Uzmanlardan sağlıklı beslenme yöntemi

Bursa Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu’nun düzenlediği ‘sağlığımız gıdalarımız ve kanser’ konulu panel, Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Osmangazi Salonu’nda yapıldı

Uzmanlardan sağlıklı beslenme yöntemi

Programa Bursa Milletvekili Bennur Karaburun, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Şükrü Köse, Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem Şube Müdürü Mahmut Turunç, Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Murat Başlar, Sağlık Çalışma Grubu Temsilcisi Dr. Can Başaran, Bursa Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri, hasta yakınları ve vatandaşlar katıldı. 

Dr. Can Başaran’ın moderatörlüğünü üstlendiği panelde konuşan Prof. Dr. Canfeza Sezgin, kansere karşı en etkili tedavinin korunma olduğunu söyledi. Özellikle bel kalınlığına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Sezgin, belin ne kadar kalınsa sağlık sorunları riskinin de o kadar arttığını anlattı.

Herkesin yaşam tarzında beslenmesinde dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Sezgin, “Özellikle yürüyüş bizler için çok önemli. İnsanların kanserden korunmada en önemli dostlarından birisi egzersiz.

Bu egzersizin doğal ortamlarda yapılması ve insanları yeşile yakın yaşamasıdır. Yeşili seveceğiz, sözde kalmayacak. Mutlaka yürüyüş yapmamız lazım. İnsanlar özellikle doğal uykularına dikkat etmelidir. Kanserden korunmada ve kanser tedavisinde uyku çok çok önemli” dedi.

Panelin diğer konuşmacısı Dr. Ender Saraç ise, kanserin nasıl oluştuğunun henüz tam olarak bilinmediğini söyledi. Hava kirliliği, gürültü, stres, ağır metaller, denizdeki kirlilik, egzersiz yapmamak, alkol, sigara, uyku bozukluğu ve kötü beslenmenin gibi durumların hücrelerin yapısını bozarak kansere davetiye çıkarttığını ifade eden Saraç, “Ülkesini ve çevresini gerçekten seven kişi sigara içmez.

Sigara içen birden fazla kanser çeşidinin riskini 5 misli artırıyor. İnsan niye para verip kanseri satın alır? Alkol özellikle kadınlarda meme kanserinin görülme riskini artırıyor.

Mısır şurubu, beyaz un beyaz şeker yemeyiniz. Vitamin yok, antioksidan yok, hiçbir şey yok” açıklamasını yaptı.  Panelin sonunda protokol üyeleri tarafından konuşmacılara plaket takdim edildi. 

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X