Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Bir engellinin başarı hikâyesi: Aişe Yayla

Aişe Yayla… Engeli doğuştan olmayan sonradan engelli olan özel insanlardan birisidir…

1973 Erzurum Oltu doğumlu, evli ve 2 çocuk sahibidir. Çalışırken hastalık sonucu işitme yetisini kaybetmesi sonucunda işinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Bir yandan tedavisine devam ederken boş vakitlerinde Yıldırım Kent Konseyi ve çeşitli kamu kuruluşlarının açtığı eğitimlere katılmıştır. Kendisini yetiştirme yolunda emin adımlarla ilerlerken tıbbi sekreterlik, hasta ve yaşlı bakımı, işaret dili, diksiyon vb. gibi kursları başarı ile bitirmiş ve 8 adet sertifika sahibi olmuştur.

Kabına sığamayan bir kişiliğe sahip olmasından dolayı sürekli kendini geliştirme ve kendine bir şeyler katma mücadelesine azimle devam etmektedir.

İki çocuğuna annelik yapabilmek, onlara daha iyi bir gelecek sağlayabilmek için hayat mücadelesini ve gelecek savaşını hiç bırakmamaktadır.

Aişe Yayla’nın bir hayali vardır…

Hayalinde hep bir kafe açmak ve işletmek vardır. Kafesinin müşterilerine aile ortamı sunabileceği sevgi dolu bir yer olmasını istemektedir. Ayrıca kafesi engellilerin ve engelsizlerin bir arada olacağı kaynaşacağı bir yer olmalıydı.

Aişe Yayla; “Benim engelli hayatım da, engelsiz hayatım da oldu. Her ikisini de yaşadım, hayaller çaba göstermeden, mücadele etmeden gerçekleşmiyor’’ diyerek özetliyor durumunu.

Hayallerine ulaşıp kafesini açmak için ne yapması gerektiğini tam olarak bilmediği zamanlarda, sorup soruşturuyor ve araştırıyor nihayetinde İŞKUR’un engelli istihdamını desteklemek amacıyla verdiği Engelli Hibe Destek Projesi’ni öğreniyor. İlk önce İŞ-KUR’dan girişimcilik eğitimi alıyor. Girişimcilik eğitimini başarı ile tamamladıktan sonra projesini Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne sunuyor. 36.000 TL’lik engelli hibe desteği alarak hayallerine kavuşuyor ve Bursa Şevket Yılmaz Hastanesi (Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi)’nin yakınında ‘KAFE ENGELSİZ’i hizmete açıyor.

 Eğitimine ve gelişimine ara vermeyen Aişe Yayla halen Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi Özel Yaşlı Bakım Bölümü 2. Sınıf öğrencisi…

 

* Bana bu yazıyı gönderen ve engelli istihdamına böyle başarı hikâyeleri kattıkları için Bursa İŞ-KUR’a teşekkür ediyorum. 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X