Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saim Kılavuz göreve geleli 2,5 yıl olmuş. 70 bini öğrenci, 8 bini akademisyen ve personelden oluşmak üzere 80 bine yakın nüfusla Türkiye’nin küçük ölçekli bir ili kadar büyüklüğe sahip üniversiteyi yönetiyor.
Prof. Kılavuz dün sabah Üniversite’de düzenlediği basın toplantısında 2,5 yılını değerlendirdi, biz de gidip kendisini dinledik.
Rektör Hoca ilahiyat kökenli.
Eskiden askeri ve bürokratik vesayetin hâkim olduğu yıllarda, üniversiteleri hep mütedeyyin kesimle sorunlu, sıkıntılı, takıntılı, asker önünde düğme ilikleyen ve hazır ola geçen rektörler yönetirdi. 2002 sonrası o rektörler AK Parti hükümetlerine karşı direnseler de artık buralardan uzaktalar.
Saim Hoca’yı işbaşına geldiği yıldan beri izliyoruz.
Gerçekten başarılı bir rektör. Hep tıpçıların yönettiği üniversiteyi, pekala bir ilahiyat kökenlinin de idare edebileceğini kanıtladı.
Öğrenci, akademisyen, personel ve diğer paydaşlarla kurduğu diyalogla üniversitedeki memnuniyet oranını yüzde 62’lere kadar yükseltti. Ulaşılabilir bir rektör ve üst yönetim anlayışını hâkim kıldı. Yönettiği üniversitenin tüm birimlerini kapsayan genel bir TSE belgesi kazandırdı. Sorun yok mu? Elbette olacak.
Göğsünü gere gere, “Bugün için üniversitenin geldiği noktadan son derece memnunum” diyor.
Prof. Kılavuz pandemi döneminde devletin gönderdiği kaynakla 400 milyon liralık borcu da kapatmış. Üniversitesi, dünyada bin 319. sırada, Türkiye’de ise 14. sırada.
Şimdi üniversiteyi farklı bir boyuta taşımaya çalışıyor.
Reno, ARGE için üniversiteye dönme kararı almış. TUSAŞ’a 2 bin metrekarelik bir bina yaptıklarında, öğrenci ve 150 mühendis burada milli muharip uçağın parçalarını hafifletecek çalışmalar yapacak. TOGG’un beyin ve ara eleman gücünü eğitmeye, karşılamaya hazır olduklarını söylüyor.
Hoca, üniversiteye arazi satan 350 kişinin açtığı bedel artırım davaları ve sorunlu otel dosyalarıyla da epey yol almış. Davaları üniversite kazanmaya başlamış.
Pandemi yatırımları etkilemiş ama Diş Hekimliği Fakültesi binasına ve 72 yataklı organ nakli merkezine hayırsever bulmuş. 250 yataklı çocuk hastanesi için 350 milyon liralık ödenek temin etmiş. Yeni yoğun bakım 30 milyon liralık ödenekle yapılacak. 2 bin metrekarelik yeni bir acil servis yapılarak üniversiteye yakışır hale getirmek için kolları sıvamış.
Saim Hoca, Tıp Fakültesi Hastanesi’ne, tıpçı rektörler döneminden daha fazla bir yatırımın bu dönem yapıldığını da üstüne basa basa vurguluyor.
Saim Hoca, dönemi sonunda vedaya hazırlanıyor ama bize göre üniversiteye kazandırdıklarıyla ismini hep hayırla andıracaktır.
Santral sakinleri bu tadilata itiraz ediyor
Sekiz ay önce sel ve su baskınlarından etkilenen Ovaakça’nın bir mahallesi var ki, onlar, ‘Baskın bizi etkilemedi, bu plan değişikliği niye” diye soruyorlar. Büyükşehir Belediye Meclisi geçtiğimiz 16 Eylül’deki oturumda Ovaakça’daki Santral Mahallesi’nde 40’a yakın bina sahibini ilgilendiren bir plan tadilatıyla, dere yatağındaki kaldığı gerekçesiyle konut adasını park alanına aldı.
Mahalleden değişikliğe reaksiyon var.
Muhtar Yasemin Vatansever ve mahalle sakinleri değişikliğin iptali için siyasi partileri dolaşıyor. Meclise itirazlarını yapmışlar. Muhtar Vatansever, görevden alınma pahasına bile olsa vatandaşın hakkını aramak için kendilerinin yanında olacağını söylüyor.
Ağırlığı Bulgaristan’dan zorunlu göçle gelmiş soydaşların oluşturduğu sakinler, “Bizim binalarımızı sel basması için önce çevrim santralinin sular altında kalması ve onu aşması gerekiyor. Dere yatağının tam ortasındaki parsellerden değişiklik yapılması soru işareti. Bir de yapı adası oluşturulmuş. Ayrıca derenin diğer kesiminde de binalar var, onlar korunuyor. Asıl su basacak yer Ovaakça’nın mevcut yerleşimidir. Bizi niye kaldırmak istiyorlar anlamadık” diye soruyorlar.
Büyükşehir’in İmar ve Bayındırlık Komisyonu, itirazı hakkaniyet ölçüleriyle yeniden değerlendirmeli.
Merhum Erbakan Hoca için 81 ilde hatıra ormanı
Saadet Partisi Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı ile 81 ildeki kadın kolları merhum başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan adına bir Umut Ormanı projesiyle fidan bağış kampanyası başlatıyor.
Dün ziyaretimize gelen SP İl Başkan yardımcıları Ali Osman Karahan, Yunus Aydın, Basın Sorumlusu Erdoğan Aydın, Kadın Kolları İl Başkanı Hatice Ataş, Başkan Yardımcısı Hamdiye Atmaca, Osmangazi Kadın Kolları Başkanı Ayfer Bucak bağış kampanyası hakkında bilgilendirdiler.
Buna göre; vatandaşlar, Orman Genel Müdürlüğü hesaplarına 12 lira yatırarak mart ayında dikilecek fidanları bağışlamış olacaklar. Kampanyanın duyurusu ise 1 Kasım Pazartesi günü Şehreküstü 15 Temmuz Şehitleri Meydanı’nda yapılacak. Fidan bağış kampanyası üç ay sürecek.