Kıymetli okurlarım. Vitaminler vücudumuzda birçok kimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde rol alan moleküllerdir. Kan yapımı, doku tamiri, görme işlevi, kas iskelet sistemi faaliyetleri ve bunların bağ dokusunun sağlıklı bir şekilde yapılması, beyin ve sinir dokusunun yeterli iş görebilmesi, enerji üretimi ve daha sayısız metabolik işleyişte vitaminler olmazsa olmaz moleküllerdir.
Birçok besin B grubu vitaminleri içermektedir. B grubu vitaminler genel olarak B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B5 (pantotenik asit), B6 (piridoksin), B7 (biyotin), B9 (folat) ve B12 (kobalamin) şeklinde sıralanmaktadırlar. Günümüzde bazı başka moleküller B grubu vitaminler arasına sokulmuşsa da genel olarak liste bu gruptur. Bu vitaminleri B12 de dahil vücut bir müddetten sonra yeterince depolayamadığı için günlük olarak gıdalar yolu ile bunları vücudumuza almalıyız. Bir çok gıda B grubu vitaminleri içerir. Ancak bir gıdanın B grubundan bir vitamini yeterince içerdiğini gösteren değer RDI (Referans Günlük Alım)değeridir ve porsiyon başına % 20 civarında olmalıdır. Bu değerleri internet ortamında gösteren tabloları rahatlıkla bulabilirsiniz. Aşağıdaki besinler B grubu vitaminleri RDI değerleri yüksek oranda içermektedir.
1-Somon: 100 gramı günlük B12 ihtiyacının % 127 sini karşılar. Diğer B grubu vitaminleri de hatırı sayılır oranda içerir.
2-Yeşil yapraklı sebzeler: B9 açısından çok zengindirler. Gebeliğe hazırlık aşamasında (gebe kalındığında değil) folik asit düzeyinin ne kadar önemli olduğu herkes tarafından bilinmektedir.
3-Karaciğer ve diğer organ etleri (sakatatlar): Birçok B vitamini içermesinin yanı sıra günlük ihtiyacın çok daha fazlası oranında Pantotenik asit ve biyotin içermektedirler. Biyotin bilindiği gibi özellikle saç dökülmelerinde ilk sorgulanan vitamindir. Sığır, kuzu ve tavuk karaciğeri bu açıdan zengindir. Bazı kişiler sakatat kullanmaktan kaçınırlar, sevmezler. Bu kişilerin kıyma haline getirerek bunları et kıyması ile karıştırması da bu vitaminleri almanın başka yoludur.
4-Yumurta: Birçok B grubu vitamini içermektedir. Büyük boy bir yumurta tam hali ile günlük biyotin ihtiyacının % 35’ini karşılar. B12 açısından RDI değeri ise % 23 civarındadır. Burada önemli bir nokta şudur. Eğer çiğ yumurta tüketirseniz içindeki avidin maddesi bağırsaklardan biyotin emilmesini azaltır. Yumurtanın pişmesi ile avidin etkisiz hale gelmektedir.
5-Süt: Özellikle B2 ve B12 açısından RDI değerleri % 30 ların üzerindedir.
6-Sığır eti: Özellikle B3, B6 ve B12 açısından zengindir. İspanya’da 2 bin kişinin incelendiği bir çalışmada günlük 100 gram sığır eti tüketenlerde bu üç vitamin yeterince miktarlarda bulunmuştur.
7-Midye ve istiridye: 100 gramı ele alındığında B12 RDI değerleri % 1200 civarlarındadır. Bu çok yüksek bir orandır. Ayrıca çinko, selenyum, manganez ve demir açısından da çok zengin gıdalardır.
8-Baklagiller: B1, B3, B5 ve B6 açısından hayli zengindirler. Özellikle mercimek ve soya fasulyesi bu grupta ön plandadır.
9-Tavuk ve hindi: 100 gram göğüs etlerinde B3 açısından RDI değerleri % 70 üzerindedir. B12 oranı ise % 15-16 civarlarındadır. Hindinin siyah etinde ise B12 oranı % 70 lere çıkmaktadır.
10-Yoğurt: Doğal yoğurdun 100 gramında RDI değeri B12 açısından % 53, B2 açısından ise % 36 lar düzeylerindedir.
Bu gıdaların haricinde ayçiçeği, alabalık (alabalıkta B12 düzeyi RDI açısından % 170 düzeylerinde), tam tahıllar ve vitamin katkısı yapılmış bazı tahıl gevrekleri de hatırı sayılır oranda B grubu vitaminlerden bazılarını içermektedir.
YIKILAMAYACAK KALE TÜRKİYE
Mevlam bir daha böyle acılar yaşatmasın. Kahramanmaraş merkezli büyük bir deprem yaşadık. Hayatını kaybedenlere rahmetler, yaralılara şifalar diliyorum. Meslek yaşamımın bir kısmı Depremden etkilenen bölgede geçti. Bu yöre misafirperverdir, özü doğrudur, sevdiğine bağlıdır, sofrasından aç kalkmazsın, her zaman misafirine ayrılmış bir yorganı ve yatağı gelecek misafiri bekler. Yani insandır insan…
Sadece Bursa Şehir Hastanesi’nden hekiminden yardımcı sağlık personeline, sekreterine kadar yüzleri aşan sayıda gönüllü yürek deprem bölgemize gitmek için başvurdu. Orası benim toprağım, oradaki benim insanım denildi. Bu ülkenin hamurunda bu var. Bu ülke yıkılmaz. Bu ülke ayrışmaz, ayrıştırılamaz. Doğu biz, batı biz. Gördük ki bizler kardeşiz, yangınları söndüren tek nefesiz. Türkiyem benim. Emeği geçen herkese gönülden selam olsun.