Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Bursa’da kuruldu, dünyada 37 ülkede ‘helal gıda belgesi’ için ‘yetki’ veriyor!

Köşe Yazısını Dinle

Uzun süredir sohbet edemiyorduk… 2010 Şubat’ta Bursa’da kurulan Dünya Helal Birliği Genel Başkanı Ahmet Gelir konuğumuz olduğunda, hem aradan geçen sürede neler yaptıklarını, hem de dünya örgütlenmesi çalışmalarında nereye geldiklerini konuştuk.

Önce…

Dünya Helal Birliği’ne Bursa’nın önderlik etmesinin özelliğini anlattı:

“Bursa, dünyada çarşı-pazara ilk standartlar yasasını getiren Kanunname-i İhtisab-ı Bursa kararlarının alındığı şehir. 1502 yılında bu kararları alan şehre de öncülük etmek yakışırdı.”

İlk yıllar belge, şimdi ise belge için yetki veren DHB’nin geldiği yeri özetledi:

“Bursa genel merkezimiz. İstanbul, Ankara, Adana, Gaziantep şubelerimiz ve 37 ülkede de temsilciliğimiz var.”

Şu bilgiyi verdi:

“HLL diye patent markası aldık. Dünyada geçerli olması için büyük emekler harcadık. Hiçbir devletten maddi destek almadık.”

Şunun altını çizdi:

“Hiçbir ticari kuruluşun ön bahçesi olmayacağız. Tek hedefimiz ve amacımız var. Standart koyuyoruz.”

Kriter şu:

“Toprak-su-tohum incelemeden güvenli gıdaya ulaşıp kalitesini bilmemiz mümkün değil. Onun için, toprak-su-tohum sağlam olmalı; ürün ve hizmet hilesiz, zararsız olmalı; İslam inancına aykırı malzeme girmemeli.”

Bu amaçla…

Endonezya, Malezya ve İran’a gidip helal çalışmalarının nelerle karşılaştığını incelediğini aktarıp şunu söyledi:

“2012’de İstanbul’da yaptığımız İslam Ülkeleri Helal Akreditasyon Forumu’nda anladık ki biz İslam ülkeleriyle bir araya gelmek zorundayız. İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı çatısında olmamız gerektiğini düşündük.”

Şunu vurguladı:

“İslam ülkeleri içinde standartları oluşturacak teşkilat yok. Gıdadan sonra kozmetik, tarımsal ürünler, turizmde de standartları biz oluşturmak istiyoruz.”

Şunu da ekledi:

“Biz standart koyuyoruz. Bu standartla üretilen her şeyin tek işaretle tanınıp belgelenmesini istiyoruz.”

 

Fransız şarap markası ‘helal belgesi’ istedi

Dünya Helal Birliği Genel Başkanı Ahmet Gelir, aldıkları ilginç başvurulara örnek de verdi:

“Bir Fransız kırmızı şarap firması başvurup Helal Belgesi istedi. ‘Siz içinde hile olmayacak, zararlı olmayacak, alkol olmayacak diyorsunuz. Ürünümüzde hile, zararlı madde ve alkol yok. Sıfır alkol’ dediler.”

Bakışı şu:

“Şaraba Helal Belgesi veremezdik. Şurup olarak değiştirmelerini istedik, kabul etmediler.”

 

Aydın ve Mesten Bursa’dan Diyarbakır Anneleri’ni ziyarete gittiler

Öncülüğü… Oğlu HDP’liler aracılığıyla PKK tarafından dağa kaçırılan Hacer Akar yaptı. 22 Ağustos 2019’da oğlunun geri getirilmesini isteyerek HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde oturma eylemi başlatan Hacer Akar 24 Ağustos’ta evladına kavuştu.

Ardından…

Aynı acıyı yaşayan bir grup anne 3 Eylül 2019’da HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde oturma eylemine başladılar. Türkiye’nin gündemine Diyarbakır Anneleri olarak giren gözü yaşlı annelerin sayısı 220’ye ulaştı.

Zaman zaman…

Siyasiler, sanatçılar, sivil toplum örgütleri tarafından ziyaret edilen Diyarbakır Anneleri’ni  579. günlerinde AK Parti Bursa milletvekilleri Müfit Aydın ve Osman Mesten ziyaret ettiler.

Duygusal anların yaşandığı ve Kanal 24’ün canlı yayınladığı ziyarette Bursa milletvekilleri Aydın ve Mesten acılı annelere destek verdiler.

 

Sarıbal’dan çiftçi borçları çağrısı

Çiftçi borçları kanun teklifine CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Orhan Sarıbal tepki gösterdi.

“AKP teklifi takibe düşmüş çiftçiyi bitirir” diyen Sarıbal şuna dikkat çekti:

“Kredi borcunun faizi yüzde 11’den 18’e, yapılandırmaya kadar faiz yüzde 5’ten 12’ye yükseltiliyor. Yapılandırma faizi yüzde 18 uygulanıyor. Peşinat yüzde 30 olurken, taksit sayısı düşürülüp ödeme tutarı arttırılıyor.”

Çağrısı şu:

“Gelin, borcunu ödeyemediği için takibe düşen çiftçileri faizsiz yapılandıralım.”

 

Sözcüklerin estetiği şiirlerde buluştu, Yürek Kalemi kitabına yansıdı

Gazeteciliğe Olay’da başladı… Bir dönem birlikte çalıştığımız Mustafa Türe farklı gazetelerde ekonomi gazeteciliği alanında başarılı haberlere imza attı.

Halen de…

BUSKİ’de Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu’nda Şehir ve Su dergisinin editörü olarak yine farklı çalışmalarını sürdürüyor.

Bunun yanında, Mustafa Türe’nin yazarlık çizgisi var. Babasının anılarından yola çıkarak kaleme aldığı Darağacında Yitik Hayaller romanını 2013’te yayınladı.

Şimdi de…

20’li yaşlardan beri yazıp bir kenara koyduğu yüzlerce şiir arasından seçtiği 35 şiirle yayınladığı Yürek Kalemi kitabıyla ziyaretimize geldi.

“Sözcüklerin estetiği, zarafeti ve anlam derinliğiyle hasbihalde bulunmak şiirin de varlık nedeni” diyen Mustafa Türe, final aşamasında olan polisiye romanını da sonbahar başında yayınlamaya hazırlanıyor.

 

Orhaneli’nin umudu rafting turizminde

İlk heyecan… Bursa Uludağ Üniversitesi Kent Tarihi Araştırma Merkezi’nin Haziran 2008’de Orhaneli’ndeki Kocasu Çayı’nda düzenlediği rafting yarışlarıyla yaşandı.

Ülkemizin en özel rafting parkuru olan Kocasu, kabuğunu kırmak isteyen Orhaneli’nin turizm umudu oldu.

Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt, pandemi sonrası umudu Kocasu Rafting Parkuru başlangıç noktasında çevre düzenlemesinin başladığını duyurdu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X