Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bu fotoğrafta hem Bursa’nın, hem Bursaspor’un tarihi var!

Bursa hızla büyüyor, büyürken de gelişip değişiyor. Üstelik, fiziksel değişimin yanında özellikleriyle de değişiyor. Örneğin, “Bursa’nın nüfusu 300 bini aştı” başlığıyla haber yaptığımız 1977 yılının üzerinden 40 yıl sonra Bursa’nın nüfusu 3 milyona dayandı.

Aslında…

2 bin 500 yıllık geçmişi olan kent için 40 yıl hiçbir şey değil, ama Bursa o 40 yıla hem kentsel, hem toplumsal değişimler sığdırdı.

Ne yazık ki…

Hızlı değişim, kentin yakın geçmişini bile çok uzaklardaymış gibi unutturdu.

Bütün bunları…

Hafta içinde Olay Spor Sayfası’nda yer alan “İsmail Buzcular vefat etti” haberi üzerine yazıyoruz.

İsmail Buzcular’ın 3 farklı kimliği vardı.

Birincisi…

Uludağ’ın kar ve buzları fermanla ailesine bağışlanmıştı.

Padişah 3. Selim 1801 yılında yayınladığı fermanla, Uludağ’da kar ve buzlarını “Salih’in oğulları Halil, Mehmet Raşit ve Mehmet Haşim’e” bırakmıştı.

Soğutucunun icat edilmediği asırlarda, aile Uludağ’dan topladığı kar ve buzları İstanbul’daki saraya gönderiyor, Bursa’da da ihtiyacı olan esnafa satıyordu.

Buzcular soyadı da buradan geliyor.

1978 yılında Bursa Marmara gazetesinden Doğru Hakimiyet gazetesine gencecik bir gazeteci olarak geldiğimizde, gazetenin spor yazarları arasında Bursaspor’un kurucularından İsmail Buzcular da vardı.

Yıllarca yöneticilik yapmış biri olarak Bursaspor camiasına mesaj veriyordu.

Önümüzde…

Bursaspor’da grupların etkili olduğu o yıllara ait bir silah-beyaz bir fotoğraf var. 1975 yılında Mümin Gençoğlu başkanlığındaki Bursaspor Yönetim Kurulu’nun fotoğrafı, Bursaspor’un olduğu kadar, yer alanların Bursa’ya hizmetleri nedeniyle Bursa’nın tarihi olarak da önem taşıyor.

Örneğin…

Sanayici ve siyasetçi olarak Bursa’ya hizmet eden, 1991 yılındaki DYP-SHP hükümetinde Başbakan Süleyman Demirel ve Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü’den sonraki 3 numaralı isim olan Cavit Çağlar fotoğrafta yer alıyor.

Yanı sıra…

Hayri-İbrahim Yazıcı kardeşlerin babaları Mehmet Yazıcı, bir dönem Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı yapan Mehmet Şener, belediye meclisleri ve BTSO yönetimlerinde görev alan Cevat Esgin, Kadir Şankaya, Yaşar Özdemir, Feyzullah Doğru, Rıfat Türkkan, Erhan Nasyalçın gibi isimler hafta içinde kaybettiğimiz İsmail Buzcular’la aynı karedeler.

O bakımdan…

Bursa’nın sanayicileri ve işadamlarının buluştuğu, Bursaspor tarihi olduğu kadar Bursa tarihinin de bir kesiti olan fotoğraf çok değerli.
 

Bu vefalar önemli: Bursa siyasetinden Mehmet Gedik geçti

 

Onu, Anavatan Partisi Mustafakemalpaşa Kurucu İlçe Başkanı olarak tanıdık. Gencecik bir mühendisti ve siyasete ilk kez adım atıyordu. 

Mehmet Gedik heyecanı, enerjisi, iddiasıyla; Mustafakemalpaşa’da siyaset yapmasına karşın Bursa’da yıldızı parlayan siyasetçi oldu.

1987’de ANAP Bursa Milletvekili olarak Ankara’ya gitti. Özal sonrası Mesut Yılmaz’ı genel başkanlığa taşıyan ekibin liderlerindendi. Kendini ortaya koydu.

Genel Başkan Yardımcılığı yaptıktan sonra 1994’te Bursa’ya dönüp ANAP İl Başkanı oldu. Milletvekilliği yapıp il başkanlığı üstlenen ilk siyasetçiydi.

Milletvekili ve ANAP il Başkanı olarak Bursa konularının Ankara’daki takibini yaparken, güçlü ve egemen İl Başkanı modelinin son uygulayıcısıydı.

Olduğu gibi biriydi, sözüne güvenilir adamdı.

Fakat…

Mudanya’daki lokantada yemek yerken uğradığı silahlı saldırıyla çok erken yaşama veda etti.

Gedik’in vefatının 6. yıldönümü olduğunu, eniştesi olan Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan’ın organizasyonuyla mezarı başında toplanan bir avuç dostunun fotoğrafından öğrenince içimizi bir kez daha hüzün kapladı.

Bu vefalar önemli. Çünkü, Bursa kendisine hizmet edenleri unutmamalı.
 

Güney Marmara gözlemlerinden Kılıçdaroğlu için rapor yazıyor

 

Gürhan Akdoğan’ı kamuoyu Makine Mühendisleri Odası Başkanı olarak tanıdı. CHP’nin 2004 yerel seçiminde Büyükşehir Adayı’ydı. 2007’de Abdullah Özer milletvekili olunca, İl Başkanlığı’nı devraldı, 5 yıl CHP Bursa İl Başkanı olarak siyaset yaptı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Yönetim Kurulu Üyesi olarak 16 Nisan referandum öncesinde hayır cephesi olarak CHP ile yolu kesişti.

Gerek Bursa ve ilçelerinde, gerek Çanakkale, Balıkesir, Bilecik, Kütahya, Yalova, Kocaeli gibi Güney Marmara illerinde hayır çalışmasına katıldı.

Sohbet ederken…

“CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu için rapor hazırlıyorum” dedi ve şunu söyledi:

“ADD olarak yaptığımız hayır çalışmasındaki gözlemlerimi, gördüğüm aksaklıkları ve önerileri rapora yazacağım.”

İyi tanıdığı CHP ile ilgili gözlemi şu:

“Ciddi bir örgütsüzlük ve genel anlamda dağınıklık gördüm. İnsanlar ilk kez kendileri görev edinip bireysel çalışmalar için sokağa çıktılar.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X