Şehrimizde hep yakındığımız konulardan biri köklü geçmişimize, imparatorluk kurmuş topraklara sahip olmamıza rağmen dünyadaki turizm pastasından yeterli pay almadığımız değil mi?
Bunu yıllardır konuşuruz.
Gelen yabancı turistin kentimizde konaklama gecesi ne yazık ki, 2 bile değil.
Son dönem Uzakdoğu‘dan turist çekmeye dönük Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği‘nin çabaları vardı ama artık koronavirüs salgını nedeniyle bunun da bir müddet sekteye uğrayacağı ortada.
Geçenlerde Bursa için dertlenen hemşerilerimizden Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Başkanı ve Kapadokya Alan Komisyonu Başkan Yardımcısı Hayrettin Eldemir‘den bu minvalde bir öneri geldi.
Eldemir elektronik postamıza gönderdiği iletide, benzer özellikler taşıyan İspanya‘nın Toledo şehrindeki bir uygulamanın Bursa‘da da hayata geçirilebileceğini gündeme getirdi.
Eldemir, merkezdeki turistik bölgelere belli noktalardan yürüyen merdivenler yapılarak turist otobüslerinin kentin tarihi doku bölgelerine, Sur içlerine girişlerinin önlenebileceğini düşünüyor.
Bunu için Cumhuriyet Caddesi‘ndeki tramvayın kullanılabileceğini belirten Eldemir’in önerileri şöyle;
4-5 milyon TL’lik yürüyen merdiven projesi yapılmalı. Biri Kamberler parkının oradan, Yeşil Türbe yanına. Bu merdiven Yeşil trafiğini de Emirsultan turist trafiğini de çözer. İkinci yürüyen merdiven Zafer Plaza’nın oradan Tophane’ye yapılabilir. Böylece Sultan türbeleri önü rahatlar. Hiçbir otobüs sokulmaz şehir içine. Ya kamberler parkına ya da Milet Bahçesi otoparkına koymaları sağlanır. Turist otobüslerinde ki, yolcu bedava taşınabilir. Bunun ekonomik yükü, şehir merkezinin rahatlamasından az olur.”
Toledo’daki yürüyen merdivenlerin Bursa için incelenebileceğini belirten Eldemir şunları da önerdi;
“Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’ne gelen turistler burdan ücretsiz olarak tramvay ile çarşıya, Zafer Meydanı’na, ordan yürüyen merdivenlerle Tophane’ye, Sur bölgesine çıkabilirler. Benzer şekilde Yeşil, Emirsultan’a da yürüyen merdivenlerle ulaşabilirler. Kent merkezi de turist otobüsü kaynaklı trafik yükünden kurtulur.”
Toledo‘da Sur içi bölgelerine şehrin sırtlarındaki kayalar kırılarak 6 adet yürüyen merdiven setleri yapıldığını ifade eden Eldemir, bunun Bursa‘da da uygulanabileceğini söylüyor.
Bursa için fikir beyan eden, gezip gördüğü yerlerdeki uygulamaları kentimiz için de yapılabileceğini düşünen hemşerimizin bu önerileri değerlendirilmeli.
Sadece turistik bölgeler değil, şehrin üst kodlarına da, örneğin İvazpaşa gibi semtlere ulaşım için de yürüyen merdivenler yapılmalı.
Oradaki hemşerilerimizin yüksek kodlara çıkışları da rahatlatılmalı.
Kurul Başkanımızı kutluyoruz.
Fikri değerlendirmek belediye başkanlarımıza kalıyor.
Toledo‘da 2000 yılında yapılmış bir eser kentin trafiğini rahatlatmış.
Biz de neden olmasın?
İyileşmedeki yüksek oran sevinci
Salgın hepimizin gözünü kulağını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca‘nın her akşam açıklayacağı rakamlara çevirdi.
Hepimiz birer istatistikçi gibi rakamları, oranları, eğrileri, olası salgın bitiş tarihlerini, muhtemel ikinci dalgayı konuşur olduk.
Vakaların iyileşme oranları neredeyse yüzde 50’ye yaklaştı.
Önceki gün hep 2 binlerin üzerinde seyreden vaka sayısı ilk kez bu rakamın altına indi.
Ölümün yüzü soğuk ama sayının azalması da sevindirici.
Türkiye bu konuda sağlık altyapısına yaptığı yatırımın meyvesini topluyor.
İnşallah kısa zamanda bu illetten kurtuluruz.
Bu tamamen bizim elimizde.
Uyarıları dikkate alıp ne kadar çok evde kalırsak daha çabuk atlatacağız.
Biraz daha sabır gerekiyor.
Rehavet, Allah korusun yönünü düşüşe çeviren eğriyi yeniden ters yönlü hareket ettirebilir.