Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Sölöz’ün kerpiç evlerini Japonlar biliyor, ama Bursa farkında değil

Köşe Yazısını Dinle

Yakın zamana kadar… Turistin tarihi cami ve türbeleri gezmesini bekledik. Hisar içindeki Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa’yı keşfettik.

Bir yandan sağlık turizmi ile kaplıca turizmini geri getirmeye uğraşırken, Uludağ’dan daha fazla yararlanmak istiyoruz. Bir yandan da, doğa ve kırsal turizmi için projeler hazırlıyoruz. Yemek kültürümüzü tanıtmaya da başladık.

Hepsi de…

Bursa’nın turizm çeşitliliği için elbette heyecan verici, ama daha alınacak çok yolumuz var. Bunun için de, Bursa’nın değerlerini fark edip, sonra da dünyanın gözüne sokmamız gerekiyor.

Örneğin…

Bursa’nın pek farkında olmadığı Orhangazi Sölöz’ün çok katlı kerpiç evleri yeni gözdemiz olabilir. Yanına Keles’in az katlı kerpiç evlerini ekleyebiliriz.

Bütün bunları…

Ulaşım ve yol konularındaki değerlendirmelerine sık sık yer verdiğimiz İnşaat Yüksek Mühendisi M. Tözün Bingöl anımsattı.

Söylediği şu:

“Bursa olarak tarihi, kültürü, doğası, mutfağı, her şeyiyle aranan bir coğrafyadayız. Yapı kültürü bile ilgi çekiyor.”

Verdiği örnek gerçeği bize de anımsattı:

“Japonya’dan, Güney Kore’den Sölöz’deki çok katlı kerpiç yapının fotoğrafını çekmek için gelenler var. Özellikle mühendis, mimar ve akademisyenler geliyor. Tanıtımını yapamadığımız gibi koruyamıyoruz.”

O evi anlattı:

“İpekböceği yetiştirmek için büyük ve çok katlı ahşap karkas arası tuğla ya da kerpiç dolgulu bir mekan olarak yapılmış. Kurtuluş savaşında Yunanlılar tarafından karargah ve hastane olarak da kullanılmış.”

Şunu anımsattı:

“Özellikle Uzakdoğulu turistlerin ilgi duyduğu bu dört katlı yığma yapı Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından Şubat 2016’da koruma altına alındı.”

Bir örnek daha verdi:

“Keles in Gelemiç Köyü ise az katlı kerpiç yığma yapılarıyla ünlü. 700 yıllık farklı mimari çok iyi korunmuş. Maalesef burayı da tanıtamıyoruz.”

Haksız da değil.

Siyasetin pazar mesaisi: Doğalgaz bilgilendirmesi

Son Başbakan Yardımcısı olan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Müfit Aydın pazar sabahına Yıldırım’ın Ulus Mahallesi’nde başladılar.

İki AK Parti milletvekili…

Muş Kızılağaç ve Muş Varto Kaygıntaş derneklerinde vatandaşlarla sohbet ettiler. Bölgede yaşanan doğalgaz sorununun çözümüne yönelik gelişmelerle ilgili bilgilendirme yaptılar

Orhun Yazıtları Türk dünyasını Panorama 1326 Fetih’te buluşturuyor

Tarihte… Türklerin bilinen ilk alfabesi ile yazılan ve yazılı Türk tarihinin başlangıcı kabul edilen, Göktürk Anıtları olarak da bilinen Orhun Anıtları çok özel bir yere sahip.

İşte…

Moğolistan’da Orhun Vadisi’nde bulunan bu tarihi yazıtlar Bursa’daki sempozyumda Türk dünyasını buluşturacak

Osmangazi Belediyesi ile Moğolistan’daki kardeş belediyesi Arhangay Belediyesi’nin düzenledikleri sempozyumu Türkiye, Kırgızistan, Moğolistan ve Japonya’dan akademisyenler hazırladı.

6 Temmuz Salı günü saat 10.00’da Panorama 1326 Fetih Müzesi’nde başlayacak olan sempozyumdun 2 gün sürecek oturumlarında farklı ülkelerden gelen 20’yi aşkın akademisyen Orhun Anıtları’nın tarihsel önemini ve mesajlarını anlatıp bildiriler sunacaklar.

Ayrıca…

Türk ve Moğol müziklerinden esintiler de sempozyum programında yer alıyor.

.
Vali Canbolat’ın gurur günü: Kızı doktor oldu

Son dönemde… Günlük çalışmaları dışında Bursa’daki pandemi mücadelesinde adeta her dakikayı koordinasyonla geçiren Vali Yakup Canbolat hafta sonu babalık duygusuyla farklı bir gurur yaşadı.

Çünkü…

Kızı Esra Canbolat öğrenim gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olup genç bir doktor olarak sağlık camiasına adım attı.

Canbolat ailesi de kızları Esra’yı mezuniyet töreninde yalnız bırakmadı.

Orhangazi’de yeni sana çürüyor, tek sahada aynı anda 3 takım çalışıyor

Gerçi… Eskisi kadar büyük boyutta değil, ama amatör futbolun sorunları bir türlü çözüme kavuşturulamıyor. Özellikle, yerel yönetimlerin katkısına karşın, saha sorunu aşılamıyor.

İşte…

O sorunlardan dikkat çekici olanına Orhangazi Hürspor Başkanı Gökhan Metin dikkat çekiyor.

“Kaç takımın bir sahayı paylaştığından haberiniz var mı?” diye soran Metin, cevabı da veriyor:

“Hürspor olarak antrenmanlarımızı Orhangazi Göl Spor Tesisleri’nde yapıyoruz. Teknik ekibimiz ve 30 kişilik futbolcu kadromuz var. Fakat bizimle aynı anda sahada 3 farklı spor kulübü daha çalışıyor.”

Söyledikleri…

Sahadaki antrenman kargaşası nedeniyle gerçekten çarpıcı.

Fakat…

Şu söyledikleri daha da çarpıcı:

“Yeniköy Sahası Nisan 2016’da açıldığında hepimiz çok mutlu olduk. Fakat o günden bu yana soyunma odası inşaatı tamamlanamadığı için bu saha kullanılamıyor ve maalesef çürümeye terk edildi.”


Kısa bir mola…

Bu sütunlarda… Her gün buluşup gördüklerimizi, duyduklarımız, bildiklerimizi, öğrendiklerimizi sizlerle paylaşıyoruz.

Yoğun bir süreci hep birlikte yaşadık.

Yeni bir dönem başlarken kısa bir mola vermenin zamanı geldi.

15 gün sonra buluşmak dileğiyle…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X