Eğer… Bir aksilik olmazsa, ya da süreç uzamazsa, AK Parti İl Başkanı olarak görevdeki 15. gününü yaşayan Ayhan Salman yeni il yönetim kurulu listesini bu hafta sonu tamamlayıp önümüzdeki hafta Ankara’ya götürecek.
Gerçi…
Göreve gelir gelmez bayram araya girdi ve bu kısa süreçte bayramlaşmayla kamuoyu karşısına çıktı, ama ilçelerde kongre takvimi işlemeye başladığı için hem dikkatli ve seçici olmak, hem de acele etmek zorunda.
Üstelik, uyması gereken kritik kriterler var.
Örneğin…
Geçmişte İl Yönetim Kurulu 50 kişiden oluşur, 50 yedek üye olurdu. Bazen yönetimin asılları ve yedekleri meclis havasında birlikte toplanırdı.
Bu kez…
Yapılan tüzük değişikliği gereği 50 asıl ve 25 yedek üyeden oluşan bir yönetim listesi hazırlayacak olman Salman’ın dikkat etmesi gereken kontenjanlar var.
Bu noktada…
Genel Merkez, 50 kişilik yönetim kurulunda 15 kadın ve 15 genç bulunmasını istiyor. Salman bir yandan zorunlu kotalar için isim ararken, yönetim dengesi de önemli başka bir kriter olarak ortaya çıkıyor.
Çünkü…
Yönetimi oluştururken, partinin hafızasını silmemek gerekiyor. O bakımdan mevcut yönetimden isim almak kadar, alınacak isimlerin siyasi etkisi de önemli.
Yanı sıra…
Genel bir değişim rüzgarı esiyor olsa da, parti içindeki temsiliyet bu noktada önemli hale geliyor.
Bununla birlikte…
Tüm kriterlere uyarak liste hazırlandığında, ikinci denetim devreye girecek.
Bu denetim…
AK Parti’nin İl ve Bölge koordinatörlerinin Bursa’ya gelerek yönetim kurulu listesini incelemeleri, sonra da listede yer alanlarla mülakat benzeri görüşme yapmaları anlamına geliyor.
Kulislerde…
O aşamaya gelince “listede ufak tefek değişiklikler olabileceği” konuşuluyor.
Ayrıca…
Milletvekilleri, ilçe başkanları ve belediye başkanlarıyla listeye önerileri için görüşülecek. Sonra da,yeni AK Parti Bursa İl Yönetim Kurulu listesi bu kez de onay için Genel Merkez’e gönderilecek.
O nedenle…
Önümüzdeki çok kısa süreçte, çok kriterli liste oluşturma aşaması bekliyor İl Başkanı Salman’ı. Tüm bunlar başka partiler için pek anlam ifade etmese bile, AK Parti’de sil baştan kararlar alınmasına yol açabiliyor.
Nitekim…
Salman’ın görevlendirilmesinde bu sürpriz yaşandı.
Listenin şifresi: Bülent Temelli
Ayhan Salman geçmişte İnegöl’de Bülent Temelli’nin yönetimde görev almış, daha sonra Sedat Yalçın’ın il yönetimine gelmişti. İl Başkanı olunca, İnegöl’de ilçe başkanlığını yapan Temelli’yi deneyiminden yararlanmak için davet etti.
Nitekim…
Yönetim için bazı görüşmelerin davetlerini yapan Temelli, önerileriyle Salman yönetiminin şifresi haline geldi.
Yanı sıra…
Salman’a bazı ziyaret fotoğraflarında, iş yaşamını Karacabey’de sürdüren Yıldırım eski Belediye Meclisi Üyesi Ahmet Okumuş’u da görüyoruz.
Salman yönetimini bekleyen risk
Bayramda Bursa’dan uzakta, AK Parti’de önemsenen isimlerden biriyle yeni Bursa siyasetini konuştuk. AK Parti İl Başkanı olarak Ayhan Salman’ın atanmasını nasıl gördüğümüzü sorunca şunu söyledik:
“AK Parti’de 2011’de çok parçalı bir yapı ortaya çıktı. Salman’a görev verilirken, o parçaları toplayacak bir oluşum istenmiş olabilir.”
Ardından…
Salman’ın çevresindeki gözlenen heyecana işaret ettik:
“Eğer Salman etki altında kalırsa, AK Parti’de şikayet edilen parçalara bir yenisi eklenir.”
AK Parti bunu konuşuyor: Güney kabul etseydi il başkanıydı
İbrahim Güney istifa eden Cemalettin Torun başkanlığındaki yönetimde Siyasi ve Hukuk İşleri’nden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.
AK Parti tüzüğünde başkanvekili yok. İl Başkanı’ndan sonra ikinci sırada Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanı geliyor. O nedenle Torun ayrılınca İbrahim Güney il başkanvekili olarak görevi üstlendi
İşte…
Yeni il başkanı arayışlarının sürdüğü, yeni yeni isimlerin konuşulduğu o süreçte yaşanan bir gelişmeyi AK Parti kulisleri, bayramlaşmalar sırasında öğrendi ve büyük bir sürpriz ortaya çıktı.
Söylenen o ki…
İl başkanı olarak görevlendirmek üzere görüşmelerin yapıldığı günlerde AK Parti Genel Merkezi Teşkilat Başkanı Mustafa Ataş, bir görüşme sırasında Bursa İl Başkanvekili İbrahim Güney’e şunu öneriyor:
“Eğer il başkanlığını kabul edersen, Bursa’da bu işi seninle yapmak isteriz.”
O günlerde duyulmayan, yeni ortaya çıkan görüşmede Güney şu cevabı veriyor:
“Çok üzgünüm. İçinde bulunduğum yönetim bırakıyor, ben de onlarla birlikte bırakmak istiyorum.”
Anlaşılan o ki…
Güney kendisine önerileni kabul etseymiş, bugün AK Parti İl Başkanı olarak yönetimini oluşturma hazırları yapacakmış.
Bu araç trafiğine, bir değil iki otoyol yapılsa bile yine yetmez!
90’lı yıllara kadar İzmir Yolu tek şerit gidiş ve tek şerit gelişliydi ve ölümlü trafik kazaları çok oluyordu. İki şerit gidiş, iki şerit gelişli duble yol olunca çok sevindik.
Ne var ki…
Son yıllarda o duble yol da yetmez oldu. Hafta sonları bile tıkanın Karacabey-Bursa arası uzun bayram tatil dönüşlerinde resmen taşıyor.
Nitekim…
Bu bayram da aynı sorun yaşandı. Trafiğe takılanlar otoyolun bir an önce bitmesi için dua ettiler, ama bu bir araç trafiğine iki otoyol yapılsa bile çare olacağa benzemiyor.
Gözlemlerimize göre…
Trafik polisleri yolun ağırlaşan noktalarını akıcı hale getirmek için çalıştılar.
Fakat…
Bursa’ya girişte, çevre yolu ayrımını geçince rahatladığını sananlar, asayiş polislerinin kontrol amaçlı yolu daraltmaları nedeniyle kuyruğa takıldılar.
Bu da tam bir çelişki oldu.