Aslında… Yöntemi bir süredir AK Parti uyguluyor. Hem kongreler sürecinde, hem de seçim dönemlerinde Genel Merkez’den gelen ve önceden programları duyurulmadığı için kimlikleri bilinmeyen heyetler sahada tebdili kıyafet olarak bilinen yöntemle günlük yaşamın içine karışıyorlar, bu yolla da vatandaşın düşüncelerini ve beklentilerini öğreniyorlar.
İşte…
Bu yöntemi CHP Genel Merkezi de 31 Mart seçim öncesi aday belirleme sürecinde gündemine aldı.
Üstelik…
Türkiye’nin tamamında değil, aralarında Bursa’nın da olduğu bazı iller için heyetlerin belirlenmesi hazırlıkları başladı.
Nitekim…
CHP Genel Merkezi’ndeki gelişmeleri derin kulakları sayesinde duyabilen dostumuzla bu kararı konuşurken şunu söyledi:
“Genel Merkez’in belirleyeceği heyet Bursa’ya geldiğinde parti binalarına uğramadan halkın arasına karışacak. Kimliklerini söylemeden belediyeler ve CHP adayları hakkında vatandaşın ne düşündüğünü öğrenecekler.”
Ardından…
“İlk hedef Büyükşehir” dedi ve ayrıntı verdi:
“CHP’nin Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni kazanabilmesi için ne yapması ve kimi aday göstermesi gerektiğini öğrenmeye çalışacaklar.”
Yani…
“Düşünce şu: CHP’nin Bursa’da kazanabilmesi için tek seçenek Mustafa Bozbey mi, başka seçenekler de olabilir mi sorusuna cevap arayacaklar.”
Şöyle devam etti:
“Gelen heyet yalnızca Büyükşehir araştırması yapmayacak, CHP’nin yönettiği Nilüfer ve Mudanya ilçelerinde de vatandaşın görüşünü alacak.”
Şunu da ekledi:
“Genel Merkez’de, tebdil-i kıyafet yapılacak çalışmanın ardından Bursa için karar verilmesi eğilimi var. O nedenle saha çalışmasının bugünlerde yapılması hedefleniyor.”
Bu arada…
Aday belirleme, özellikle de Büyükşehir Adayı ile ilgili gelişmeleri değerlendirmek üzere pazartesi günü CHP ilçe başkanları toplantı yaptı.
Toplantıda…
Kimi ilçe başkanları “Bozbey’in bir an önce açıklanmasını” isterken, kimileri de “Bozbey’siz Nilüfer’i kaybetme riskini” dile getirdiler.
Mudanya ayrışması CHP’yi kilitledi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu her defasında Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’a “Sıkıntı yok” diyor, ama Ankara’dan da değişik haberler geliyor.
Örneğin…
CHP’nin güç çatışması yaşaması nedeniyle kararın sonuçlanmadığı söyleniyor:
“Mudanya Belediye Başkanı Türkyılmaz’ın Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık’ın kırmızı çizgisi olduğu biliniyor. Lale Hoca karşıyken Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ve İl Başkanı Hüseyin Akkuş destekliyorlar. Bu da Mudanya kararını kilitliyor.”
Uzman yorumu: Siyaset istişareyi biliyor, müzakereyi yapamıyor
Tam da… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin görüşmeye başladıkları anda ziyarete geldi.
Dr. Deniz Kite Güner’in biyografisinde yok yok:
Türkiye’nin ilk profesyonel ve uluslararası arabulucusu, Mısır’ın ilk Türk Müsteşarı, Milano Ticaret Odası ve Floransa Arabulucular Odası uluslararası arabulucusu, Amerikan-Türk İş Geliştirme Konseyi kurucu üyesi ve daha bir çok unvan.
2003’te, kimse bilmezken arabulucu çalışmalarını başlatan, İtalya’nın Livorna takımını Adana’ya getirerek Adana Demirspor’u taraftarıyla barıştıran ve lig yükselmesini sağlayan, uluslararası arabulucu akreditasyonu yapan Güner şimdilerde müzakere kültürü üzerine çalışıyor.
Yani…
Öncülük ettiği arabuluculuktan sonra müzakere kültürü öncülüğü yapıyor. Bu amaçla da, Bursa Felsefe Kulübü ile birlikte Uludağ Üniversitesi öğrencileriyle buluşacak.
Bursa Felsefe Kulübü Başkanı Gürkan Kaya ile geldiğinde, Erdoğan-Bahçeli buluşmasını yorumlamasını istedik.
Şunu söyledi:
“İstişarede lider herkesin görüşünü alır, kendi kararını uygular. Müzakere anlaşmayı hedefler. İttifak görüşmesi ise siyasi pazarlık, müzakere değil.”
Düşüncesi şu:
“Siyasiler istişareyi biliyor, ama müzakereyi yapamıyor. Önümüzde seçim var. Birbirlerini övmesinler, ama kötülemesinler de. Türkiye’nin ihtiyacı olan partilerüstü birleşme müzakereyle olur.”
İYİ Parti’de ‘teveccüh’ Emin Balkan’a, hedef 5 de ilçe kazanmak
Siyasetin merkezi Ankara’da şu günlerde ittifak görüşmeleri yapılıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener görüşmesi iki partini teşkilat/örgütleri kadar diğer partilerin de ilgi odağı oldu.
İYİ Parti İl Başkanı Dr. Yahya Bahadır bu görüşmeyi anımsatırken, şu bilgiyi de verdi:
“Biz Bursa’da kendi seçim gündemimiz ve kendi adaylarımızla kendi yolumuza devam ediyoruz.”
Söylediği şu:
“Evet, Ankara’yı izliyoruz. O görüşmede Bursa masada değildi. Biz de kendi yolumuza devam ediyoruz. Örneğin adaylarımız yüzde 80 belli.”
Şu bilgiyi verdi:
“Başvurular 1-15 Aralık arası olacak. Fakat biz önceden alacağız. Sonra da anket yapacağız. O ankette kim öndeyse onunla yürüyeceğiz.”
Hedefi de açıkladı:
“Mustafakemalpaşa, Karacabey, Orhaneli, Yenişehir, Gemlik’te seçimi kazanabileceğimizi düşünüyoruz. Dikkatimizi hedefteki ilçelere verdik.”
Bu noktada…
Büyükşehir adaylığını da sorduk. Samimiyetle cevap verdi:
“Prof. Dr. Emin Balkan’la görüşmelerimiz var. Biz Emin Hoca’ya sıcak bakıyoruz, Hoca da bize sıcak bakıyor. Teşkilatımızın da teveccühü var.”
Ağaçlandırma için Bakan’lı başlangıç
Kuşku tohumlarını akıllara düşüren Mudanya Yolu’ndaki orman yangını 11 Ağustos’ta çıktı. Sonrasında Orman Bölge Müdürlüğü çok hızlı hareket edip yanan ormanlık alanı temizledi.
Şimdiyse…
Yananın ormanın yerine ağaçlandırma kampanyasını başlatmak üzere Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli geliyor. 7 Aralık’taki tören, Çağrışan’da olacak.
Bakan Pakdemirli ayrıca Türkiye’nin en büyüğü olan Karacabey Ziraat Odası’nı açıp Türkiye Ziraat Odaları ile yeni binada toplantı yapacak.