Recep Altepe iki dönem Yıldırım ve Büyükşehir Belediye Meclisi üyeliği, bir dönem Osmangazi Belediye Başkanlığı yaptı. Üst üste iki kez Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen ilk isim oldu. Fakat ikinci dönemini tamamlayamadı.
Görevden ayrılalı 2 yıl oldu. Kentin doğusuna geldiğinde, bizi de ziyaret eder. Dün yine öyle oldu.
Soruyu da…
Çay içimi sohbette Olay Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni İsmail Öztat büyüğümüz sordu:
“Hiç ‘yanlış yaptım’ dediğiniz iş var mı?”
Söze…
“İnsanlar olumsuz olan her şeyi bizden zannediyorlar” diye başladı ve üç konu için şunları söyledi:
Bir…
“Doğanbey’i TOKİ yaptı. Yasaya göre kendi imarını verme yetkisi var. Biz projelerini bile görmedik. Kat yüksekliğine de Ankara’da karar verildi.”
Şunu dile getirdi:
“Bu kadar yükseklik beklemiyorduk. Ördekli Kültür Merkezi çevresini 3 katla sınırladığımız için, TOKİ’nin zarar etmemek amacıyla böyle yaptığını düşünüyorum.”
Kafasına takılan şu:
“Yapıldığında ses çıkmadı, fakat 2.5 yıl sonra tartışılmaya başlandı.”
İki…
“Stadyumu yerinde yapmak istedik. 33 bin kişilik olacak ve tribün tribün yapılacaktı. Bunu daha önce uygulayan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve müteahhitleriyle toplantı yaptık. Fakat dönemin Başbakanı olan Sayın Cumhurbaşkanımız yerinde yapılmasını istemedi. Biz de Piçinato Planı’nda stadyum yeri olarak işaretlenen eski veledromun olduğu yere 44 bin kişilik yapmaya karar verdik. Zaten başka yer yoktu.”
Şuna işaret etti:
“Aslında stadyumda sorun yok, çevre caddeler kapatılınca sıkıntı oluyor.”
Üç…
“İstanbul Caddesi’ndeki T2 hattının yeraltından metro olarak yapılmaması sorgulanıyor. Hattın metro olabilmesi için günlük 300 bin yolcu gerekiyor. Oysa 46 bin yolcu var. Projeyi Ulaştırma Bakanlığı onaylamazdı.”
Düşüncesi şu:
“Gençosman dışında hat kesintisiz ve 70 kilometre hızla metro hızına ulaşıyor. Güzergah çevresi yapıldığında sıkıntıları da sona erer.”
Kentsel dönüşümde 0.50 emsal
2009 ve 2014’te üst üste iki seçim Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Recep Altepe dönemini kentsel dönüşüm uygulamalarında başarılı buluyor.
Üzerinde durduğu şu:
“Kentsel dönüşümde 0.50 emsal yetkisi yalnızca Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne verildi. Başarılı olmasaydık verilmezdi.”
Buna karşın uygulamalarını eleştirenlere ise Nilüfer ilçesindeki Nilüfer Sitesi’ni örnek gösteriyor ve “Gelsinler vatandaşın teşekkür mektuplarını göstereyim” diyor.
Bakan “hızlı tren” deyip 2022’yi hedef gösterdi, ama sorunlar var
Heyecanlanmamak elde değil… Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan’ın demiryolu projeleriyle ilgili açıklamasını bir solukta okuduk.
İlk gördüğümüz şu:
TCDD 2019 Yatırım Programı’nın 1 Ağustos’ta revize edilmesiyle adı Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı olarak değişen Bursa treni için hızlı tren ifadesini kullanıyor, ama yük treninden hiç söz etmiyor.
Şu da dikkat çekici:
Geçen yıl Bursa-Yenişehir hattı üstyapı ve elektromekanik sistem ihalesiyle Yenişehir-Osmaneli hattının altyapı, üstyapı, elektromekanik ihalesi yapılmıştı.
O ihalenin 24 Eylül’de iptal edildiğini bu sütunlardan aktardık. Bakan Turhan bunu teyit ediyor.
Yanı sıra…
“İlk etapta Bursa-Yenişehir hattı tamamlanıp treni havaalanına ulaştırmak isteniyor” izlenimimiz e de doğrulanıyor.
Ayrıca…
Bursa-Yenişehir hattında 2022’de test sürüşü hedefi açıklıyor. Fakat sorun şu:
İptal edilen ihale Bursa-Yenişehir hattının üstyapı ve elektromekanik sistemini de kapsıyordu. Ray serme bunun parçası. Yeni ihaleyle başlayacak süreç 2022’ye biter mi?
Trenle Yenişehir ilgi görür mü?
Anladığımız kadarıyla, Bursa-Yenişehir hattında 2022’de test sürüşünün başlaması hedefleniyor. Hedefin de havaalanına ulaşım old6uğu anlaşılıyor.
Ne var ki…
Şu soru da önemli: Bursa merkezde, özellikle Osmangazi ve Yıldırım’da yaşayanlar Yenişehir’e gitmek için Mudanya Yolu’ndaki Balat’tan trene binmeyi tercih ederler, yoksa Ankara Yolu’ndan araçla Yenişehir’e mi giderler?
Böylesine önemli bir yatırımın lunapark treni gibi kalmasına da gönül razı değil.
Huzurevi sakinlerine “Kitap Okuma Günleri” ile moral sona erdi
Açıkçası… Bursa Felsefe Kulübü geçen yıl Büyükşehir Belediyesi Huzurevi’nde kalanlara moral ve yalnız olmadıklarını hissettirmek için Kitap Okuma Günleri düzenlediğinde çok ilgimizi çekmişti.
Hatta…
Birine biz de katılmış, Reşat Nuri Güntekin’in ölümsüz eseri Çalıkuşu romanını birlikte okumuştuk.
O gün…
Toplantıya katılan Huzurevi sakinleriyle yaptığımız sohbette, onlar için de önemli bir sosyal meşgale olduğu, ilgilerinin yükseldiği izlenimi edinmiştik.
Ne var ki…
Etkinliği planlayıp Huzurevi Kitap Okuma Günleri organizasyonunu yapan Bursa Felsefe Kulübü Başkanı Diş Hekimi Gürkan Kaya’nın paylaşımdan şikayet nedeniyle iptal edildiğini okuyunca şaşırdık.
Kitap okumak, Huzurevi’ndeki insanların yanında olmak kimi rahatsız eder bilemedik. Buna karşın, etkinliğin Panorama 1326 Fetih Müzesi’nde halka açık devam edeceğini öğrenmek teselli oldu.
Nikahı kıydı, birlikte asker selamı verdiler
Barış Pınarı Harekatı’na destek verdiklerini göstermek için milli sporcuların başlattıkları Mehmetçiğe selam dış dünyada tartışmalara yol açtı, ama içeride bütünleşme getirdi.
Nitekim…
Spordan sonra siyaset Mehmetçik selamı ile harekata destek mesajı gönderdi. Bu mesajlara Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan da eklendi.
Hafta sonunda…
Nikahını kıydığı genç çiftle birlikte Mehmetçik selamı everen Özkan hoş bir görüntüye de imza attı.