Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Doğancı ve Nilüfer barajlarında su alarm verdi, Çınarcık erkene alındı

Gerçi… Gündem koronavirüse odaklandı. Virüsün yayılmasını engellemek için bireylerin temasını önlemek amacıyla kapsamı her geçen gün genişleyen yasak ve kapatma kararları alınıyor.

Bir yandan…

Her gece Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın açıklamalarını adeta maç skoru izler gibi takip ediyoruz.

Bir yandan da…

Yaşamın gerçekleri devam ediyor ve ortaya çıkan kritik gelişmeleri izliyoruz.

Örneğin…

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın da vurguladığı gibi, Bursa son yüzyılın en kurak beşinci yılını yaşıyor. 40 yıl önce nüfusu 300 bin olan bir kentten 3 milyonu aşan bir kente geldik. Nüfus arştı beklenenin üzerinde oldu.

Gelinen noktada…

Evliya Çelebi’nin 1640 yılındaki gezisini “Velhasıl Bursa sudan ibarettir” gözlemiyle kayda geçirdiği Bursa’nın su kaynakları yetersiz kaldı.

Oysa…

1975 yılında yapımına başlanıp 1983’te açılan Doğancı Barajı ile 1995 yılında temeli atılıp 2007 yılında açılışı yapılan Nilüfer Barajı kentin 2023 yılına kadar su gereksinimini karşılayacak şekilde planlanmıştı.

O planlamayı…

Dönemin DSİ 1. Bölge Müdürü olarak yapan Erdem Saker’in, kente su taşıyacak isale hatlarını da tamamladığı Doğancı Barajı’nın 1983 yılındaki açılışında yaptığı konuşma hala kulaklarımızda:

“Doğancı Barajı’ndan sonra Nilüfer Barajı’nı planladık. Bu iki baraj 2023 yılına kadar Bursa’nın su ihtiyacını karşılayacak. 2023 sonrası da Orhaneli Çayı üzerinde yapacağımız Çınarcık Barajı devreye girecek.”

Daha ileri yıllar için Uluabat ve Gölbaşı da “gelecekte Bursa’nın içme suyu kaynakları” olarak planlanmıştı.

Ne var ki…

Bugünkü kurak kış ortamı susuzluk alarmına dönüştü. Çünkü Doğancı ve Nilüfer barajlarında su seviyesi, son yağışlara karşın en düşük noktaya indi.

Öyle olunca da…

2002 yılında inşaatı biten ve elektrik için hidroelektrik santralı devreye alınan Çınarcık Barajı’nın planlanan zamandan önce kullanılmasını gündeme geldi.

Çünkü…

Koronavirüsle mücadele ettiğimiz şu günlerin sonrasında Bursa’yı susuzluk tehlikesi bekliyor. Durum bu kadar ciddi.

 

Çınarcık’ın isale ihalesinde süre kısaltıldı

Planlama 1970’li yıllarda yapıldığında, Bursa’nın su gereksinimini karşılamak için Çınarcık Barajı’na 2023’ten sonrası için rol verilmişti. Fakat bugün koşullar değişti.

Atılan adımı ise Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş açıkladı:

“Çınarcık Barajı şu an elektrik üretiyor. Fakat içme suyu için 2023 sonrasına yönelik planlama yapıldığından kente su taşıyacak 250 milyon liralık isale hatları proje ihalesinde 630 gün süre verilmişti. Tarım Bakanımızla görüşüp bu süreyi 180 güne çektirdik.”

 

Adem Özdemir’den acil su uyarısı: Çözüm Çınarcık ve Uluabat

Adem Özdemir geçmişte İnşaat Mühendisleri Odası başkanlığı yaptı, Dağ-Der Başkanı olduğu dönem de birlikte çalıştık. Her zaman, Bursa için kafa yoran değerlerden biri görüyoruz.

Su konusunda da, acil önemi taşıyan ciddi uyarıları var.

Diyor ki:

“Doğancı Barajı’na su seviyesi dipte. Nilüfer Barajı’nda da durum aynı. Geçen hafta Uludağ’a yağan kar maalesef barajlarımızı doldurmaz.”

Şunu vurguluyor:

“Umut nisan yağmurlarında. 10-15 gün kesintisiz yağmur yağarsa ne âlâ, yoksa Bursa bu yaza boş barajlarla girecek.”

Düşüncesi şu:

“Yetkili pozisyonda olanların acil olmayan işlerle ilgilenmekten vakit bulamadıkları bu konu için geç kalınıyor. Kurak mevsim devam edebilir, birkaç yıl da sürebilir.”

Önemsediği şu:

“Kuyular tam kapasite çalıştırılıyor, ama Bursa’nın su ihtiyacını karşılamaz. Asıl çözüm Çınarcık Barajı ve ileriki adım olarak Uluabat’ta. Daha fazla geç kalınmadan çalışmalara başlanmalı.”

 

Barajlarda su seviyesi arttı, ama yeterli değil

Anlık ölçümlere göre… Doğancı Barajı’nda 27 Şubat’ta yüzde 38 olan su seviyesi dün yüzde 44’e yükseldi. Nilüfer Barajı seviyesi de yüzde 17’den yüzde 34’e ulaştı.

Ne var ki…

Bu artış Bursa’nın su ihtiyacı için yeterli değil.

Nitekim…

Geçmiş yıllarda bu mevsim barajlardaki su seviyesi tam kapasite olurdu, hatta bazı yıllar fazla suyun tahliyesi için kapaklar açılırdı ve bu da ovada yer yer su baskınlarına yol açardı.

Yaşadığımız korona tehlikesi kadar su konusu da çok kritik aşamada.

 

Korona önlemine finansal bakış: Kârsızlık değil, nakitsizlik batırır

Koronavirüs ticareti vurdu, kırılgan ekonomimize daha şimdiden çok ciddi etki yaptı. Görünüşe göre, başta işsizlik olmak üzere batık işletme krizi de kapıda.

Buna karşın…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ekonomik önlem kalkanı paketi var.

İşte…

Tüm bunları DEVA Parti Kurucular Kurulu’ndaki tek Bursalı olan Girişim Sermayesi Fonu Yöneticisi Burak Dalgın yorumladı:

“İlk olarak virüsle savaşan sağlık çalışanlarıyla ailelerinin refahı ve rahatı arttırılmalı. İkinci adımda vatandaşın gelir kaybının tazmini olan evrensel asgari geliri sağlanıp faturalar ertelenmeli. Üçüncü adımda şirketlere tahsilat öngörülebilirliği sağlayacak çek finasman havuzu sağlanmalı.”

Düşüncesi şu:

“Ev geçindiren veya şirket yöneten herkesin bildiği gibi nakit kraldır. Kişiler ve işletmeler kârsızlıktan değil, nakitsizlikten batar. Corona tedbirlerinin acil odağı talep yaratmak değil, nakit akışı olmalı.”

 

8 milyon metrekarede gece-gündüz ilaçlama

Bir anda… Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı ekipleri gelip rögarlara sisleme yaptılar. Burgaz’da bile süren dezenfekte çalışmasını önemsedik.

Daire Başkanı Mehmer Fidan’ı dinlerken de çalışmanın büyüklüğünü anladık:

“9 Mart’tan beri 55 personel, araç ve tüm ekipmanla gece gündüz demeden tarihi büyük camiler, türbeler, Hanlar Bölgesi, müzeler, kütüphaneler, alt ve üstgeçitler, meydanlar, pazaryerleri, 17 ilçedeki yoğun noktalar olmak üzere 8 milyon metrekare alan dezenfekte edildi.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X