Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

İşte Bursa’nın en yeni fay haritası: Her yerde sanki ‘fay bulvarı’ var!

Geçen akşam… Televizyonda bilim insanı coğrafyamızın gerçeği fay hatları üzerine bilgi verirken “faylara etkimiz olmayacağına göre binaları konuşalım” denildi.

İlginç bir yaklaşım…

Elbette fay hatlarını değiştirmek mümkün değil. Fakat yaşadığımız ortamları seçmemiz ve oturacağımız binaları buna göre yapmamız açısından önemli.

Nitekim…

Ankara’da yaşayan Bursalı dostlarımızdan biri, önceki gece “İşte MTA’nın en son güncellediği Bursa’nın fay hatları” notuyla bir harita gönderdi.

Bu noktada…

Öncelikle şunu bir kez daha vurgulamak gerekiyor:

Fay hatlarını bir çizgi, ya da yol gibi görmemek gerekiyor. Tarif ederken “Şu binanın altından, bunun yanından” demek mümkün değil. Çünkü fay hatları, bazen daralan, bazen genişliği kilometreyi bulan bant oluşturuyor.

Haritayı…

Bunları göz önünde bulundurarak açtığımızda tehlikeyi de bir kez daha gördük.

Nedeni şu:

Eski bir volkanik dağ olan Uludağ sönmüş olsa da, çevresindeki fay kırıkları yabana atılacak gibi değil. Özellikle kent merkezinde adeta fay bulvarları var.

Zaten…

Haritayı gönderen dostumuz da buna dikkat çekmek için “Beklenen ve İstanbul Depremi dedikleri hareketi tetikleyecek bütün diri faylar aslında Bursa ili sınırları içinde” uyarısını yapıyor.

Haksız da değil…

Kent merkezindeki iki kritik fay kırığndan biri yamaçlarda bulunuyor.

İznik Gölü güneyinden gelip Gemlik’ten geçen ve Altıntaş’a kadar uzanan bir fay hattı var. İlginç bir şekilde Mudanya’yı atlayıp Kumyaka’da yeniden başlıyor ve Karacabey’den Bandırma’ya devam ediyor.

Aynı şekilde…

Merkezdeki fay hatlarının devamıymış gibi görünen ve Uluabat’ın güneyinden geçen fay kırığı önemli.

İnegöl de fay kırıkları nedeniyle ciddi tehdit altında.

Bu fay hattı batıya ilerlerken Sayfiye’de ikiye ayrılıyor ve Alaçam fayıyla birlikte iki koldan kent merkezine geliyor. Derekızık-Hamamlıkızık arasında faylar yeniden birleşiyorlar.

Uludağ’ın güneyindeki Soğukpınar fay hattı da ezber bozan kırıklardan birini oluşturuyor.

 

Yamaçlardaki heyelanın sırrı daha iyi anlaşılıyor

Fay haritasında gördük ki… Bursa’nın güneyindeki Uludağ yamaçlarından fay hattı geçiyor. Örneğin, Noktasal olmasa bile Eşrefiler Caddesi’nden Muradiye ve Çekirge’ye doğru giden fay hattı var.

Bu da, 2 yıl önce yamaçlardaki heyelanın sırrını daha iyi anlatıyor.

Haritayı gönderen Ankara’daki dostumuz şuna da dikkat çekti:

1855’teki 7.5 büyüklüğünde depremin merkez üssü Mustafakemalpaşa ilçesiydi. Bursa’yı yıkan artçısı bile 7 büyüklüğünde oldu.”.

 

Neredeyse ‘Herkes çadırda otursa enkaz altında kimse kalmaz’ denecek

Gerçi… Arama-kurtarma çalışmaları sonlandırıldı, enkaz kaldırıldı, ama depremin yol açtığı yıkımın tartışması sürerken, siyasiler ve uzmanlardan tuhaf bir çağırı geliyor:

Binası çürük olanlar hemen boşaltsınlar, bu binalarda oturmasınlar.”

İyi de…

Çürük binada oturmak vatandaşın tercihi değil ki. Bugüne kadar devlet ve belediyelerin yapmadıkları denetimin, bulamadıkları formülün sorumlusu vatandaş mı?

Binası çürük olanlar hemen boşaltsınlar da, nereye gideceklerine ilişkin fikri olan var mı?

4 Kasım günü şunu yazdık:

Tartışmalar, kentsel dönüşümün yükünü vatandaşa bırakan öneriler içeriyor. Oysa, sorumluluğu vatandaş kadar yerel yönetim ve devlet de üstlenmeli.

Yani…

Vatandaş evine karşılık üste para kazanmayı beklemesin, ama kaybetmesi de istenmesin. Fedakârlık paylaşılsın.

Şunu da derlerse artık şaşırmayacağız:

Herkes çadırda otursun. Bina olmazsa bina yıkılmaz, kimse de enkaz altında kalmaz.”

İş buraya doğru gidiyor.

 

Tarihi Çarşılara ‘alan yönetimi’ geliyor

Geçen yıl… Genel merkezi Bursa’da olan Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım, ülke genelindeki tarihi çarşılar ve hanlara yönetim modeli oluşturmak için geçti.

Görüşmeler sonunda Tarihi Çarşılar Alan Başkanlığı olarak adlandırılabilecek model ortaya çıktı,.

Özyıldırım ve federasyon yönetimi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u ziyaretlerinde işte bu yeni modeli konuştular.

 

Akşener haftaya geliyor: Ertelenen programı genişletti, İnegöl’ü de ekledi

Program… 31 Ekim Cumartesi günü için yapılmıştı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener hem birlikte siyasi yol yürüdüğü Kurucular Kurulu ve Genel İdare Kurulu Üyesi Hasan Toktaş’ın oğlunun nikâh töreninde şahitlik yapacak, hem de İYİ Parti Bursa İl Başkanlığı’nın düzenlediği üye katılım programında bulunacaktı.

Ne var ki…

30 Ekim’de İzmir Seferihisar merkezli deprem olunca İYİ Parti Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu ile birlikte İzmir’e gitti.

İşte…

Geçen hafta ertelenen Bursa programı önümüzdeki hafta gerçekleşecek. Üstelik, bu kez programa İnegöl de eklendi.

Buna göre…

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener 14 Kasım Cumartesi günü önce Orhangazi’ye gelecek. Buradan İnegöl’e geçip esnaf ziyareti yapacak.

Sonra da…

Podyum Park’taki üye törenine katılacak.

 

Zafer Işık’a dijital mecra görevi

Hafta içinde… TBMM’de yeni bir komisyon kuruldu: Dijital Mecralar Komisyonu.

Günümüzde sosyal ve dijital medya akımlarının gelişmesi sonucu gündeme gelen yeni komisyonda, AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık da üye olarak görev yapacak.

İlgi ve görev alanı nedeniyle bu komisyon çok konuşulacağa benziyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X