Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Darbe deneyimleri olan Türkiye darbe gibi ekonomik kriz gördü

Tıpkı… Cumartesi günü Mudanya Yolu’ndaki Çağrışan-Göynüklü arasında çıkan orman yangınında olduğu gibi. Ekipler önce yangının önünü kesip kontrol altına almak için uğraş verdi, sonra soğutma ve söndürmeye geçildi.

Pazar akşamı da buna benzer bir ekonomi yangını çıktı.

Gördük ki…

Asya Borsaları üzerinden yapılan robotik işlemlerle Dolar neredeyse 7.5 lira sınırına dayandı. Ekonomist bir dostumuzun tanımıyla; Doğancı Barajı’nın kapakları açılmıştı da, ovadaki yerleşimlere doğru sular coşkuyla akıyor gibiydi.

1.-yazi-icin-ekonomik-savas-ya-da-ekonomik-darbe.jpgO saatten itibaren ekonomi yönetiminin teyakkuza geçtiği görüldü. Gece olmasına karşın ardı ardına gelen önlemlerle yangının önünü kesip kontrol altına alma girişimleri yapıldı. Kısmen de olsa başarıya ulaşıldı.

Dahası…

İki ayrı televizyon kanalında yayına çıkan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali’nin söylediklerini çok önemsedik.

Hazine kökenli Bali, geçmiş kriz deneyimlerinin ışığıyla “Bu başka bir şey” dedi. “İhracatçı, üretici, turizmci işi gereği Dolar alabilir, ama ne işi var Ayşe Teyze’nin Dolar’la?” derken işin ciddiyetini en anlaşılabilir dille anlattı.

Kısacası, sakinleştirici oldu.

Yangın daha sönmedi. Söndükten sonra nereden ve nasıl çıktığı elbette kesinleşir. Fakat burada bazı emareler var.

Örneğin…

Trump’ın meydan okumalarıyla bir süredir yukarı doğru eğilim gösteren döviz kuru, pazar gecesi Asya Borsaları’nın parmaklamasıyla resmen patlayan baraj kapakları gibiydi.

Gerçi…

Yaşananlar için Türkiye’ye ekonomik savaş yorumları yapılıyor, fakat pazar gecesi tam anlamıyla ekonomik darbe girişimi yaşadı. Şimdilik de olsa atlatılmasını güçlü siyasi yapıya borçlu olduğumuzu vurgulamak gerekiyor.

Bugüne kadar silahlı darbelere deneyimli Türk milleti bu kez ekonomik darbede siyasal ayrışmaları bir kenara bırakıp ortak noktada buluştu.

Önemli olan da bu.

Hasarı gidermek elbette zaman alacak, ama adı her neyse bu ekonomik musibeti bu millet bu inançla yine atlatır.

 

Muradiye Su fabrikası satılacak mı?

 

2.-yazi-icin-muradiye-su-fabrikasi.jpgBelediyelerin ticaret yapmaları uzun süredir tartışılıyor. Fakat su gibi stratejik bir ürünü ticaret görmek de doğru olmaz.

Nitekim…

Boşa akıp giden su geçen dönem Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu fabrikada şişelenip Muradiye Su markasıyla satışa sunuldu, vatandaş da beğendi.

Ne var ki…

İhracat yapan, iç piyasadan talep alan Muradiye Su fabrikasının satılacağı kulağımıza geldi. Hatta, kararın perşembe günü yapılacak Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündeme geleceğini duyduk.

 

Ahmet Hacıoğlu Paşa Tümgeneralliğe terfi etti, Erzurum’a atandı

 

3.-yazi-icin-tumgeneral-ahmet-hacioglu.jpgTuğgeneral Ahmet Hacıoğlu 2 yıl önce Bursa İl Jandarma Komutanı atandığında, 15 Temmuz gecesi elinde silahla darbecileri Jandarma Genel Komutanlığı’na sokmayan komutan olarak tanınıyordu.

Geçmişte Balyoz Davası ile kumpas kurulan mağdurlar arasında da yer aldı.

Başarılı bir asker ve komutan olması yanında, Bursa’da görev yaptığı 2 yıl süresince kent dinamikleriyle sağlıklı diyaloglar geliştirdi, sosyal özellikleriyle de geniş bir çevrenin sevgisini kazandı

Açıkçası…

Ahmet Paşa 2 yıl gibi kısa bir süre içinde Bursa’da çok sevildi, sosyal çevresi de çok genişledi.

Fakat…

Dün sabah yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni görenler iki duyguyu bir arada yaşadılar.

Önce…

Kentin sevdiği Tuğgeneral Ahmet Hacıoğlu’nun Tümgeneralliğe terfi ettiğini görüp mutlu oldular. Ardından, Erzurum’a atandığını görünce de üzüldüler.

Aynı kararnamede…

Hacıoğlu’nun yerine de Bursa İl Jandarma Komutanı olarak Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hakan Saraç atandı.

 

Hasan Toktaş: Daha önce yönetime yazan irade bu defa yazmadı

 

4.-yazi-icin-hasan-toktas.jpgPazar günü… İYİ Parti kurultayı öncesinde; Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu’nun Meclis’te daha çok çalışmak istediği için Genel İdare Kurulu’na girmek istemediği biliniyordu. Kurucular Kurulu Üyesi Hasan Toktaş’ın da GİK’teki yerini koruyacağı tahmin ediliyordu.

Ne var ki…

Liste açıklandığında, Toktaş’ın yer almadığı, yalnızca Bursa Milletvekili Ahmet Erozan’ın yerini koruduğu görüldü. Bursa’dan Sermin Özensoy ile Zafer Milli de yedek listedeydi.

Kurultay dönüşü Hasan Toktaş’ı aradık ve listede neden olmadığını sorduk.

Tam bir siyasi olgunlukla cevap verdi:

“Liste için hiçbir görüşmem olmadı. Tercihi yapan irade daha önce beni yönetime nasıl yazdıysa, bu defa yazmadı. Öyle bakıyorum.”

Ardından…

“Benim için sorun yok” dedi ve şunu söyledi:

“Tercihi saygıyla karşılıyorum. Öyle uygun görülmüş, başım üstüne. Biz de partimiz ve Genel Başkanımız Meral Akşener için canla başla çalışırız.”

 

Onunki Mustafa Dündar sevgisi: Aracıyla her gün hasta taşıyor

 

5.-yazi-icin-mehmet-ali-zengi-ve-hasta-tasidigi-araci.jpgMehmet Ali Zengi kurulduğu günden beri AK Parti’li. Mudanya’da ilçe yönetim kurulun üyeliği yaptı. Mudanya Kaymakamlığı bünyesinde Sosyal Yardımlaşma görevi üstlendi.

Osmangazi Kent Konseyi Yürütme Kurulu’nda, Osmangazi Vergi Dairesi Uzlaşma Komisyonu’nda, Nilüfer Tüketici Hakem Heyeti’nde görevi var.

Berberler Odası Denetim Kurulu ve BESOB Kamu ve Yerel Komisyonu üyesi, Osmangazi Belediyesi adına da Cemevi ve Alevi Dernekleri Koordinatörlüğü yapıyor.

İşte…

Böylesine yoğun olan Mehmet Ali Zengi yalnızca Mustafa Dündar sevgisiyle bilinmeyen bir görev daha yürütüyor.

Dündar’ın isteği üzerine, muayene ya da tedavi için evinden hastaneye gidip gelemeyecek olanları her gün otomobiliyle taşıyor.

“Bu Mustafa Dündar Başkanımızın başlattığı, ama görünmeyen bir hizmeti var” deyip şu bilgiyi verdi:

“3 yıldır hiçbir karşılık beklemeden aracımla 171 kişiyi evden hastaneye hastaneden eve taşıdım.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X