Güneş çarpmasına dikkat!

Güneş çarpmasının özellikle güneş ışınlarının dik geldiği zamanlarda gerçekleştiğini kaydeden Dr. Orhan Kaşlıoğlu, bu durumla karşılaşıldığında vakit kaybedilmeden gerekli tedbirlerin alınmasının hayati önem taşıdığını söyledi.

Güneş çarpmasına dikkat!

HATİCE DAL

Havaların ısınmasıyla birlikte deniz sezonu açıldı. Her yıl bu mevsimde yaşanan güneş çarpmasına karşı uzmanlar vatandaşları uyardı. Güneş çarpmasının güneş altında uzun süre kalma sonucunda vücut ısısını ayarlayan mekanizmaların bozulmasına bağlı ortaya çıkan klinik bir tablo olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Orhan Kaşlıoğlu, bu tabloda vakit kaybedilmeden gerekli tedbirlerin alınmasının hayati önem taşıdığına vurgu yaptı. Güneş çarpmasının özellikle güneş ışınlarının dik geldiği zamanlarda gerçekleştiğini de kaydeden Orhan Kaşlıoğlu, “Sıcak çarpmasının özündeki hadise, insanın vücut ısısının normalin üzerine çıkmasıdır. Vücut ısısını düşüremezsek, vücut iç ısısı yükselmeye başlar. Beraberinde baş ağrıları, kusmalar meydana gelirken, damar genişlemelerine bağlı olarak tansiyon düşmesi ve bayılmalar da yaşanabilir” dedi.

İLK YARDIM ÖNEMLİ

Güneş çarpması sonucunda gerekli tedbirlerin alınmadığı takdirde bir çok organın zarar görebileceğine de işaret eden Kaşlıoğlu, risk altında bulunanları da şöyle sıraladı: “Kronik hastalıkları olanlar, yüksek tansiyon ve şeker rahatsızlıkları bulunanlar, kanser tedavisi görenler, böbrek yetmezliği, aşırı kilolu ve yine aşırı zayıf bireyler, 65 yaş üstü kişiler ve 5 yaş altı çocuklar, gebeler ile psikiyatrik hastalıkları olanlar.” İlk yardımının burada da son derece önemli olduğuna değinen Orhan Kaşlıoğlu, “Hasta hemen serin bir yere alınarak, varsa sıkı giysiler gevşetilmelidir. Vücut hemen soğuk su ile ıslatılmış bezlere sarılır. Duş aldırılır ve bilinç açıksa sıvı içirilir. Bilinci bulanıksa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” şeklinde konuştu.

KENDİNİZİ KORUYUN

Güneş çarpması olayından korunmanın en önemli kuralının güneş ışınlarının dik olduğu saatlerde güneşe çıkmamak olduğuna da dikkat çeken Kaşlıoğlu, diğer önlemleri de şöyle sıraladı: “Terletmeyen ince ve açık renkli giysiler tercih edilmelidir. Güneş gözlüğü ve başı koruyacak şapka takılmalı. Günde 3 litre su tüketimi sağlanmalı, sindirilmesi kolay yiyecekler tüketilmelidir. Uzun ve ağır egzersizlerden uzak durulmalıdır.”

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

Erken teşhisin önemine de dikkat çeken Kaşlıoğlu, “Daha büyük hastalıkları önlemek ya da mevcut durumdaki rahatsızlığın ilerlemesinin önüne geçmak adına biran önce teşhis etmekte fayda var. Bunun için rutin kontrolleri aksatmamak lazım. Rutin kontrollerde ortaya çıkan sonuçlarla yeni hastalıkların zemini ortadan kaldırılabilir. Yaptıracağınız bir kaç test ile hayatınızı kurtarabilirsiniz” dedi.

Başvuru azaldı hastalıklar çoğaldı

Pandemi döneminde covid dışındaki diğer hastalıklarla ilgili hekime başvuranların sayısında önemli bir düşüş yaşandığını ifade eden Kaşlıoğlu, buna bağlı olarakta hastalıklarda artış yaşandığını söyledi. Covid- 19 sürecinde dahiliyeye olan başvuruların büyük çoğunluğunun Psikosomatik hastalıklarla alakalı olduğunu da kaydeden Kaşlıoğlu, “Pandemi döneminde yaşanan hem stres hem de ekonomik sıkıntılar psikosomatik hastalıkların artışına neden oldu. Beslenme bozukluklarına bağlı ve hareketsiz yaşamdan kaynaklı olarak bu süreçte obezitede de artış yaşandı. Obeziteye bağlı olarak birçok hastalık ortaya çıktı. Şeker ve şekere bağlı olarak kalp hastalıkları arttı. Yine yeme alışkanlıklarının bozulmasına bağlı olarak kanser de artış yaşandı. Az lifli gıda tüketimi nedeniyle özellikle bu dönemde mide ve bağırsak kanserlerinde artış yaşandı” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X