Daha geçtiğimiz günlerde Avrupa Hentbol Federasyonu Kupası’nın 1. Tur elemelerinde Yunanistan’ın PAOK takımı ile oynayan Muratpaşa Beldiyespor takımımıza deplasmanda yapılan saygısızlığı unutmuş değiliz.
Sahaya yağ fırlatmalar, tükürmeler komşu ülke takımının taraftarına yakışmış olabilir ama biz aynı coğrafyayı paylaşanlar olarak doğru bulmuyoruz.
Hemen her ülkede fanatikler böylesi aşırılıklara imza atıyor.
Ama sporun birleştirici yönü de var.
Merkezi Bursa’da bulunan Oksijen Spor Kulübü önceki gün yeni bir adım attı.
Yunanistan’ın Aspida Xantis Kulübü ile temasa geçen Oksijen Spor Kulübü Başkanı Ali Kemal Arslan, koç ve oyuncu gelişimi için birlikte hareket etme teklifini Başkan Petros Raftapulos’a iletti.
Komşu kulübün menajeri Dimitris Panagiotopulos, Antrenör Nedim Karamehmet ile İskeçe’de görüşen Arslan komşudan mutlu döndü.
Konuştuğumuz Arslan, şunları söyledi:
“Bursa’da 2007 yılında kurduğumuz Oksijen Spor Kulübü mütevazi bir şekilde Bursa basketbolunun en çok lisanslı altyapı kulübü olmayı başardı. 2016-2017 Bursa Basketbol Ligi’nde 12 kupa kazanan tek takım oldu. Kupaların 4’ü ise lig şampiyonluğu. Bursa ve dışında bir çok takımımın altyapısında sporcularımız oynadı. Halen Yıldız Milli Takım aday kadrosunda 5 sporcumuz var.”
Kulüplerinin aynı zamanda geleceğin koçlarını da yetiştirdiğine dikkat çeken Arslan şöyle devam etti:
“Bu sezon TOFAŞ Spor Kulübü’nde Oksijen’in yetiştirdiği 3 koç görev yapıyor. Yine çok önemli stajyer bir koç Uludağ Üniversitesi’ni birincilikle kazandı. Şimdiki hedeflerimizden birisi de uluslararası oyuncular ve koçlar yetiştirmek. Bunun için ilk adımı komşumuz Yunanistan’ın İskeçe şehrindeki Aspida Xanthis Kulübü ile attık. Komşu komşunun külüne muhtaçtır. Biz de sportif anlamda birliktelik için yola çıktık. Bizi nazikçe kabul eden başkana teşekkür ediyoruz.”
Onlarca sporcuyla son dönem Bursa’da dikkatleri üzerine çeken Oksijen Spor Kulübü’nün Başkanı son olarak da şunları söyledi:
“Hayalimiz şuydu. Sporcularımızla doğru yaşam alışkanlıkları kazanarak bunu sahaya yansıtmaktı. Çünkü, saha da yaşamın bir parçası. Şunu gayet iyi biliyoruz ki, tek başına kendinle kurduğun hayali bencilce kendin yaşarsın. Ama toplum ve dünya ile kurduğun hayali dünya ile yaşarsın. Ben sporcularımla yaşamayı ve yaşlanmayı seçtiğim için çok iyi geri bildirimler aldım.”
Hayatını spora ve sporcu yetiştirmeye adamış bir hocadan duymak istediğimiz güzel tespitler bunlar.
Belediyelerimiz amatör spora katkı sunuyor.
Fakat, böylesi özel takımlara da sahip çıkmak gerekiyor.
Kendi çapında branşında başarılar kazanmış kulüplerimizin önü açılmalı.
Sporun birleştirici ruhu için yurtdışına da açılan Oksijen Spor Kulübü’nün Başkanı Ali Kemal Hoca’yı kutluyoruz.
Komşumuz Yunanistan’ın İskeçe kentindeki aynı branşta faaliyet gösteren kulübün ayağına giderek sporcu ve koç yetişrme konusunda işbirliği teklif etmiş.
Bunlar aynı zamanda iki kentin birleşmesini de sağlayacaktır.
İskeçe’den Gümülcine’den Kavala’dan ve Yunanistan’ın daha bir çok şehrinden kentimizde yaşayan hemşehrilerimiz var.
O şehirden gelecek sporcuları bağırlarına basacaklardır.
Keza, fanatiklere rağmen Oksijen’in İskeçe’deki kulüple işbirliği de iki ülke halklarının kaynaşmasına yardımcı olacaktır.
Kentlerin kardeşliğinden sonra şimdi spor kulüplerinin kardeşliğiyle de karşılıklı işbirliği zemini güçlenecektir.
Benzer adımları kentimizdeki diğer branşlarda faaliyet gösteren kulüplerimiz de atmalı.
Sadece Yunanistan ile değil, diğer tüm komşu ülkelerin spor kulüpleriyle de işbirliği arayışına girilmeli.
Siyaseten ve diplomatik olarak sorunlarımız olabilir ama bunlar komşu ülke ve kentlerin halklarıyla bir araya gelmemize engel değil.