Yerel seçim hareketliliği sürüyor. İktidar partisinde başvurular bitti. Diğer partilerimizde belediye başkan aday adayları dosya vermeye devam ediyor. AK Parti 2019‘da Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayını İstanbul’da açıklamıştı.
İstanbul‘daki Haliç Kongre ve Kültür Merkezi‘nde Marmara Bölgesi belediye başkan adayları ile birlikte Bursa‘nın adayının da 2017‘deki atamanın ardından Alinur Aktaş olduğu duyurulmuştu.
AK Parti bu kez de aynı yöntemi kullanır mı bilmiyoruz?
Büyükşehir belediye başkan adayının netleşmesi sonrası da ilçe belediye başkan adaylarının ismi belirlenecek. İktidar partisine başvuran ilçe belediye başkan aday adayları kadar heyecan Büyükşehir için de yaşanıyor. Başvuru yapmadıkları halde ismi Bursa için anınlar da o bekleyiş içindeler.
AK Parti tercihini bu kez kimden yana kullanacak? İşbaşındaki Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş‘a tekrar vize verilecek mi yoksa değişim mi yaşanacak?
Saha anketleri, partinin Bursa koordinatörlerinin raporları, biraz da MHP ile sürdürülen ittifak görüşmeleri ve yeniden olası CHP ile İYİ Parti flörtünün sonuçları bunda etkili olacak.
20 Şubat‘ta Yüksek Seçim Kurulu‘na sunulacak kesin aday isimlerinin Bursa ve ilçelerinde kimler olacağına dönük kulisler daha çok ısınacak. İlçe belediye başkan adaylarının netleşmesi ise zaman alabilir.
AK Parti‘nin Marmara Bölgesi‘nde, elindeki tek en büyük anakent belediyesi olan Bursa‘nın riske edilmesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın izin vermeyeceğini düşünüyoruz. AK Parti‘nin üst katlarında İstanbul ve Ankara kadar Bursa‘ya da aynı önemin verildiği dillendiriliyor.
Çeyrek asırlık Zoopark
Bursa‘nın 1998 yılında ziyarete açılan Hayvanat Bahçesi‘nin ve Botanik Park‘ın yapım hikâyesini hatırlıyoruz. Bursa‘nın bir fayda kuruluşu olan BESAŞ‘ın üretim ve satıştan elde ettiği kârla yapımı tamamlanan Botanik Park ile Hayvanat Bahçesi 25 yılı geride bırakmış.
İnşa edildiği yıllardaki siyasi tartışmalar ve buraya imza atan dönemin büyükşehir belediye başkanı Erdem Saker‘e dönük hakaretvari çıkışlar dün gibi hafızamızda.
Kentimize kazandırılan bu eseri değersizleştirmek, itibarsızlaştırmak için insaf sınırlarının ötesinde sözler sarf edenler bugün siyaset arenasından silinip gittiler. Fakat, Bursa Zoopark dimdik ayakta ve bugüne dek milyonlarca ziyaretçiye kapılarını açtı. Üstelik, ovanın ortasındaki riskli bir kaçak yapılaşma bölgesini de koruyarak, park ve rekreasyon alanı olarak kalmasını sağladı. Bitişiğindeki Botanik Park ile birlikte Bursalıların soluklanabileceği, çocuklarıyla rahatça gezip dolaşabilecekleri bir yere dönüştü.
Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliği EAZA üyesi de olan Bursa Zoopark, bugün bin dolayındaki hayvanla da bölgenin en büyük komplekslerinden biri konumunda.
Zoopark‘ın kurucusu Erdem Saker halen burada danışman olarak hizmet veriyor. Kendinden sonraki başkanlarımızda onun fikirlerinden faydalanmaya devam ediyor.
Yakın Çevre Yolu altındaki kaçak yapı riskini baskılayan ve bölgenin yeşil alan olarak korunmasına katkı sağlayan Bursa Zoopark‘a nice çeyrek asırlar diliyoruz. Çocuklarımıza hayvan sevgisi aşılayan Bursa Zoopark‘ın kuruluşunda emeği olan başta Saker olmak üzere buranın gelişimini sağlayan tüm belediye başkanlarımızı da kutluyoruz.
Botanik ve Zoopark yapılmamış olsa bugün o bölge belki de bitişiğindeki semtler gibi ruhsatsız yapı alanına dönüşecekti.
CHP’de aday adaylarının Nilüfer ilgisi
Bursa‘da CHP‘nin üç ilçede belediye başkanı var Nilüfer, Mudanya ve Gemlik‘i CHP‘li belediye başkanları yönetiyor.
CHP‘nın 31 Mart yerel seçimlerinde bu üç ilçede Genel Merkez’deki lider değişimi sonrası izleyeceği aday belirleme yöntemi de merak ediliyor.
Lider değişiminde açık tavır alan kimi başkanlar var. CHP‘nin yeni Genel Başkanı Özgür Özel safında yer alan aday adayları da çok. Eski lider Kemal Kılıçdaroğlu‘na bayraktarlık yapanlar da biliniyor.
CHP ‘de aday adayları Nilüfer‘i garanti gördükleri için buraya ilgileri bir hayli fazla. 15 dolayında aday adayından bahsediliyor.
Keza, işbaşındaki Belediye Başkanı Turgay Erdem bir dönem daha devam etmek istiyor ve başvurusunu da yaptı.
CHP Nilüfer için zor bir karar verecek. Mudanya ve Gemlik‘te de CHP‘nin işinin kolay olduğunu sanmıyoruz. Mevcut başkanların kaderi Genel Merkez’in, Parti Meclisi’nin ve yeni liderinin elinde.
Diğer yandan; önceki dönem kazanmaya ramak kalınan ve kıl payı farkla kaybedilen Osmangazi‘de de 3. kez aynı adayla devam edilir mi? O adayı, kongreyi kaybeden Kılıçdaroğlu’nun Bursa milletvekili listesinden çıkardığında çok erken ilan ettiğini biliyoruz.
Kaldı ki, o ismin gönlünün de Nilüfer ve Mudanya‘da olduğu konuşuluyor.
AK Parti gibi CHP‘nin de, elindeki ilçeleri koruma ve bunlara yenilerini katma konusunda ince eleyip sıkı dokuyacağını, İYİ Parti ile lokal bazlı işbirliği arayışını Bursa‘da da zorlayacağını düşünüyoruz.