Pamuk tüketimi, üretimini geçti

Dünya genelinde pamuk tüketiminin, üretimden daha fazla olması bekleniyor.

Pamuk tüketimi, üretimini geçti

Hindistan’da yapılan Uluslararası Pamuk İstişare Kurulu toplantısında 2015/16 sezonunda dünya genelinde pamuk üretiminin, tüketimin altında kalacağı açıklandı. Üretim 23 milyon 150 bin ton öngörülürken, tüketimin ise 24 milyon 360 bin ton olması, bunun dünya genelinde 22 milyon tonu bulan stokları eritmek için olumlu olduğu belirtildi.

 

Tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin ana hammaddesi pamuğun kaderinin tayin edildiği Uluslararası Pamuk İstişare Kurulu (ICAC) bu yıl Hindistan’da bir araya geldi. Genel Kurul toplantısına 28 üye ülke, 9 uluslararası kuruluş ve 13 üye olmayan ülkeden toplam 398 kişi katıldı. ICAC Genel Kurulu’na katılan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, 2015/16 sezonunda dünya genelinde pamuk tüketiminin, üretimden fazla gerçekleşecek olmasının güzel bir gelişme olduğunu buna karşın polyester ve sentetik elyaf fiyatlarının pamuğa göre avantajlı konumundan dolayı pamuk stoklarındaki fazlalığın eritilebilmesinin kısa vadede mümkün gözükmediğini kaydetti.

 

Hükümetlerin pamuğa verdiği destek sonucunda 2012/15 döneminde pamuk stoklarının ciddi artış gösterdiğini anlatan Ünlütürk, “Pamuk üreticisine 2014/15 sezonunda dünya genelinde 10.4 milyar dolar destek verildi. Bu desteklerin pamuk stoklarını arttırmaması için pamuğa yönelik talebi arttıracak tanıtım faaliyetlerine ağırlık verilmesi fikri benimsendi” dedi.

 

Türkiye, 2014 yılında 924 bin ton pamuk ithal etti. 2015 yılında bu rakamın 1 milyon tona ulaşması bekleniyor. Türkiye; Çin, Bangladeş, Vietnam’dan sonra dünyada 4’cü büyük pamuk ithalatçısı ülke konumunda bulunuyor. Hindistan yüzde 27’lik payla en büyük üretici ülke konumunda. Hindistan’ı sırasıyla Çin ve ABD takip ediyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X