Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Tarımda ‘kendi kendine yeten ülke’ olmanın 3 kritik formülü

Gerçi… Barış Pınarı Harekatı ve bağlı gelişmeleriyle politik gündem trafiği içinde yeterince yer bulamadı, ama 16 Ekim’de Dünya Gıda Günü kutlandı.

Oysa…

Yakın zaman öncesine kadar tarımda kendine yeten ülkeyken bugün ithalatla açık kapatan bir ülke olarak içinde bulunduğumuz durum çok önemli.

İşte…

İnsanın yaşamını sürdürebilmesi için vazgeçilmezi olan gıdanın temeli tarımı konuya kafa yorup Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı döneminde milli tarım hamlesi başlatan Faruk Çelik’e sorduk.

1-302.jpgSorumuza üç kritik formülle cevap verdi:

“Birincisi planlı üretim. İkincisi arazinin korunması. Üçüncüsü de özellikle kimyasallardan toprağımızın korunması.”

Söylediği şu:

“23 milyon hektar tarıma elverişli arazimiz var. Öncelikle bunları toplulaştırıp verimli hale getirmeliyiz.”

İkinci adım şu:

Hangi arazimizde, hangi bölgemizde, hangi havzamızda ne ekeceğimizi belirlemeliyiz. Sonra da ‘Sen şurada tarım yapacaksan, şunu ekersen destek veririm, bunun dışında bir şey ekersen destek yok’ demeliyiz.”

Bunun üretim planlaması olduğunu vurgulayıp örnek verdi:

“Ülke olarak yılda 260 bin ton kuru fasulye tüketiyoruz. Fakat 230 bin ton üretiyoruz. Demek ki, üretimini 260 bin tona çıkarmak gerekiyor.”

Başka br örnek verdi:

“Tükettiğimiz pamuk 4 milyon ton, ama üretimimiz 2 milyon ton. Bunu arttırmak mümkün, Bakanlığım döneminde denedik, 1 yılda yüzde 65’e çıkardık. Üretim planlamasıyla yüzde 80-90’a çıkarmak da mümkün.”

Ardından…

“Geçen yıl soğan patates sıkıntısı yaşanacağını Bakanlığım dönemimde gördük” dedi ve destekleme paketi kapsamına aldıklarını söyleyip şunu anlattı:

“Niğde ve Nevşehir’de patates yetişen alanlarda hastalık vardı, sıkıntı belliydi. ‘Karacabey’de, Erzurum’da, İzmir’de ya da filan yerlerde ekerseniz daha çok destek vereceğiz’ derseniz üretimi planlar sıkıntı çekmezseniz.”

Şunu da ekledi:

“Çiftçilikten, hayvancılıktan çıkan bir daha dönmez, başka işlere yönelir. Onun için, bu kutsal meslek tarımı yapan çiftçilerimize destek olmalıyız.”

Uyarısı da şu:

“Tarımın partisi, siyaseti olmaz. Politikalar üstü yürümek zorundayız.”

 

Tarımda yabancı çiftçiyi finanse etmeyelim

 

Geçmiş dönem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak görev yapan Faruk Çelik, tarımsal ürün ithalini şöyle görüyor:

“İthalat kolay. Fakat ithalat Brezilya, Uruguay, Macaristan, Romanya gibi ülkelerin çiftçisini finanse etmek demek.  Bunu vicdan kabul eder mi?”

Şöyle devam etti:

“Niye canlı lop et yurtdışından gelsin? Kendi hayvanımızı yetiştirmemize engel var mı?”

Söylediği şu:

“Başka ülkelerin çiftçisine destek vereceğimize kendi çiftçimize destek verirsek tarımımız şaha kalkar.”

 

Bursa çiftçisi 9 ürünle Türkiye’de en fazla üretim şampiyonu oldu

 

3-200.jpgTabloyu… Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Lale Yıldız’ın hafta içinde Dünya Gıda Günü sunumundan aldık.

Dikkat çeken şu:

Bursa çiftçisi, 9 tarla ürününde Türkiye birinciliğini elinde bulunduruyor. İlk sırada 904 bin 057 tonla Türkiye üretiminin yüzde 26.6’sını oluşturan salçalık domates var.

Onu…

Türkiye üretiminin yüzde 39.6’sı olan 206 bin 128 tonla armut izliyor. Üçüncü sırada 62 bin 335 tonla genel üretiminin yüzde 24.6’sı olan pırasa yer alıyor.

Liste…

42 bin 616 tonla yüzde 39.7 üretime ulaşan taze bezelye, 5 bin 748 tonla yüzde 98 olan ahududu, 2 bin 382 tonla yüzde 71 üretim yapılan Brüksel lahanası, 2 bin 119 tonla yüzde 83.4 üretim oranı olan böğürtlenle devam ediyor.

Yanı sıra…

Tüketimi az olan ve üçgül adıyla bilinen yeşil ot 46 tonluk üretimiyle yalnızca Bursa’da üretiliyor. Aynı kategorideki pepino da ülkede 24 ton üretilirken, bunun 20 tonunu Bursa çiftçisi sağlıyor.

 

İhracat şampiyonları incir, biber, kiraz

 

Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Lale Yıldız’ın açıkladığı tabloda Bursa’nın ihracat şampiyonu tarımsal ürünler listesi de var.

Buna göre…

12 bin 376 tonla incir ilk sırada, 11 bin 184 tonla biber, 9 bin 037 tonla kiraz onu izliyor. 7 bin 951 tonla armut dördüncü, 5 bin 205 tonla nar beşinci.

Ardından…

3 bin 773 tonla ayva, 3 bin 347 tonla üzüm, bin 866 tonla patlıcan, bin 822 tonla nektarin, bin 742 tonla kabak geliyor.

Bursa’nın sembollerinden şeftali ise 657 tonla onbirinci.

 

Davutoğlu’nun Manisa buluşmasında tanıdık isim: Mustafa Öztürk

 

5-065.jpgDışişleri Bakanlığı, Başbakanlık ve genel başkanlık yaptığı AK Parti’den ihracı istenen, ancak disiplin sürecinde istifa eden Ahmet Davutoğlu böylece siyasette bir ilk oldu.

İstifası sonrası…

Somali Büyükelçisi olarak görev yaparken kontenjanından 2015 seçiminde AK Parti Bursa Milletvekili seçtirdiği, ancak Bursa ile hiç ilgisi olmayan Cemalettin Kani Torun da AK Parti’den ayrıldı.

Bir yandan…

Yeni parti kurma hazırlıkları yapan Davutoğlu, bir yandan da il ziyaretleriyle taban oluşturma çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda…

Manisa ziyareti sırasında Manisa Dostları Platformu toplantısında konuşurken ekrana Bursa’dan tanıdık bir isim yansıdı: Mustafa Öztürk.

Geçmişte…

Telekom Bölge Müdürü olarak Bursa’da görev yapan, 2011-2015 dönemi AK Parti Bursa Milletvekili olan Öztürk’ün yeni partide Davutoğlu ile birlikte yer alacağı da bu görüntüyle anlaşıldı.

 

Öğrencilerden Mehmetçiğe selam

 

6-048.jpg

Avrupa’da kimilerini korkuttu, ama asker selamı zaten bu toplumun sevincini paylaştığı bir semboldü. Şimdilerde Barış Pınarı Harekatı nedeniyle daha coşkulu sergileniyor.

Nitekim…

Yıldırım İlçesi’nde Ertuğrulgazi Mahallesi’nde bulunan Ertuğrulgazi Anadolu Lisesi öğrencileri cuma akşamı bayrak töreni sırasında çok özel bir kareografiyle Mehmetçiğe selam gönderdiler.

Kırmızı ve beyaz tişörtleriyle öğrencilerin bayrak kareografisi ve asker selamı izleyen herkesi heyecanlandırdı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X