Barajlarımızda kentimizin ihtiyacını karşılayacak miktarda su görünmüyor. Bu gidişle yine kuyulara talim edeceğiz. Yağış olmazsa, Bursa’nın barajları kente yetmeyecek görünüyor.
BUSKİ Genel Müdürlüğü bir yandan baraj havzalarında su fakirliği yaşarken diğer yandan da mali anlamda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya. Kurumun dış finans kaynaklarından altyapı için temin ettiği krediler, dövizin milim oynaması ile milyonlarca liralık ilave yük getiriyor.
BUSKİ, artan işletme maliyetleri, dış borç ödemeleri ve zorunlu giderler yüzünden halen yüklenicilere istihkak ve personel maşalarını ödemede zorlanıyor. Bunun bir nedeni de, geçen yıl Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in seçmene verdiği vaat nedeniyle su tarifesinde yapılan yüzde 25’lik indirim.
BUSKİ şimdi yaşanılan mali kriz karşısında o indirimi ikiye, hatta üçe katlayacak yeni bir artış için hazırlık yapıyor.
Bugün toplanacak Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ve BUSKİ Genel Kurulu’nda suya en az yüzde 30 oranında yeni bir zam yapılması teklif edilecek. Ayrıca, 18 metreküpe kadar olan 1. kademe su fiyatlarında da metreküp sınırının 12’ye indirilmesi planlanıyor. Bunun da su fiyatlarında artı yüzde 25’lik bir artışa tekabül edeceği konuşuluyor. Böylece, toplamda BUSKİ yönetimi, BUSKİ Genel Kurulu ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nden su tarifelerinde yüzde 50’nin üstünde bir artış talep ediyor.
BUSKİ konutlarda 20 metreküp üstü tüketimler için 3. kademe tarifesine de geçmeyi planlıyor. 3. kademede abonelerin suyun tonuna 3 katı ödeme yapması söz konusu. Ayrıca, işyeri aboneleri için de kademeli fiyatlandırma gündemde. Ön ödemeli, kartlı abonelere de kademeli tarife kapsamına dahil ediliyor. Abonelerden alınan atık su bedelinin de yüzde 25’ten yüzde 50’ye çıkarılması da isteniyor. Bu da atık su tarifesinde yüzde 100’lük bir artış demek.
Teklif bugün toplanacak Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ve BUSKİ Genel Kurulu’nda Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilecek.
Komisyon ve meclis ne karar verir bilmiyoruz ama Bursalı aboneler için önümüzdeki aylarda dev bir su zammı kapıda. AK Parti’nin çoğunluğa sahip olduğu Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, CHP’li Büyükşehir ve BUSKİ yönetiminin talep ettiği bu orandaki artışa izin çıkar mı?
AK Parti Grubu talebi reddederse sürpriz olmaz. Ancak zam kararı çıkmazsa, BUSKİ’nin önümüzdeki aylarda personele maaşlarını bile ödeyemez duruma geleceği konuşuluyor.
Bir hatırlatma daha yapalım.
Ayrıca BUSKİ’nin su tarifeleri 1989 yılından bu yana da zaten TÜİK’in tüketici fiyat endeksindeki artış ve azalışa göre de her ay güncelleniyor.
Abonelere hiç de iyi haber vermemiş olduk.
Umutlanmıştık ama büyük düş kırıklığı
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum kendisine bağlı olan TOKİ eliyle dünyanın belki de en büyük kamu konut şantiyelerini yönetiyor.
6 Şubat depremlerinin vurduğu 11 ilimizde sürdürülen konut yapım hamlesinde büyük mesafe alındı. 250 bin konut tamamlanıp, depremzedelere teslim edildi. Bu sayı, yıl sonunda 453 bine ulaşacak.
Dünyanın hiç bir ülkesinin, bu kadar kısa sürede, çeyrek milyon konutun yapımını tamamlayacağını sanmıyoruz.
Türkiye bunu başardı.
Depremden 2,5 yıl sonra yarım milyona yakın deprem konutunun yapımını bitirmiş olacak.
Bu ülkemizin gücünün de gösteren bir tablo.
Elbette 11 ilimizde deprem sonrası başlatılan bu zorunlu hamlenin, önlem olarak, deprem riski yüksek illerimizde öncesinde de harekete geçilmesi gerekiyor.
Bakanlığın şimdi de İstanbul’u öncelediğini görüyoruz. Oysa, geçenlerde de bu sütunlardan vurguladık. Bursa bu manada İstanbul’dan daha önceliksiz bir il değil. Oradaki ‘yarısı sizden yarısı bizden’ uygulaması Bursa’da niye yok?
Önceki gün AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan’ın bu yöndeki ipuçlarından Bakan Kurum’un Bursa ziyaretinde kentsel dönüşümü hızlandırma adına bir müjde vereceğine umutlanmıştık.
Çevre zirvesi için Bursa’ya gelen Bakan Kurum ne yazık ki, o müjdeyi açıklamaktan imtina etti. Demek ki, şimdilik böyle bir şey düşünülmüyor. Yani, Bursa’ya ‘yarısı sizden yarısı bizden’ desteği yok.
Bizim için gerçekten büyük bir hayal kırıklığı. Bursa’daki belediyelerle işbirliği çağrısı ve Valiliğin koordinasyonunda kentsel dönüşümlerin başlatılması kararının tek başına yeterli olacağına inanmıyoruz.
O destek Bursa’ya uygun görülmüyorsa, Allah korusun, bir yıkım durumunda 11 ildeki gibi, deprem sonrası zaten mecburen sağlanacak. Ama iş işten geçecek.
Önemli olan, yıkılmadan çürük binalarımızı kendimiz yıkarak, sağlamlaştırmak. Devletten şimdilik boşuna destek bekliyoruz demek bu.
Bakan Kurum’u kabinenin en başarılı bakanlarından biri olarak görüyoruz. Ancak, kentsel dönüşüm konusundaki devlet desteğinden Bursa’yı mahrum bırakmasını da doğru bulmayanlardanız.
Kampüsteki uçurtmalar özgürlüğe havalanacak
Dünyanın mazlum coğrafyalarında acımasız bir Müslüman kıyımı var. Bunlardan çocuklar da etkileniyor. Sadece Filistin’de, terör devleti İsrail’in vahşetiyle masum on binlerce çocuk katledildi. Gazze’deki katliam halen de sürüyor. Dünya o vahşeti seyretmeye devam ediyor.
Bugün Bursa Uludağ Üniversitesi’nde anlamlı bir etkinlik var.
Üniversitenin öğrenci toplulukları, Filistin ve Doğu Türkistan’daki çocuk ölümlerine dikkat çekmek için bir uçurtma etkinliği düzenliyor.
“Zalimler Değişti, Zulüm Hep Aynı” ve “Gökyüzünden Özgürlüğe” motttolarıyla gerçekleşecek etkinliğe kampüsteki Filistinli Öğrenciler Topluluğu, Dünya Dilleri Topluluğu, Uluslararası İlahiyatçılar Topluluğu, Genç Düşünce Topluluğu, Yeşil Bursa Kız İmam Hatipliler Derneği, MEMURSEN, Toplumsal ve Stratejik Araştırmalar Derneği ile Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu destekliyor.
Etkinliğe katılacak çocuklara kampüste ücretsiz uçurtma dağıtılacak.