Tarihi gün! Ayasofya’da 86 yıl sonra ilk namaz

CANLI! Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde ilk namaz 86 yıl sonra kılındı. Namaz öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan Kur’an okurken, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da dua etti. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ayasofya Camii çevresindeki namaz kılma alanlarının tamamının dolduğunu, salgın nedeniyle misafir girişlerinin durdurulduğunu belirtti. Ayasofya Camii ibadet için sabaha kadar açık olacak.

Tarihi gün! Ayasofya’da 86 yıl sonra ilk namaz
HABERİ PAYLAŞ

Danıştay 10. Dairesi’nin Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 10 Temmuz’da Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Ayasofya Camisi’nde sabah 10.00’da sala ve tekbirlerle başlayan programda, Kur’an-ı Kerim tilavetleri yapıldı. Türkiye’nin seçkin hafızları, ilk olarak birinci cüzü okuyan, ardından Kehf Suresi, Meryem Suresi, Yasin Suresi, Fetih Suresi ile kısa surelerden olan İhlas, Felak ve Nas Surelerini tilavet etti.

Kur’an-ı Kerim tilavetlerinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, okunan hatimlerin ve surelerin duasını yaptı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KUR’AN OKUDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya’da Cuma Namazı öncesi Kur’an-ı Kerim okudu.

Erdoğan’ın Kur”an okumasının ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da ilk duayı etti.

MUHARREM İNCE VE TANSU ÇİLLER DE AYASOFYA’YA GELDİ

Öte yandan CHP’li Muharrem İnce de, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi önünde cuma namazı kıldı.

86 yıl aradan ibadete açılacak olan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin açılışı için gelen eski başbakan Tansu Çiller de, “Bu çok büyük dirayet ve cesaret isteyen bir şeydir. Bunu başaran başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün emeği geçenleri teker teker kutlamak isterim. Bugün milletin dediği olmuştur. Bugün Ayasofya Camii’ne namaz kılmaya geliyoruz. Her kes bir şey söyler ama son sözü daima milletimiz söyler” dedi.

AYASOFYA HEYECANI SABAH NAMAZI İLE BAŞLADI

Ayasofya Camisi’nde sabah 10.00’da sala ve tekbirlerle başlayan programda, Kur’an-ı Kerim tilavetleri yapılıyor. Türkiye’nin seçkin hafızları, ilk olarak birinci cüzü okuyan, ardından Kehf Suresi, Meryem Suresi, Yasin Suresi, Fetih Suresi ile kısa surelerden olan İhlas, Felak ve Nas Surelerini tilavet ediyor.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ayasofya Camii çevresindeki namaz kılma alanlarının tamamının dolduğunu, salgın nedeniyle misafir girişlerinin durdurulduğunu belirtti.

Sabah saatlerinde sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 86 yıl sonra yeniden ibadete açılacak Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde açılış için hazırlıkların tamamlandığını belirterek, cami içinden fotoğraf paylaşmıştı.

Vali Yerlikaya, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“Tarihi bir güne uyandık. 86 yıl sonra #AyasofyaCamii’nin ibadete açılışı için hazırlıklarımız tamamlandı. Bugün İstanbul’un parolası; Maske Beyaz, Mesafe, Sabır, Anlayış olacak. Misafirlerimize hoş geldiniz diyor. Görevli kardeşlerime başarılar diliyorum.” ifadelerini kullanan Yerlikaya, cami içindeki son durumu gösteren bir fotoğraf paylaştı.

NAMAZ İÇİN 5 FARKLI ALAN

Salgın nedeniyle Ayasofya Camisi ve çevresinde kadınlar için 2, erkekler için 3 olmak üzere 5 farklı açık alan, namaz kılma yeri olarak belirlendi. Erkekler için Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Caddesi; kadınlar için Sultanahmet Türbesi yanındaki alan ile Mehmet Akif Parkı tahsis edildi.

FATİH SULTAN MEHMET TÜRBESİ’NE ZİYARET

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin açılışı için gelen vatandaşlar, Fatih Sultan Mehmet’in türbesinde yoğunluk oluşturuyor.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, bugün kılınacak cuma namazıyla 86 yıl aranın ardından yeniden ibadete açılıyor.

Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve İstanbul genelinden Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ne cuma namazı için gelen vatandaşların önceki durağı, Fatih Camisi ve Fatih Sultan Mehmet Türbesi oldu.

Vatandaşlar, yeni tip koronavirüs (Kovid -19) tedbirleri kapsamındaki önlemlerle içeriye alındı.

İçeride ve pencere önünden dua eden vatandaşlar daha sonra türbeden ayrılarak cuma namazının kılınacağı Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ne gitti.

RAYLI SİSTEM SEFERLERİ YENİDEN DÜZENLENDİ

İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre, raylı sistem seferleri yeniden düzenlendi. Valilik’ten yapılan açıklamada, buna göre yeni seferler şöyle oluştu:

“Ayasofya-i Kebir Camii’nde kılınacak Cuma Namazı nedeniyle raylı sistem seferleri yeniden düzenlenmiştir. Bağcılar – Kabataş Tramvay Hattı’nda Kabataş – Eminönü seferleri durdurulmuştur. Seferler, Bağcılar – Zeytinburnu arasında yapılmaktadır.

Hacıosman – Yenikapı Metro Hattı’nda her iki trenden birisi Hacıosman – Taksim arasında çalışacak, Yenikapı’ya devam edecek trenler Haliç ve Vezneciler istasyonlarında durmayacaktır.

Otogar- Yenikapı arası 15 dk’da bir çalışacak olup, Otogar – Kirazlı ve Otogar – Havaalanı hatları normal aralıklarla çalışmaktadır.

Tarihi Yarımada’da sağlık açısından aşırı yoğunluk oluşmaması için;

İBB tarafından Bağcılar–Kabataş Tramvay Hattı’nda Kabataş–Eminönü seferleri durdurulmuştur.

Hacıosman–Yenikapı Metro Hattı’nda trenler Haliç ve Vezneciler istasyonlarında durmayacaktır.”

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Namaz kılınacak alanlara Beyazıt Meydanı, Sirkeci ve Çatladıkapı’dan oluşan 3 ana istikametten gelinecek. Namaz alanlarına girişler, 11 ayrı kontrol noktasında polislerce arama yapıldıktan sonra sağlanacak. Arama noktalarında geçişin hızlı ve kolay yapılabilmesi için vatandaşlardan el ve sırt çantası getirmemeleri istendi.

GİRİŞLER SAAT 10.00’DA BAŞLADI

Fatih Belediyesi tarafından salgın önlemleri kapsamında namaz kılınacak alanlarda saf düzeni işaretlemesi, dün akşam 20.00’de başlarken, sabah saatlerinde tamamlandı.

Namaz kılınacak alanlara girişler sabah 10.00’dan itibaren başladı. Giriş noktalarında, ateş ölçümü ve maske kontrolü yapılacak. Bu kapsamda alanda kurulacak 17 sağlık noktasında 736 sağlık personeli, 1’i helikopter ambulans olmak üzere 101 ambulans görev yapacak.

VATANDAŞLAR ERKEN SAATTE AKIN ETTİ

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin açılışı için gelen vatandaşlar sabah namazından sonra bölgeye akın etti. Erken olduğu için alana alınmayan vatandaşlar erken saatte yoğunluk oluşturarak, Ayasofya’ya girişi beklemeye başladı.

Danıştay’ın kararının ardından 86 yıl aradan sonra bugün kılınacak cuma namazı ile ibadete açılacak olan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi hazırlıklar ile güvenlik önlemleri kapsamında vatandaş girişine kapatıldı. Sabah namazı için gelen vatandaşlar bölgeye alınmayınca yoğunluk oluşturdu. Vatandaşlar sabah namazını en yakın camide kıldıktan sonra bölgeye girmek için tekrar güvenlik noktasına akın etti.

Ellerinde seccadelerle gelen vatandaşlar, camiye yakın güvenlik noktasında durduruldu. Bunun üzerine vatandaşlar Beyazit Camisine giderek namazı kıldı. Namazın ardından vatandaşlar tekrar bölgeye gitmek için güvenlik noktasına geldi. Kimi vatandaş kaldırımda alınma saatine kadar hasırların içinde uzandığı görülürken, kimisi de oturdu, kimisi ellerinde Kur’an-ı Kerim okudu.

“BURSA İNEGÖL’DEN GELDİM”

Bursa İnegöl’den geldiğini belirten Nurettin Özbek, “Bursa İnegöl’den geldim. 86 yıllık zincirleri kırıp, prangaları kırılan ve ibadete açılan Ayasofya’nın açılışı Türkiye’ye ve İslam alemine hayırlı uğurlu olsun. Sabah erken saatleri ama Cuma saatine kadar bekleyeceğim. Namazı kılıp geri döneceğim” diye konuştu.

Öte yandan vatandaşların alana 11 güvenlik noktasından saat 10.00’dan itibaren alınacağı belirtildi.

KIZILAY VATANDAŞIN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK

Türk Kızılay, 86 yıl aradan sonra ibadete açılacak Ayasofya Camisi’nde kılınacak ilk Cuma namazı için açılış öncesinde tarihi güne tanıklık etmek isteyenler için alanda su, gıda, maske ve dezenfektan dağıtacak.

Kızılay’dan yapılan açıklamaya göre, Danıştay’ın Ayasofya’yı yeniden ibadethane olarak tanıyan kararı sonrası, kılınacak ilk Cuma namazında vatandaşların ihtiyaçlarını gidermek için Türk Kızılay da alandaki yerini alacak.

Şehir dışından da gelenlerle büyük bir kalabalığın toplanacağı 24 Temmuz’daki açılışta, alanın dört farklı girişinde yer alacak Türk Kızılay araçları ile vatandaşlara su, meyve suyu, kek gibi paketli gıdalar ikram edilecek.

Türk Kızılay açılış günü koronavirüse karşı alınan tüm önlemlere ek olarak, açılışı izlemeye gelenlere maske ve dezenfektan dağıtımı da gerçekleştirecek.

SABAHA KADAR AÇIK

Müftülük görevlileri, namaz kılınacak alanlarda vatandaşlara yardımcı olacak.

Basın mensupları için Fatih Belediyesi Cankurtaran Sosyal Tesisleri araç park yeri olarak tahsis edildi.

Ayasofya Camisi’nin açılışı dolayısıyla belirlenen ulaşım güzergahları ve sağlık noktalarını gösteren detaylı bilgiler, İstanbul Valiliği internet sitesinde yer alacak.

Ayasofya Camisi sabaha kadar açık olacak.

ÖZEL PARA BASILDI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, darphanede basılan ‘Ayasofya Camii’ özel parası ile tarihe bir not daha düştüklerini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, darphanede basılan ‘Ayasofya Camii’ özel parasının fotoğrafına yer verdi. Albayrak paylaşımında ise “Darphanemiz tarafından basılan ‘Ayasofya Camii’ özel paramızla tarihe bir not daha düşüyoruz.” ifadesini kullandı.

AYASOFYA GÜL KOKACAK

Isparta’dan 86 yıl sonra ibadete açılacak Ayasofya Camisi’ne serpilmek üzere 21 ton gül suyu gönderildi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, gül suyunun cami ve çevresine serpildi.

Caminin iç kısmına 1 ton doğal, dış kısmına da 20 ton esansiyel gül suyu serpildi, namaz kılan cemaate ise 10 bin gül lokumu dağıtılacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X