlisi kendimize, kilomuza, diyetimize ve sporumuza önem vermeden ilaç kullanmaktır.
 

İkinci hata: Doktor tarafından verilen ilacı zamanında ve uygun sürede kullanmamamızdır. Örneğin, enfeksiyon için verilmişse 2-3 gün kullanılır ‘’ben iyiyim’’ diye bırakılır. Sonra da tekrarlanma riskini yükseltir. Diğer sık hastalıklarda hipertansiyon ve diyabet için birkaç sefer kullanılır. Hastalık düzene girdiğinde bırakır. Bu hastalıklar alevlendiğinde hasta koma, beyin kanamasına varan önemli hastalıklara sebep olur.
 

Üçüncü hata: Aç veya tok kullanılması gereken ilaçlara dikkat edilmelidir, Aç alınması gereken ilaçlar yemekten önce, tok alınması gereken bir ilaç yemeğini yedikten sonra alınmalıdır. Aslında aç alınması gereken bir ilaç en az yemekten bir saat önce alınmalıdır. Bu da önemlidir.
 

Dördüncü hata: Uygun ortamlarda ve sıcakta saklanmasıdır. Doktorunuz ve eczacınız hangi şartlarda ilaç muhafaza edilir söyler. Söylemez ise sorulmalı ve buna riayet edilmelidir.
 

Beşinci hata: Uygunsuz dozda kullanılmasıdır. Doktorunuz hangi dozda kullanılmasını söylediğinde o şekil ve dozda alınmalıdır. Ne az ne de fazla ilaç kullanılmamalıdır. Çünkü az alırsa yetersiz tedavi, çok alırsa zehirleme yapabilir.
 

Altıncı Hata: İlaç alır almaz iyileşme beklemek. Halbuki her ilacın etki süresi vardır. Ancak bu sürede tam etkisini gösterir. Örneğin çok yaygın kullanılan antidepresanların çoğunun etki süresi yaklaşık 15-20 gündür. Etkisi tam olarak bu sürede başlar. Bu süreyi beklemeden faydası yok diye bırakılmamalıdır. Tüm hastalıkların tedavisinde bu geçerlidir. Her ilacın belli etki süresi vardır. Bu süreyi doktor veya eczacınız söyler, söylemezse mutlaka siz sorun.
 

Yedinci hata: İlaçların yan etkisini, ne çok abartınız ne de çok hafife alınız. Yan etkisi çıkarsa hemen doktorunuza başvurunuz.
 

Sekizinci hata: Ağızdan aldığımız ilaçların bol su ile alınmaması. Ağız-yemek borusunu ve midenizi tahriş etmemek için yutulacak kadar su değil de bol su ile(2-3 bardak) alınmalıdır.
 

Dokuzuncu hata: Herhangi bir hastalık için ilaç kullanırken ilaçları alıp doktora kontrole gidilmemesidir. Halbuki kişi kullandığı ilaçları yanına alarak ve hangi dozda aldığını doktora götürüp söylemelidir.
 

Onuncu hata: Kendine göre benzer şikâyetleri ve hastalığı olan yakınlarında, arkadaş ve komşularında gelişi güzel ilaç alıp kullanımıdır. Aslında her kişinin tedavisi farklıdır. Hastalığı aynı olsa bile bu hata da yapılmamalıdır.
 

Onbirinci hata: Doktora herhangi bir şikâyet ile gittiğinde kronik hastalığı varsa (diyabet, tansiyon,böbrek yetmezliği,karaciğer yetmezliği vb.) söylememesi. Doktora da varsa bir kronik hastalık mutlaka ifade edilmelidir. Çünkü verilecek ilaçlar kronik hastalığına zarar verebilir düşüncesinde olunmalıdır.
 

On ikinci hata: Zaman zaman hastalığı utanarak söylemesi ve kullandığı ilacı da söylememesi, doktordan utanmamak gerekli, hastalığı ne olursa olsun ifade etmeli, bu hastalığı ile ilgili ilaç kullanıyorsa söylenmelidir. Gerekirse doktorundan ilaçlarını tekrar düzenlemesi için yardım istemelidir.

Sonuç olarak sağlıklı bir birey ve toplum için bu hatalara dikkat edilmedir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X