Mustafa Özdal
Mustafa Özdal

Bursa’nın gururu topuklu kramponların gözü 1. Lig’de 

Köşe Yazısını Dinle

Önceki yıl büyük bir başarı elde ederek  2. Lig’e yükselen Soğanlı  Kanalboyu Nilüfer Spor Kulübü oyuncuları gözünü 1. Lig’e çevirdi. Çoğu öğrenci olan 17-24 yaş arası kadın futbol takımı oyuncuları tüm imkansızlıklara rağmen, kadınların hayatın her alanında var olduğunu gösterdi. Bursa’yı 2. Lig’de temsil eden tek kadın futbol takımının  oyuncuları ön yargı duvarlarının yıkılmasını isteyerek, “Futbol erkek sporu” değildir mesajı verdi.

Kulüp Başkanı Mehmet Şahin, daha büyük başarılar için Bursalılardan destek istedi. Antrenör Erol Ercan  “Kadınlar da çok iyi futbol oynayabiliyor. Çok  yetenekli kadınlar var ama  ‘ben yetenekli miyim acaba?” sorusunu akıllarından çıkarmaları gerekir.  Kapımız herkese açık” diyerek futbolcu adaylarına çağrı yaptı. Genel Kaptan Yusuf Tokar ise 5 ile 6 transfer yapıp 1. Lig’e çıkmayı hedeflediklerini belirtti.

 

————————

Bir dönem Bursaspor’un kadın futbol takımı yeşil sahalarda mücadele ediyordu.

Ancak Bursaspor’un kadın futbol branşı kapandı.

Bursa’nın kadın futbolundaki açığını kapatan kulüplerin başında Soğanlı Kanalboyu Nilüfer Spor Kulübü geliyor.

3.Lig’den 2. Lig’e çıkarak dikkatleri üzerlerine çeken kadın futbol takımının hedefi 1. Lig.

Turkcell’in isim sponsoru olmasıyla daha da önemli hale gelen Kadınlar 1. Ligi’ne çıkmak için çok sayıda takım mücadele edecek.

Onlardan biri de Bursa’yı 2. Lig’de temsil eden tek kadın futbol takımı Soğanlı Kanalboyu Nilüfer Spor Kulübü.

Pazartesi Söyleşileri’ne konuk olan kulup başkan ve yöneticileri umutlu konuşurken, oyuncular da hedeflerini paylaştı.


—————————–

 

 

“DAHA BÜYÜK BAŞARILAR İÇİN BURSALILARDAN DESTEK İSTİYORUZ”

 

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Adım Mehmet Şahin. Trabzonluyum. Yaklaşık 35 yıldır Bursa’da yaşıyorum. 2 yıldır da kulüp başkanıyım. Bu işi severek yapıyorum.


Soğanlı Kanalboyu Nilüfer Spor Kulübü ne zaman kuruldu? Kuruluş öyküsünü anlatır mısınız?

Kulübümüzün adı daha önce Nilüferspor idi. 1976 yılında kuruldu. Kanalboyu ismi mahallemizin deresinden gelir.  2 yıl önce genel kurulumuzda aldığımız kararla, bu isimle bir yerlere gelemeyeceğimizi ve Soğanlı ismiyle daha büyük kitlelere ulaşabileceğimizi düşünerek, isim değişikliğine gittik.


Kadın futbol takımı kurmak fikri nasıl doğdu?

5, 6 yıldır gündemdeydi. Okul kadın futbol takımı çalıştıran bir hocamız tavsiye etti. Biz de karar verdik. Yaklaşık 5 yıl Ali Osman Gümüş hocamızla çalıştık. Biz, 2 yıl önce hizmet etmeye başladık. Geçen yıl 3. Lig’den 2. Lig’e çıkarak çok büyük başarı elde ettik. Doğru çalışma ve transferle başarılı olduk.  2. Lig’de bizden başka Bursa’dan kadın futbol takımı yok.


Takımın harcamalarını nasıl karşılıyorsunuz?

2.ve 3. Ligler de Türkiye Futbol Federasyonu’na bağlı ama işler amatör bir şekilde yürüyor. Neticede profesyonel lig gibi bölgesel oynuyoruz. Sakarya’ya Düzce’ye, İstanbul’a maç yapmaya gittik. Resmi olarak bir gelirimiz yok. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Nurullah Yıldız, bize her zaman yardımcı oluyorlar. Nurullah Bey, kadın futbol takımı için yeni mekan sözü verdi.Sayın Alinur Aktaş ve Nurullah Yıldız’a teşekkür ederim. Ayrıca Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da destek veriyorlar. Sayın Dündar’a da teşekkür ederiz.


Türkiye Futbol Federasyonu ile Turkcell arasında sponsorluk anlaşması imzalandı. Buna göre Turkcell, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadın futbolunun gelişimine destek olmak amacıyla imzalanan anlaşmaya göre 31.12.2022 tarihine kadar Kadınlar 1. Futbol Ligi’nin isim sponsoru oldu. Bu gelişmeyi nasıl yorumlarsınız?


Kadınlar 1. Ligi’nde mücadele eden takımların alt yapı bölümleri var. Ancak 2. ve 3. lig takımlarının maddi desteği yok. Yol paraları kilometre hesabına göre veriliyor, harçlık düzeyinde destekler veriliyor.  Verdiğiniz emeğin karşılığının olması lazım.


Pandemi nedeniyle bu yıl kadın liglerinde maçlar oynanmadı. Hem bu yılı hem de gelecek hedeflerinizi değerlendirmenizi istemeyeceğim.

1 yıldır kadınlar ligi oynanmıyor. Kadın futbolu erkeklere göre çok farklı. Kadınlar çok kırılgan çünkü. Erkekler bırakmaz ama kadınlar bir yerden sonra futbolu bırakabiliyor. Kadın futbolunda güzel şeyler de oluyor, sizin de söylediğiniz gibi Turkcell sponsor oldu. Bizim önceliğimiz, liglerin başlaması.


Kulüp olarak gelecek hedefleriniz nelerdir?

Bu yıl 2 Lig’e çıktık ama hedefimiz 1. Lig. 3. Lig’den 2. Lig’e kendi imkanlarımızla çıktık ama ama 1. Lig’e yükselmek için Bursalılardan destek istiyoruz.


“FUTBOL ERKEK SPORUDUR İDDİASI DOĞRU DEĞİL”


Öncelikle Erol Ercan’ı tanıyabilir miyiz?

Futbola Bursaspor’da başladım. 12 yıl futbol oynadıktan sonra hakemlik yaptım. Daha sonra da antrenörlüğe yöneldim. Spor Bölümü mezunuyum. Spora 4, futbola 6 yaşında başladım. Göçmen bir ailenin çocuğuyum.


Kadın futbol takımınızın bir başarı öyküsü var. Ligler oynansaydı belki bu yıl bir üst lige çıkacaktınız. Başarı öykünüzden söz eder misiniz? 

Geçen yıl çok büyük bir başarı elde ettik. 13 maçta 1 kez yenildik, 1 kez de berabeber kaldık. 11 maçımızda galibiyet elde ettik. Gönül isterdi ki namağlup şampiyon olalım. En az gol yiyen takım olmak da çok büyük bir başarıydı.


Ülkemizde futbol erkek sporu olarak biliniyor. Kadınların futbola ilgisi nasıl? Futbolcuları nasıl seçiyorsunuz?

Kadın futbolcu adayları spontane geliyorlar bize. Sokakta erkeklerle futbol oynayan kızlarımız daha başarılı oluyorlar.  Bize gelip, oynamak istediklerini söylüyorlar. Acaba oynayabilir mi diyorsunuz ama kesinlikle ön yargılı olmamak lazım. Hele söz konusu kadın futbolu olunca hiç ön yargılı olmamak lazım. Eski çalıştırdığım takımda, Melike isimli bir kızımız vardı. Onu takıma aldık, daha sonra milli takıma yükseldi. Açıkçası çok şaşırmıştık.


Kadın futbol takımının rutini nasıl? Antremanlar hangi sıklıkta yapılıyor? Biraz da bundan bahseder misiniz?

Tesis sıkıntısı olmadığı sürece her gün antreman yapabiliriz.  Kadınların anatomisi erkekeler göre farklı. Kadınlara, daha fazla antreman yaptırabilirsiniz.  Daha dayanıklılar, vücutları erkeklere göre daha elastik olduğu için çok daha az sakatlanıyorlar. Antreman konusunda sıkıntımız yok, istediğiniz kadar yaptırabilirsiniz.


Takımda bir de Milli Takım oyuncusu va
r

Evet Azra Ardos. Aslında Azra yaşına göre erken çağrıldı Milli Takım’a. Normalde U 17’ye çağrılması lazımdı ama U 19’a davet edildi. Bizim için büyük sürpriz oldu. Milli Takım hocalarımızla diyaloglarımız çok iyi. Azra’nın iyi futbolcu olduğunu söylüyorlar. Bursa’dan Milli Takım’a oyuncu gitmesi bizi çok sevindirdi.


Futbol oynamak isteyen ama çekinceleri olan kadınlara nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

Bir kere ön yargılarını kaldırsınlar. Futbol, erkek sporudur diye bir şey yok. Kadınlar da çok iyi futbol oynayabiliyor. İsteyen herkes bize katılabilir.  Çok  yetenekli kadınlar var ama  ‘ben yetenekli miyim acaba?” sorusunu akıllarından çıkarmaları gerekir.  Bizim yeteneklerini görmemiz gerekir. Kapımız herkese açık. Okuldaki kızlarımız da dahil herkesi bekleriz.


Son olarak geçmiş 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yorumunuzu alalım

Kadınların önemi büyük. Onlar annemiz eşimiz, kızımız, kız kardeşimiz. Hayatımızın her yerinde onlar var.  Saygı duymalıyız, saygı duymayanları da uyarmalıyız. Onlar var olduğu sürece biz de var olacağız. Günlerini kutlarım.


“HEDEFE EMİN ADIMLARLA YÜRÜYORUZ”


Yusuf Tokar kimdir?

32 yaşındayım, Diyarbakır doğumluyum.  26 yıldır da  Bursa’da yaşıyorum. Erkek kuaförüyüm. Bu işe 10 yıl önce babamın sayesinde girdim. Babam kulübün eski başkanlarından, halen de fahri başkan. Ben de genel kaptanım.


Kadın futbol takımı oyuncuları futbol dışında ne iş yaparlar. Yaşları kaç?

A Takım’da 34 kızımız var, U 15’te de 15 kızımız top koşturuyor. Toplamda 50 lisanslı futbolcumuz var. Bunun yanında spor okullarımız var. Pandemide kapandı ama tekrar açmayı düşünüyoruz. Oyucularımız 1998, 1999, 2003, 2005 doğumlular. Belli bir yaşa geldikten sonra futbolu bırakıp, kendi hayatlarını kurmaya başlıyorlar.  Daha çok 24-25 yaş ortalamasındalar. Çoğu futbolcumuz lise son ve üniversite 1. sınıf öğrencisi. Az da olsa maddi katkılarımız oluyor. Maç başına harçlık veriyoruz. Ama hedef büyüdükçe onlara daha fazla imkan açabileceğiz.


Seyirci durumunuz nasıl? Maçlarda seyirci oluyor mu?

Seyrici oluyor. Özellikle tribünü olan Merinos Stadyumu’ndaki maçlarda 2 bin seyirci olabiliyor. Öyle bir atmosfer oluyor ki insan heyecanlanıyor.


Mahallede yaşayanlar kulübe destek oluyorlar mı?

Kulübümüzün geliri olmadığı için yöneticilerin aidatlarıyla masraflarımızı çıkarıyoruz. Mahallede yaşayanların da forma, malzeme gibi ufak, tefek destekleri oluyor. Ama önemli olan Bursalı iş insanlarının destek vermesi.


Gelecek sezon hedefiniz?

Eğer ligler oynanırsa, 5-6 transfer yapıp bir üst lige çıkmak istiyoruz. Görüştüğümüz 5-6 oyuncu var. Ama liglerin akıbeti belli olmadığı için ileriye dönük program yapamıyoruz. Kulüpler çok büyük bonservisler talep etmiyorlar. 3 bin, 5 bin 10 bin lira gibi. Oyuncunun Milli Takım’da olması bonservis ücretini de yükseltiyor.


Geçimini sadece futboldan sağlayan oyuncunuz var mı?

2.Lig’de yok ama 1. Lig’de var. Beşiktaş, Gaziantep ALG Spor Kulübü gibi takımların oyuncuları profesyonel. Bizler de emin adımlarla 1. Lig’e çıkacağız inşallah.

 

“KADIN FUTBOLUNUN ÖNÜ AÇILSIN”

Oyuncuların mesajı:

Elanur Sinan: 18 yaşındayım  kaleciyim, kadınların futbolda daha çok değer görmesini istiyorum.

Azra Ardos: 18 yaşındayım, lisanslı olarak 4 yıldır futbol oynuyorum. Kadınlara daha çok değer verilmesi gerekir.

Semanur Öztosun: 18 yaşındayım, 4 yıldır  oynuyorum. Mevkim sol bek. Kadın futbolunun önünün açılmasını istiyorum.

Zeynep Beyza Dinç: 19 yaşındayım defansif orta saha oynuyorum. Atiba’yı örnek alıyorum.  Olabildiğince kendimi geliştirmek istiyorum. Futbolu geliştirdkçe önüm açılacaktır. Kadın liglerine sahip çıkalım.

Zehra Yılmaz: Sol ve sağ açıkta görev yapıyorum. 4, 5  yıldır lisanslı oyuncuyum. Hedefim daha iyi yerlere gelmek ve ülkemi Milli Takım’da  temsil etmek. Messi’yi örnek alıyorum.

Meltem Altınkaynak: 21 yaşındayım, Aydın’da Adnan  Menderes Üniversitesi’nde öğrenciyim. Aydın’da başka bir takımda idmanlara çıkıyorum. Mevkim stoper, Biz de erkekler gibi futbolda yer alıp profesyonel olmak istiyoruz.

Beril Akan: 20 yaşındayım, forvetim. Futbol oynamaya  sokakta başladım. 7 yıldır oynuyorum. Kadınlar liginin hak ettiği yerde olmasını istiyorum. En büyük destekçim ailem.

Zeynep Eres: 20 yaşındayım, sol bekim. Lisanslı olarak 3 yıldır oynuyorum. Hedefim daha iyi yerlerde olmak. Kadın  futboluna sahip çıkılsın.

Serenay Altın: 21 yaşındayım, kaleciyim. Kadınlar her şeyi başarabilir. Hedefim mili takımda olmak, daha iyi yerlerde olmayı umuyorum.

Selin Dilara Aktaş: Sağ bekim, 19 yaşındayım, gelecekteki hedefim milli takıma seçilebilmek. Hırslıyım, kadınların daha iyi yerler gelmesi, önemsenmesi lazım. “Kadınlar  futbol oynar mı?” denilmemesini, “Kadınlar tabii ki futbol oynar” denilmesini istiyoruz.


FOTOĞRAF: BİRCAN ÖRSEL 

Konuklar:

Soğanlı Kanalboyu Nilüfer Spor Kulüp Başkanı Mehmet Şahin

Antrenör: Erol Ercan

Genel Kaptan: Tusuf Tokar

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X