70’li yılların sonlarıydı… Ankara yönünden gelip İstanbul ve İzmir yollarına gidecek araçların kent merkezine girmemeleri ve trafiği arttırmamaları için Gürsu’dan Görükle’ye kadar yeni yol yapıldı.
O yıllarda Çevre Yolu kavramı olmadığı için de adına transit yol dendi.
Ne var ki…
Hızla büyüyen Bursa’da araç sayısı da hızlı artınca trafik sorunu ortaya çıktı.
Bu kez…
Erdem Saker döneminde Yakın Çevre Yolu’na başlandı. İlk etapta BUSKİ yanından Küçükbalıklı’ya kadar olan bölümü Erdem Saker bitirdi. Sonra, tüpgeçitle Yüksek İhtisas Kavşağı’na kadar olan bölümü Erdoğan Bilenser yaptı. Hikmet Şahin döneminde de Samanlı Kavşağı’ndan Otosansit’e olan bölüm yapılıp Yakın Çevre Yolu tamamlandı.
2010 yılına gelindiğinde…
Şehir dışında yapılıp ana yola dönülen yolla, Yakın Çevre Yolu’nun trafik yükü arttı. Recep Altepe döneminde iki yol arasına alternatif yol yapımına başlandı.
Bu yol da…
Hilmi Şensoy’un Osmangazi Belediye Başkanı olduğu dönem açyığı Soğanlı Bulvarı’nın iki yöne uzatılmasıyla planlandı ve batıda Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’yla birleşti. Doğuda da Hüdavendigar Bulvarı ile devam edip Yunus Emre Bulvarı’na kadar geldi.
İşte…
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz bu yolu Ankara Yolu’nda Polis Okulu Kavşağı’na ulaştırmak için harekete geçmekle kalmadı, Mevlana Mahallesi’nde biten Yunus Emre Bulvarı’ndan Ulus Mahallesi’nde Özdilek Caddesi’ne kadar olan bölümde 700 metre yol açtı.
Sonrasında…
Arabayatağı Mezarlığı yanından devam edecek olan yol Devlet Malzeme Ofisi önünden Polis Okulu Kavşağı’na bağlanacak.
Başkan Yılmaz, kentin iki ana yolu arasında alternatif oluşturacak yeni yolu anlatırken iki önemli vurgu yaptı:
Bir…
“Açtığımız yol Yakın Çevre Yolu ile Ankara Yolu arasında kalacak ve iki yolun da alternatifi olacak.”
İki…
“Polis Okulu Kavşağı’na ulaşılmasıyla, Ankara Yolu üzerindeki Yüksek İhtisas ve Otosansit kavşaklarının trafik yükü azalacak. Bu sayede, aradaki bölgeye gidecekler bu iki kavşağı kullanmak zorunda kalmayacaklar.”
Türkiye Düşünce Kulübü ‘yeşil projelere’ destek
Genel merkezi Bursa olan Türkiye Düşünce Kulübü toplumsal konularda duyarlılık sergileyen açıklamalarıyla dikkat çekiyor.
Nitekim…
“Yeşili korumalı ki toprak ayağımızın altından kayıp gitmesin” temasıyla yapılan kamuoyu duyurusunda Yunuseli Havaalanı ile ilgili bir öneri var:
“Bursa’mızın başta Yunuseli Havaalanı projesi olmak üzere betona kurban edilmeden, nüfus yoğunluğunu şehir merkezine yığmadan halkımızın yararına açılmasını diliyor, tüm yeşil alan proje ve fikirlerini destekliyoruz.”
Koronada dünyaya umut: Türk ışını tedavisinin bilinmeyen öyküsü
Cuma akşamı… Haber kanalları ve internet sitelerinde koronavirüs tedavisi yolunda Diyarbakır’da ulaşılan başarıyı izleyip okurken hem gururlandık, hem heyecan duyduk.
Haberlerde…
Koronavirüs tanısı konulan bir hastada, Diyarbakır Gazi Yaşargil Hastanesi doktorları tarafından dünyada ilk kez uygulanan ve Türk ışını adı verilen yöntemle virüsün yenildiği duyuruluyordu.
İzlerken…
Salgınının yayoldığı mart ayında uygulamanın Bursa’dan geçen ve bilinmeyen gelişmeleri aklımızda canlandı.
O tarihte…
Koronavirüse karşı ışın tedavisi geliştiren Ankara merkezli RD Global &Invamed adlı firma, Sağlık Bakanlığı’na buluşunu duyurmakta sıkıntı yaşayınca eski Bakan Faruk Çelik’e ulaşıyor.
Çelik de devreye girip Bakanlık ve firmayı buluşturuyor, gerekli izinlerin alınmasını sağlıyor.
İşte…
Dünyaya umut olan Türk ışını bu sayede gündeme giriyor ve ilk başarılı sonuç Diyarbakır’daki hastada alınıyor.
Ne mutlu böylesine insanlık için hayırlı sonuçlara aracılık edenlere.
Hayalinde ‘bu trene Bursa’dan binmek’ var
İYİ Parti Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu milletvekili seçildiği günden beri Bursa-Ankara yolculuklarını hızlı trenle yapıyor. Fakat hızlı tren Bursa’ya ulaşmadığı için, en yakındaki Bozüyük İstasyonu’nu kullanıyor.
Sık sık da…
Tren bekleyen görüntüleriyle, “Bir gün Bursa’dan binme” isteğini anlatıyor.
En son…
Küçük oğlu Tuğrul’la hızlı tren önünde fotoğrafını paylaşıp hayalinden vazgeçmediği mesajını verdi.
Üst üste 6 dönem seçilen rekortmen başkana dostlarının özel ziyareti
Aslında… Dr. Hasan Akgün tam anlamıyla rekortmen Belediye Başkanı olarak yerel yönetimler tarihine geçti. Çünkğü, 1994 yerel seçimiyle oturduğu İstanbul’daki Büyükçekmece Belediye Başkanlığı’nı üst üste tam 6 seçim kazanıp kolay ulaşılamayacak rekora imza attı.
Bu da…
Yönettiği ilçede ne kadar başarılı olduğunu ve sevildiğini gösteriyor.
İşte…
Rekortmen Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ü hafta sonu özel dostları ziyaretine gittiler.
Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar, Dünya Göz Yönetim Kurulu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, Fibrobeton Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, Mertsan Savunma Sanayi Stratejik Planlama ve Danışmanlık Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Doğan, Dünya Göz Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Denetim Kurulu Başkanı Dr. Yusuf Akça, İşadamı Mustafa Kefeli’yi yeni belediye hizmet binasında ağırlayan Dr. Akgün, dostlarına hem yapılanları, hem yeni projelerini anlattı.
500 yıllık çınarın suyu artezyene gitti
Fotoğrafı… Akademik unvanı olan dostumuz gönderdi. Çekirge’nin üst tarafında, Uludağ yamaçlarındaki Gökçeören Köyü’nde çekmiş.
Mesajı yardım çığlığı gibi:
“Gökçeören’de yaşı 500’ün üstünde olan tarih bir çınar var. Hayranlıkla incelerken su kaynağının kesildiğini öğrendim. Meğer 8-10 metre yanında köye su vermek için artezyen çalışması yapılmış. Çınarın su kaynağı da artezyene gitmiş.”
Söylediği şu:
“Elbette köy susuz kalmasın, ama çınar da yaşasın. Yağmura muhtaç kalan tarihi çınar kurumamalı.”