Çinli bilgeler hayatın ilk 6 yılında çocukların karakterlerinin oluştuğunu belirtmişlerdir. Modern psikiyatri bilimi de hayatın ilk yıllarının çok önemli olduğunu ve binanın daha sonra bu temel üzerine oturtulacağını belirtmektedir.
Daha önceleri de çeşitli bilimsel kaynaklardan yaptığım derlemelerin ışığında bazı beslenme maddelerinin yeterince alınmaması halinde hücrelerimizin sağlıklı olarak gelişemeyeceğini belirtmiştim. Genellikle de amino asitler, omega 3 ve D vitamini bu bağlamda en çok yazdığım konulardı. İlköğretim kitaplarında bile rahatlıkla bu konular ile ilgili yeterli bilgiler bulabilirsiniz.
Binlerce yıldır genlerimizin tanışıp içli dışlı olduğu gıda maddeleri yerine sizler vücudunuzun tanımadığı maddeleri alırsanız hücrelerinizi de bozarsınız. Özellikle de anne karnındaki ilk hücreli halimizden başlayarak ölene kadar bu faydalı maddeleri almak zorundayız (sağlıklı yaşamak isteyenler için tabii ki). Beyin ve sinir sistemi, kalp ve dolaşım sistemi, kas, iskelet ve deri dokularımız hep bu alacağımız gıdalar ile gelişecektir. Doğduktan sonra da bu gelişim sürecek, aynı zamanda hücreler arasındaki iletişim maddeleri ile de hücrelerin birbirleri ile irtibatlaşması sayesinde yaşamımız sürüp gidecektir.
Çocuklarınızı mümkün olduğunca doğal gıdalar ile besleyin. Mutlaka bir fizik aktivite kaynağına yönlendirin. Yapılan pek çok bilimsel çalışma, düzenli fizik aktivite yapan bireylerde beyin sağlığının yapmayanlardan daha sağlıklı olduğunu kanıtlamıştır. Sınav stresi nedir iyi bilirim ancak çok yoğun ve stres dolu iken bile günde 1 saatimizi sportif faaliyetlere ayırmalıyız. Asla unutulmasın: Çevresel faktörler kanserlerin oluşumunda % 90 etkili. Genetik sebepler ise sadece % 10. Şu an için genetik kaynaklı kanserlerde yapabileceğimiz pek bir şey yok ancak çevresel şartlara dikkat edersek çocuklarımızı bu yüzyılın lanetinden önemli oranda koruyabiliriz.
Sabah çok önemli bir mazeret olmadıkça doğallığına dikkat ederek tereyağı, peynir, zeytin, zeytinyağı, yumurta, bol sebze ve içecek olarak kefir, ayran veya organik domates suyu içeren bir kahvaltıyı mutlaka hazırlamalı. Ekşi maya kullanılmış makul ölçülerde tam tahıllı bir ekmek de yanında olursa çocuğunuzun sağlığı için ilk perçini çakmış olursunuz.
Öğle öğünü genellikle sebze ağırlıklı, akşam ise haftanın 2 günü balık, kalan günlerde et, organik tavuk, sakatatlar ideal gıdalardır. Haftada 2-3 kez tereyağlı, kıymalı tam tahıllı makarna. Haftada 3-4 gün sizin hazırladığınız sütlü tatlılar, diğer günlerde ise tatlı yerine olgunlaşmamış (ham), makul ölçülerde meyve alınması güzel bir beslenme şeklidir.
Evde yapacağınız yemeklerde ilk tercihiniz toprak kaplar olmalı. 2.tercih cam, 3.tercih çelik veya kalaylı bakır kaplar olmalı. Tuz için ise abartıya kaçmadan kaya tuzu kullanılmalı. Çocuklara boza, ev yapımı turşu, kendi hazırladığınız limonata, ev yapımı konserve ve salça, şalgam suyu verilmesi iyi birer probiyotik kaynağı yani doğal antibiyotik vermek demektir. Polen ve az miktarda organik bal, soğan ve sarmısak da çocuklara sevdirilmelidir.
Çocuklar kötülük bilmezler. Ellerinizde birer işlenmemiş elmas olarak dururlar. Yaya koyduğunuz ok gibidirler. Yayı gerip hedef nereyi belirlerseniz o yöne onları fırlatırsınız. Ya 12 den vurursunuz, ya hedefi yarım yamalak tutturursunuz ya da yay elinizde kırılır ne hedef kalır ne de fırlatılacak ok. Sağlıklı, ailesine, ülkesine, insanlığa yararlı hayırlı evlatlarınız olsun dilerim bu çocuk bayramımızda.