Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Serotonini doğal yollar ile arttırmak mümkün

Köşe Yazısını Dinle

Serotonin, ruh halinizi düzenlemekten tutun da iyi bir sindirim fonksiyonuna kadar birçok yerde gerekli olan bir kimyasal ileticidir (nörotransmitter). İyi bir uykuyu sağlar, iştahı düzenler, öğrenme ve hafıza fonksiyonlarına katkıda bulunur, olumlu duyguları ve toplumsal yaşamanın gereklerini uygulamayı sağlar. Serotoin düşüklüğünde kişi sinirli ve agresiv davranışlar gösterir. Endişelidir, depresif yakınmalar sergiler, sindirim bozuklukları yaşar, uykuları düzensizleşir, her daim yorgun hisseder, tatlı ve unlu gıdalara karşı aşırı istek duyar. Serotonin düzeyimizi arttırmak için size gerekli olan maddeleri sıralayayım.

1-Peki, gıdalar ile birlikte serotonin alabilir miyiz? Hayır. Serotonin vücutta triptofan denilen bir amino asit ile sentezlenir. Amino asit dediğimiz moleküller birleşerek proteinleri oluşturan maddelerdir. Triptofan içeren besinler diğer amino asitlerden de zengin olduğu için bunlar da beyine geçer ve bazen triptofan bu emilenlerden daha az emilebilir. Bunun da çaresi triptofan içeren gıda maddelerinin belirli bazı gıdalar ile birlikte alınmasından  geçer. Son yapılan çalışmalara göre triptofandan zengin gıdalar ile birlikte az bir miktar sağlıklı karbonhidrat alımı (öğün başına 25-30 gram) triptofanın beyin dokusuna geçişini arttırmaktadır. Örnek olarak somon veya hindi eti yanında az bir miktar tam buğday ekmeği veya kahverengi pirinç gibi. Bu örnekler internetten kolaylıkla çoğaltılabilir.

2-Egzersiz uzun zamandır bilindiği gibi kanınıza triptofan salınımını arttırır ve diğer aminoasitlere göre beynimizin triptofanı daha çok almasını sağlar. Aerobik egzersizler (uzun süreye yayılarak yapılan ve bol oksijen kullanımı gerektiren egzersizler) bu konuda çok etkilidir. Tempolu yürüme, yüzme, bisiklet kullanma gibi.

3- Kış aylarında daha düşük seyreden serotonin düzeyleri yazın ve sonbaharda daha yüksektir. Güneş ışığının serotonin yapımına katkısı olduğu düşünülmektedir. Son çalışmalar cildimizin de serotonin sentez edebildiği kanıtlamaktadır. Yağmurlu, kapalı havalı yerlerde yaşıyorsanız veya cilt kanseri riski taşıyan biri iseniz terapi şeklinde aldığınız ışık ile de serotonin yapabilirsiniz. Bipolar bozukluğu olanlarda ışık terapisi sıkıntı yaratabilmektedir. Bu konuda dikkatli olunmalıdır.

4-Orman yürüyüşleri ve ormanlık ortamlarda serotonin yapımı artmaktadır.

5-Bazı bitkisel takviyeler (hekim görüşü alınmalıdır) serotonin sentezini arttırabilmektedir. Probiyotikler, saf triptofan gibi birçok bileşik mevcuttur.

6-Masaj, yoga, bazı meditasyon teknikleri, aroma terapiler, derin nefes egzersizleri, günlük tutmak, sakinleştirici müzik dinlemek, yardıma ihtiyaç duyanlara destek olmak gibi durumlar da serotonin düzeylerini arttırmaktadır.

Kıymetli okurlarım. Paramız, arabalarımız, evlerimiz birçok şeyimiz oldu. Ancak mutlu olmayı atalarımız kadar beceremedik. Atalarımızın neden bizlerden daha mutlu oldukları yukarıda anlatılanlarda saklı gibi durmuyor mu?

BADEM SÜTÜNDEN YAPILAN YOĞURT

Merak edenler için yazıyorum. 3 Haziran 2023 kaynaklı bir makale bildiğimiz sütten yapılan yoğurt ile badem sütünden yapılan bitki bazlı yoğurdu karşılaştırmış. Massachusetts Amherst Üniversitesi’nden yapılan bir araştırmaya göre, besin yoğunluğu söz konusu olduğunda, badem sütü yoğurdu mandıra bazlı yoğurda göre öne çıkıyor. Ancak diğer bitki bazlı yoğurtların her birinde protein, kalsiyum ve potasyum mandra yoğurduna göre daha düşük bulunmakta. Mandıra sütünde hayati önem taşıyan B12 vitamini boldur. Badem sütü kaynaklı yoğurt ise daha fazla lif, daha az şeker ve tuz ve daha çok mikrobesin içeriyor. Uzmanlar özellikle kilo sıkıntısı olanların ve şeker hastalarının içerdiği lifler nedeni ile daha fazla tokluk veren badem sütü kaynaklı yoğurdu tercih edebileceklerini belirtiyorlar.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X