Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Başımızın belası iştah

Kıymetli okurlarım, dünyanın sayılı bilimsel dergilerinden derlediğim ve iştahı azaltan yiyecekler konulu bu yazımı dikkatli okumanızı öneririm.
Bugüne kadar iştahı kesme adına pek çok ilaç bulundu. Gerekli yasal izinleri bile alındı. Zamanla izin verenler tarafından bazı yan etkileri nedeni ile kullanımı yasaklanan bu ilaçlar günümüzde halen el altından elde edilebilmektedir. Ayrıca tamamen doğal madde içerdiği söylenen bazı iştah kesicilerin içerisine bu vücuda zararlı bileşiklerden eklendiği de bilinmektedir. Basında çıkan bazı haberlerde bu ilaçları kullandığı için ölenleri anımsarsınız.
ABD’li ünlü psikiyatri uzmanı Dr.Gary Small diyor ki: Hayatımız boyunca hemen hepimiz duygusal çatışmalarla karşılaşırız. Bu çatışmalarla mücadelede savunma mekanizması olarak ister mizahı, ister inkarı kullanın ama mutlaka zihninizin nasıl işlediğini bir durup düşünün. Bu size çok büyük bir içsel huzur verecektir. Gerçekten zayıflama ilaçlarına ihtiyacınız var mı? Bu kadar yan etki, ölümlerle sonuçlanan vakalar, 2 yıl kullanıldıktan sonra kaldırılan ve halen tam anlamıyla işte bu denilecek bir ilacın bulunmaması sizde halen bir soru işareti oluşturmuyor mu?
Yapılan gözlemlerde iştah merkezini farklı yollar ile uyararak (kolesistokinin denen hormonun salınması, insülin salınımının azaltılması, doyma merkezinin uyarılması gibi…) daha az yememize ve tokluk hissetmemize neden olan ve günlük yaşantımızda yeri olan bazı besin maddeleri var. Yumurta bu gurubun başını çekmekte. Zencefil, zerdeçal, tarçın, salata, badem, mate yaprağı, kırmızı pul biber, beyaz fasülye, barbunya, bitter çikolata, kahve, avakado, elma, kuru erik, sebze çorbaları, yeşil çay, ızgara somon balığı, keten tohumu, yoğurt suyu, domates suyu başta olmak üzere taze sebze suları, ıspanak ve çok garip gelse de yemeklerden 1 saat önce içilen 2 bardak su bu konuda öne çıkmaktadır.
Daha önceleri susama merkezi ile doyma merkezinin komşu olduğunu Olay TV programlarında açıklamış, köşemde de yazmıştım. Gerçek açlık duygusunun olup olmadığını en iyi test edebileceğiniz yöntem açlık hissettiğinizde su içmektir.
Deve hörgücünde bulunan yağ bu hayvanın uzun süre açlık ve susuzluğa dirençli olmasını sağlar. Bizler de eğer yağ oranımız fazla ise öğün aralarındaki kısa açlıklarda yağlarımızı yakarız. Kaba bir örnekle, bankada birikmiş ve hiçbir işe yaramayan paranız varken siz borç alıp da güven kaybetmeyin, bankada biriktirdiğinizi kullanın.
Uzun yıllar yaşayan yakınlarınıza sorun, vakit buldukça yaşlıların anılarını okuyun. Onlar ticari beklentileri olmadığı ve gençlere öğüt borçlu hissettikleri için yalan demezler. Anlattıklarının ortak bileşkesi şudur: vakitli yerim…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X