Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Şeker hastalığında önerilen çaylar

Köşe Yazısını Dinle
Kıymetli okurlarım. Şeker hastalığı hem ülkemizde hem de dünyada giderek artmaktadır. Çocuklarda da kilo alımı ve özellikle karın bölgesindeki yağlanma, onların da aynı erişkilerdeki gibi insülin direnci ve ardından şeker hastası olmasına yol açmaktadır. Sizlere eğer şeker hastalığınız varsa rahatlıkla içebileceğiniz çaylardan bahsedeceğim. Hatta içerisindeki kimyasallardan bazılarının şeker hastalığının vücudunuzda yapacağı tahribatları önleyici, insülin hassasiyetini arttırıcı etkileri olan çaylar hakkında bilgiler vereceğim. Gazlı içecekler veya şeker içerikli kahve çeşitleri yerine bunları içmek sizlere mutlaka yarar sağlayacaktır. Unutulmasın ki şeker hastalarında vücudun yeterince suyunun olması şeker hastalığının kontrolünde çok önemlidir.
1-SİYAH ÇAY: Anti iltihabik, antioksidan ve kan şekerini düşürücü etkilere sahip olan theaflavin ve thearubigin adlı maddelere sahiptir. Fareler üzerinde yapılan bir çalışmaya göre siyah çay vücutta bazı proteinleri faaliyete geçirerek karbonhidrat emilimini azaltıp kan şekerini düşürmektedir. İnsanlar üzerinde de bu konuda çalışmalar sürdürülmekte ve şimdiden olumlu etkiler görülmektedir. Siyah çay insülinin salgılanma şeklini daha sağlıklı bir hale getirmektedir. Günde en az 4-5 bardak içilmesi önerilir.
2-YEŞİL ÇAY: Hücresel hasarları engelleyici ve kan şekerini kontrol etmeyi sağlayan maddeler içerir. İçerisinde bulunan EGCG adlı madde kaslara kandan şeker akımını arttırır ve kan şekerinin düşmesine neden olur. 1133 kişiinin araştırıldığı toplam 17 çalışmanın raporlarına göre yeşil çay uzun süre kullanıldığında 3 aylık şeker ortalama düzeylerini gösteren HbA1c düzeylerini anlamlı derecede düşürmektedir. Aynı zamanda yeşil çayın şeker hastalığına yakalanmayı da engelleyici etkileri vardır. Günde3-4 fincan önerilir.
3-HİBİSKUS ÇAYI: Ekşi çay olarak da bilinir. Bu bitkinin yapraklarında bulunan antosiyaninler ve organik asitler şeker hastalarında gelişen yüksek tansiyonu önlemede çok yarar sağlamaktadır. Bunun yanında bu çay insülin direncinin azaltılmasına da yardımcı olmaktadır. Önerilen doz 2 kez 240 mililitredir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bu çayın bazı diüretik ilaçlar ile etkileşime girebileceği ve yararlarının kaybolacağıdır.
4-TARÇIN ÇAYI: Eskiden beri antidiyabetik olduğu bilinmektedir. Yakın zamanlarda yapılan bir çalışmaya göre günde 6 gram tarçın içeren çaylarının kullanımı ile kan şekeri düzeyleri anlamlı derecede azalmaktadır. Etkilerini kan şekerinin kana yavaş emilmesini sağlayarak ve insülin hassasiyetini arttırarak gerçekleştirdiği kanıtlanmıştır. Bazı çalışmalar kan yağlarının düşürülmesinde de etkileri olduğunu göstermiştir.
5-ZERDEÇAL ÇAYI: Uzun zamandır kan şekeri üzerine olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Etkisini insülin hassasiyetini arttırarak ve bu yolla kan şekerini düşürerek göstermektedir. Kan yağları üzerine de olumlu etkileri vardır. Bu gibi etkileri içerisinde bulunan kurkumin adlı madde ile gerçekleştirir. Şeker hastalarında oluşan böbrek hasarlarının tamirine de yardımcı olabilmektedir. Karabiberde bulunan piperin adlı madde kurkuminin etkinliğini daha da arttırır. Bu nedenle zerdeçal tozuna bir miktar karabiber katılması önerilir.
6-PAPATYA ÇAYI: 64 diyabetli kişi üzerinde yapılan bir çalışmaya göre her yemekten sonra 3 gram papatya ile hazırlanmış 150 mililitrelik çaylar kan şekeri kontrolünde olumlu etkilere sahiptir. Aynı zamanda bu çay vücudun doğal antioksidanı olan glutatyon peroksidaz miktarını da arttırarak şeker hastalığına bağlı hasarları düzeltici etkilere sahiptir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X