Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Ben yazayım siz değerlendirin

Köşe Yazısını Dinle

Kıymetli okurlarım. William Shakespeare, iyileri bulalım derken gerçek iyileri kaybediyoruz der. O kadar fazla örnekleri var ki bu sözün, yazmakla bitmez. Ben yıllardır kafalarımızı kurcalayan ve bazı meslektaşlarımın da farklı düşünmelerine neden olan bir konuyu sizlere aktarmaya çalışacağım. Bu yazıyı kaleme alırken ben de dahil birçok atamın, çalıştığım bölgelerdeki hastalarımın yani gözlemlerimin sonucu oluşan beslenme tarzı ile bilimsel makalelerin birleşiminden doğan sonuçları sizlere aktaracağım. Bu arada şuna değinmeden geçemeyip soruyu sizlere soracağım. Bize, yani hekimlere kolesterolün bir canavar olduğunu anlatan eğitim sistemi aynı zamanda bizleri ilaç tüketimine yönlendirme konusunda bir gayret gösteriyor mu? Sadece kitaplar dolusu anlatılabilecek genişlikteki bilgilerden birkaç paragraf ile sizleri aydınlatmak istedim. Konumuz kolesterol.

Uzun yıllardır korkunç bir molekül olarak algıladığımız kolesterol hem dışarıdan besinler ile alınır hem de vücudumuzda başta karaciğer olmak üzere bazı hücrelerimizde yapılır. Yani vücudumuz bu korkunç maddeyi yapıyor. Anne sütünde bu korkunç madde var, beynimizin kuru ağırlığında bu korkunç madde var, hormonlarımızda (D vitamini, cinsiyet hormonları gibi) bu madde var. Bizler besinlerden aldığımız yağlar ile kolesterolümüzün arttığına ve bu yolla felçlere ve kalp damar hastalıklarına yakalanma oranımızın arttığına inandırıldık. Yıllar önce yapılan çalışmalarla bunun böyle olmadığı ispatlansa da halen kolesterolün böyle bir ölümcül etkisi olduğuna inananlar hatırı sayılır oranda çok.

Son yıllarda yapılan çalışmalar kötü kolesterol olarak bildiğimiz LDL (düşük molekül ağırlıklı lipoprotein) molekülünün beynimizin beslenmesinde son derece önemli olduğunu gösteriyor. Kolesterol düzeylerini düşürdüğünüz zaman beyin dokusunun çalışması zayıflar. Bu da kişinin bazı nörolojik sıkıntılarının oluşmasına yol açar. Örneğin ABD’de 2008 yılında yapılan ve Movement Disorders (Hareket ozuklukları) Bülteni’nde yer alan bir çalışmaya göre LDL düzeylerinin düşüklüğü Parkinson Hastalığı riskini  yüzde 350 oranında arttırmaktadır. İleri derecede yaşlı insanların takip edildiği başka bir çalışmada ise 85 yaş üstü olanlarda dinçlik oranı kolesterolü az olanlarda değil daha yüksek olanlarda idi. Bu çalışmanın aktarıldığı makale şöyle bitiyordu: Yüksek kolesterol güçlü hafıza fonksiyonları ile doğrudan ilişkilidir.

Gelelim kolesterol molekülünün ne zaman sıkıntı verdiğine. Eğer serbest radikaller açısından zengin bir bedene sahipseniz (kötü beslenme, alkol, uykusuz ve stres dolu yaşam, tütün kullanımı, kötü çevre, katkılı gıdalar, özellikle trans yağlardan, şeker ve undan zengin beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, obezite, insülin direnci gibi durumlar) bu tehlikeli atomlar yani serbest radikaller kolesterol moleküllerini bozar ve normal dışı hale getirir. O zaman kolesterolün değil, onu kötü yola düşüren maddelerin ortadan kaldırılması gerekir. Oysa yapılan iş kolestrolün üretimini azaltan ilaçlar ile tedavi yoluna gitmektir. Bunun ne derece doğru olduğunun değerlendirmesini yorumlarınıza bırakıyorum.

EV YEMEKLERİ

Modern dünyada erkekler gibi çalışan kadınların kolay kolay pazara gitmek, yemek yapmak için zamanlarının olmaması ev yemeği kültürünü ortadan kaldırmaktadır. Bu da hazır gıdalara yönelmeyi arttırır. Bu gıda diye bilinenlerin de ana yapısı genellikle işlenmiş un, şeker ve trans yağlardan oluşur. Ancak unutulmamalıdır ki şeker hastalığı, yüksek tansiyon, obezite gibi kronik hastalıkların en büyük nedenlerinden birisi de bu tip beslenmedir. Ev yemekleri bu nedenle çok önemlidir. Sayısız çalışma ev yemeklerinin özellikle bu 3 hastalığın ortaya çıkmasına engel oluşturabilmektedir.

İYOT COVID-19’DA ETKİLİ DEĞİL

Sosyal medya ortamında bazı videolarda iyot solüsyonlarının gargara şeklinde kullanımının bu virüsü yok ettiğine dair haberler var. Bana hastalarımdan da bu konuda sorular geldi. 22 Eylül 2021 Tarihli bir makale (New York’taki Staten Island Üniversite Hastanesi’nin tıp başkanı Dr. Theodore Strange) bunun bir yarar sağlamadığını, hatta yutulursa toksik etkileri de olabileceğini belirtiyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X